Life
4096 prikaza

Što se događa s tijelom kada gladujete?

Loše strane gladovanja
Thinkstock
Mnogi stručnjaci tvrde kako je najgora moguća dijeta - preskakanje obroka

Preskakanje obroka nije zdravo, no što se događa kada čovjek potpuno prestane uzimati hranu? 

Video Asap Science objašnjava kroz koje faze prolazi organizam u tom slučaju. 

U prvih šest sati, sve normalno funkcionira. Vaše tijelo počinje razgrađivati glikogen – zalihe “energije” – na glukozu, koju stanice koriste kao gorivo. Oko 25 posto energije dobivene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca. 

Međutim, nakon šest sati gladovanja, ovaj proces se zaustavlja jer se zalihe glikogena smanjuju. U ovoj fazi, tijelo ulazi u proces ketoze, jer tijelo mora razgrađivati masti kako bi došlo do energije. Masnoće se razgrađuju na masne kiseline koje mozak ne može direktno iskoristiti, pa signalizira tijelu da ih dalje razgradi na ketone. Samo 75 posto energije potrebne za rad mozga može doći od ketona, što znači da bez glukoze imate slabije kognitivne funkcije. 

Važno je znati da ne morate gladovati, kako biste ušli u stanje ketoze. Mnogi ljudi prolaze kroz ovu fazu ako su na prehrani koja je siromašna ugljikohidratima ili se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću koja troši sve ugljikohidrate dobivene kroz hranu. 

Nakon 72 sata gladovanja, nećete se samo osjećati umorno i bezvoljno, već će gladovanje početi utjecati i na mišiće u vašem tijelu. Proteini se razgrađuju na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu. 

Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer tijelo pokušava uštedjeti energiju. Smanjuje se gustoća kostiju i gubi se seksualni libido. 

Nakon tjedan ili dva gladovanja, imunološki sustav je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala, da mnogi umiru zbog bolesti. U suprotnom, tijelo nastavlja trošiti samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovjek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe oboljele od anoreksije. 

Gladovanje može dovesti do smrti već nakon 20 dana, ali su zabilježeni slučajevi preživljavanja i do 70 dana bez hrane. Šanse za preživljavanje u velikoj mjeri ovise o hidriranosti tijela, ali i masnih naslaga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.