Life
3686 prikaza

Što se događa u tijelu tijekom 24-satnog bančenja

Party
Pixabay
Kod prekomjernog uživanja u drogama i alkoholu rijetko je tko svjestan stanja organizma

Od prvog piva, druge tablete do pomračenja - stručnjak je za britanski Vice detaljno objasnio sve faze "noćnog razvaljivanja".

Prošlog sam ljeta uzeo previše droga. Povremeno bi ostao budan cijeli dan te bi tvrdoglavo mantrao "bez žaljenja" zbog izgubljenih popodneva, krcajući se kofeinom na kaučima prijateljima. Iako sam odrastao čovjek i znam da je to jedno veliko sranje za zdravlje. S ulaskom u novu godinu dolazi i mogućnost novih početaka, a direktor klinike u Bristolu te specijalist za alkohol i droge Tim William baš takvim ljudima poput mene može objasniti što se događa kroz 24-satni period ubijačine - od psihe do tijela, piše David Hillier.

20 sati - dolazak u birc. Jedna cigareta, jedno pivo

Mala doza alkohola, jedna ili dvije runde, trenutno imaju efekt stimulacije, pa se osjećate brbljavije, veselije - objašnjava Tim. Ako ste tek povremeni pušač, isti efekt dolazi i od cigarete.

Od 20 do 23 sata - pivo i cigarete, po jedno od svega svaki sat

Nakon prvih nekoliko rundi, stimulativni efekt alkohola zapravo gasi određene dijelove mozga. Nakon prvih nekoliko cigareta, želja za njima samo jača.

kok

Kokain | Author: Thinkstock Thinkstock

23 sata - prva lajna

Mit je da vas kokain otrežnjuje. Iako se mozak i dalje gasi pod utjecajem alkohola, vaša fiziologija dobiva "gas" jer kokain djeluje kao simpatomimetik. On zapravo stimulira instinkt "bježi ili se bori" što u evolucijskim uvjetima znači - da vam priđe lav, tijelo bi vam bilo napumano adrenalinom za bilo koji od scenarija, to je ono što kokain radi, kaže Tim.

24 sata: Na putu prema klubu pola tablete

Očigledno je riječ o još jednom stimulansu, no MDMA je također i anti-diuretik, dok je alkohol diuretik. Stoga ste u lošoj poziciji jer vaše tijelo želi izbacivati vodu, dok je MDMA zadržava.
(Ako ste ikad stajali ispred pisoara pola sata, proklinjući svoj penis jer ne obavlja jednu od svojih dvije funkcije - upravo o tome je riječ).

00.30 do 05.00 sati - u klubu, pola pilule, par čaši cole, dva piva, četiri cigarete, dvije vode

Veza između kognitivnih funkcija i fiziologije je poprilično intuitivna, pa tijelo odgovara fiziologiji čovjeka. Ako se čovjek osjeća nabrijano, mozak je na neki način prevaren i misli "moram učiniti nešto", poput plesanja. Alkohol zapravo blokira centralni živčani sustav te neutralizira to djelovanje mozga, zbog čega se povremeno javlja osjećaj pospanosti i mamurluka. Ispod svega što se vidi izvana, organizam zapravo luduje, a da se njega pita kako je, rekao bi "zbunjeno, nemam pojma što se događa".

Od 5.00 do 7.00 - Afterparty, ližanje vlastitog prsta i glad

Unatoč brojnim stimulansima u sebi, tijelo očajnički čezne za snom i odmorom, pa se javljaju razni znakovi, od osjećaja hladnoće, gladi do histeričnog smijanja, osobito ako je djelovanje stimulansa prestalo.

07.00. Taman dok si krenuo naručiti taksi, neki idiot vadi još dva grama

Tvoj mozak ne funkcionira normalno, a kognitivni procesi odnosno sposobnost procesuiranja informacija se značajno pogoršavaju. Jednostavni zadaci poput biranja broja na mobitelu postaju teški.

10.00 sati - svi su se još jednim ubili i samo seru gluposti. Tebi se po glavi mota zašto riječ 'Koreja' zvuči kao gorila, a neko provali "Koreja je u magli" i svi su van sebe, doslovno si "daju pet"

Iako ne postoje konkretni dokazi za to, no do tih besmislenih razgovora dolazi jer je kapacitet mozga za razmišljanje ograničen, dijelovi se gase i jedini moguć razgovor je o već unaprijed poznatim stvarima.

Od 12 do 16 sati - Ideš u birc, začuđen kako se dobro osjećaš tako da to kažeš glasno tri puta u sat vremena. Obitelj stol do tebe se potiho premješta.

"Posve besmisleno."

17 sati - ponovno na kauču, a tko najbolje izgleda mota joint

Kanabis može pomoći u uspavljivanju, no ometa sam raspored i faze sna, zbog čega takvo spavanje nije dovoljno okrepljujuće s premalo vremena u REM fazi sna.

18.30. Naručuješ hranu. Pokušavaš ostati budan do 20 sati, kako bi se definitivno osjećao normalnije sutra

Nakon što stimulansi izađu iz tijela, ono se prisjeća da treba hranu. Žudi se za kalorijama, a osjećaj sitosti priziva san.

20 sati - krevet, napokon. Nakon 36 sati banćenja, spavanje

03.00 - razbuđivanje zbog WC-a, nemoguće opet zaspati

"Nakon razdoblja uskraćivanja sna, tijelo je pod povećanim rizikom utjecaja hormona stresa, pa se javlja tjeskoba i uspavljivanje je otežano. Već sama pomisao na to "trebam spavati" zapravo otežava san.

Sljedeći dan

Akutna doza smanjenog sna vodi do smanjenja kognitivnih funkcija, zbog čega se javlja osjećaj gluposti. Manjak sna ima sličan efekt kao vožnja u pijanom stanju.

Dan poslije - posao

Od svega nabrojanog, MDMA ima najveći utjecaj na radnu memoriju. Mozak radi sporije, teže prati kompleksnije zadatke i čovjek je skloniji promjenama raspoloženja. Što se brže ulovi normalan ritam spavanja i oporavak je brži. Pogrešno je odmah ići na neki žestoki detoks poput posta i vježbanja, tijelo teži normali i ravnoteži.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.