Kako izgleda jelovnik jednog školarca u Finskoj, a kako u Grčkoj? Što se sve nalazi na meniju? Odgovore je objavio američki lanac restorana Sweetgreen. Oni su prikupili niz fotografija te ih objavili pod nazivom "Školski obrok diljem svijeta".
Uspoređujući jelovnike došli su i do onoga Marthe Payne, američke učenice koja je pokrenula blog sa samo devet godina na kojem je svakodnevno objavila fotografiju svojega školskog obroka zajedno s ocjenom zdravstvene kvalitete.
Martha se proslavila, ali joj je škola zabranila daljnje fotografiranje. No, svojim činom potaknla je brojne školarce koji su slijedili njezin primjer – fotografirali su dnevne obroke u svojim školama.
Francuska: odrezak, mrkva, brie
Finska: salata od cikle i juha od graška
Italija: riba, tjestenina i dvije vrste salate
Južna Koreja: brokula, paprika, pržena riža, tofu
Grčka: pečena piletina s orozom, punjeno lišće grožđa, rajčica i krastavci za salatu, svježe naranče i grčki jogurt sa sjemenkama
Španjolska: račići sa smeđom rižom i povrćem, gazpacho, svježa paprika, kruh i naranče
SAD: piletina, konzervirani grah i kolačići