Life
11062 prikaza

Što će se dogoditi ako pojedete pljesnivi kruh?

Pekarski proizvodi
Davor Puklavec (PIXSELL)
Nije sva plijesan ista, a je li nešto sigurno za jesti ili ne ovisi o boji, ali i namirnici na kojoj se nalazi

Plijesan pogađa kad ju najmanje očekujemo, a zapravo bi trebali. Za razliku od pokvarene hrane, ona ne smrdi, već stoji na vrhu, prizorom nas odbijajući da je jedemo, onog što se, izuzev plijesni, čini savršeno dobrim kruhom.

No, što bi se dogodilo da takav kruh pojedemo?

Stručnjaci kažu kako tu nema jednostavnog odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neprovjerenog izvora.
- Plijesan nije inherentno toksična. Postoje brojne vrste plijesni, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju - objašnjava mikrobiolog Randy Worobo sa Sveučilišta Cornell.

Plijesan nemojte njušiti

Profesor Cornell ističe kako se plijesan nikad ne smije njušiti, jer to može izazvati bolest dišnih puteva. Kruh s malim količinama bijele i plave plijesni još se može spasiti, ali budući da se lako može proširiti, morat ćete odrezati cijeli centimetar ispod plijesni, a ostalo možete pojesti. Kruh morate baciti ako ima narančastu, žutu ili crnu plijesan. One mogu biti štetne i od njih bi vas mogao boljeti trbuh.

Što možete jesti nakon što odstranite plijesan

  • Većina voća je sigurna nakon što ste odstranili plijesan, jer njihova kiselost sprječava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka jako pljesniva, najbolje da je bacite.
  • Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kisika koji bi dopustio plijesni da se razvija. Da biste ipak bili sigurni, možete odrezati i koji centimetar više.
  • Plijesan s džema ili ajvara možete odstraniti žlicom, a dobro je odstranite i još koji centimetar ispod plijesni kako biste bili sigurni da ste izvadili sve spore te ga možete jesti.

Što svakako baciti

  • Meke sireve
  • Povrće nakon što je postalo sluzavo
  • Orašaste plodove i sjemenke
  • Meso, iako nije vjerojatno da će na njemu nastati plijesan
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.