Life
305 prikaza

Što ako je vaš prijatelj vaša najgora noćna mora?

VBZ
Triler pun prijeteće atmosfere i šokantnih preokreta u kojem tajne iz prošlosti dovode do niza novih okrutnih ubojstava

Neugledan Gritten Wood mjesto je mračne prošlosti. Prije 25 godina ondje se dogodilo brutalno ritualno ubojstvo u kojemu su sudjelovali tinejdžeri. Policija je uspjela uhititi jednog počinitelja, a drugi, Charlie, misteriozno je nestao.

Paul Adams nikad nije zaboravio taj događaj: i žrtva i ubojica nekoć su bili njegovi prijatelji. Sjeća se da je u Charlieju uvijek bilo nešto čudno i uznemirujuće, nešto nejasno, što je fasciniralo druge dječake koje je uplitao u svoju mrežu mračnih fantazija i strašnih snova. Sve dok nije bilo prekasno. Nakon četvrt stoljeća Paul se zbog majčine bolesti i unatoč vlastitom otporu vraća u Gritten Wood, s kojim već 25 godina nema nikakvu poveznicu. S užasom otkriva da se povijest ponavlja - u gradiću Featherbanku dogodilo se ubojstvo inspirirano davnim zločinom, koje istražuje detektivka Amanda Beck. Ona utvrđuje kako u proteklih 25 godina to nije bilo jedino takvo ritualno ubojstvo.

Tu je i niz čudnih događaja - Paulova majka tvrdi da je netko u kući, Paul na tavanu pronalazi otiske crvenih dlanova i uz to sumnja da ga netko prati. Nakon zadnjeg ubojstva u Featherbanku jedna po jedna osoba na bilo koji način povezana s obrednim ubojstvom od prije četvrt stoljeća bude mučena i ubijena. Na kraju napadač za metu uzima i Adamsa.

 | Author: VBZ VBZ

Ovo je ukratko sadržaj novog romana Alexa Northa. Riječ je o punokrvnom trileru koji kreće od toga kako se četvorica tinejdžera, školskih autsajdera, u malome mjestu igrom slučaja povezuju i postaju prijatelji. No Charlie, koji preuzima vodstvo skupine, ponaša se čudno. Tvrdi da svi skupa mogu komunicirati u snovima. Vodi skupinu u mračne šume oko mjesta i pokreće niz mističnih obreda. On cijelo vrijeme vješto plete svoju mrežu kako bi ostvario dugo pripremani plan koji ne završava kako je planirao, no rezultira brutalnim obrednim ubojstvom. North do u detalja pokazuje kako na povučenu i usamljenu djecu neke odraslima razumljive stvari s kojima se zbog životnog iskustva mogu boriti ostavljaju duboke traume s kojima se, iako glume da ih događaji iz prošlosti ne pogađaju, ne mogu nositi. Osjećaj odbačenosti, niže vrijednosti i oduzimanja mogućnosti na obitelj i sretno djetinjstvo pretvara se kod Charlieja u mržnju koja ga vodi do smišljanja perfidnog plana i brutalnog ubojstva. Nakon toga nestaje, a periodično se redaju nova ubojstva po istom obrascu. Ubija li usamljene tinejdžere sve vrijeme Charlie ili netko kopira njegovu metodu likvidacije? Ako da, kako zna niz detalja koji nisu javno objavljeni? Na sva ta pitanja odgovore traži detektivka Amanda Beck dok se nova trupla jedno po jedno slažu oko nje.

North je u jednom intervjuu rekao kako ga je za pisanje romana inspirirao pokušaj ubojstva u Wisconsinu 2014. Dvije mlade djevojke pokušale su ubiti svoju prijateljicu u počast izmišljenom liku iz videoigre.

”Nakon senzacionalnog prvijenca ‘Šaptač’, North se vraća s još jednim zastrašujućim trilerom... Složena radnja glatko prelazi između prošlosti i sadašnjosti s brojnim neočekivanim obratima. Prijeteća atmosfera propasti i katastrofe lebdi nad vječnom tamom obližnje šume. Ovaj uzbudljivi hit nemoguće je prestati čitati”, tvrdi Publishers Weekly.

”Prvo je sablasno. Onda je strašno. Onda je zastrašujuće. A onda... pa, dragi čitatelju, nastavi na vlastitu odgovornost. Ambiciozan triler koji pruža veliko zadovoljstvo - besprijekorna mješavina Harlana Cobena, Stephena Kinga i Thomasa Harrisa. Još osjećam jezu”, navodi A. J. Finn, autor bestselera “Žena na prozoru”.

”Privlačno, napeto štivo... djeluje kao i sve najbolje iluzije, ne osjećate se prevareno, nego zadivljeno”, tvrdi New York Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.