Life
7228 prikaza

Strogo kontrolirane dame: Ne smiju ni nokte lakirati

Navijačice
1/9
Tim Ireland/Press Association/PIXSELL
Obožavane diljem svijeta, no zapravo žive životom na kojem im baš i ne bi pozavidjeli

Glamurozne navijačice u koje su uprte oči svih obožavatelja američkog nogometa za vrijeme prijenosa planetarno najgledanijeg sporta, kada se ugase svjetla kamere, i nije baš tako glamurozan. Kako bi djevojke mogle biti članice ove prestižne navijačke skupine moraju se držati striktnih, rigoroznih pravila izgleda i ponašanja. 

Bailey Davis, cheerleadersica New Orleans Saintsa, otpuštena je u siječnju, kako je objavio New York Times. Otkaz je dobila zbog, kako su naglasili iz momčadi, neprimjerenih objava na Instagramu. Davis se žalila komisiji i tvrdila kako je riječ o nepoštenom i nepravednom ponašanju, piše Daily Mail. 

 

It’s time for equal rules, and now we’re being heard. #leveltheplayingfield #2018

A post shared by Bailey Davis (@jacalynbailey) on

Istraga provedena nakon njezine žalbe otkrila je niz smjernica i pravila koje se ove navijačice trebaju pridržavati, neka od njih su neobično specifična a neka nametljiva i utječu i na njihov privatni život. Pravila nameće momčad, tim za koji navijaju, razlikuju se od tima do tima. Tako navijačice Carolina Panthersa, moraju ili ukloniti ili prekriti pirsinge po tijelu. A ne smiju ni pokazivati svoje tetovaže

New York Times pregledao je nekoliko njihovih priručnika i pronašao niz zanimljivih pravila, poput onog kako pauzu za vodu mogu uzimati samo u određenim terminima i to prvenstveno kada je njihov tim u napadu. Svoju odjeću mogu obući tek nakon što napuste stadion, a na dan utakmice moraju doći pet sati ranije. 

Navijačice Baltimore Ravens moraju i održavati idealnu tjelesnu težinu, striktno je to pravilo koje se provodi i prati kroz redovita vaganja, kako stoji u njihovom priručniku iz 2009. godine. Cincinnati Bengals ima slično pravilo, no malo preciznije, po kojem se navijačice moraju cijelo vrijeme zadržavati unutar svoje idealne težine oko 3 kilograma

 

Navijačice | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Neki timovi zabranjuju svojim navijačicama nošenje kratkih hlača u javnosti i imaju striktna pravila koja se tiču i njihovog privatnog života a reguliraju im tako i način brijanja i upotrebu tampona. I čak ne smiju nositi nakit i lak za nokte kako bi željele. 

Njihov posao daleko je od glamuroznog i po pitanju cijene koju moraju platiti za obaveznu uniformu, bez obzira što im je plaća samo malo veća od prosječne. Od njih se može tražiti i da sudjeluju u nekih humanitarnim događajima ili da sudjeluju u prodaji kalendara, bez da su uključene u bilo kakvu podjelu sredstava. 

Sheikha Mozah Ekstremno bogate Ekonomix 12 najbogatijih žena svijeta - što rade i kako izgledaju

Uplitanje u njihov privatan život ide toliko daleko da im se čak nameću pravila i što se tiče osoba s kojima se druže i odabira partnera. The New Orleans Saints tako ima striktna pravila koja zabranjuju druženje navijačica i igrača. A ako se nešto i slučajno dogodi, neko druženje, sva krivnja svaljena je na djevojke. Zabranjeno im je druženje s igračima online i uživo, a moraju ih blokirati i na društvenim mrežama

Zabranjen im je dolazak u restorane koje posjećuju igrači a pravila su toliko striktna da ako npr. igrač uđe u restoran dok one jedu, one moraju izaći. U isto vrijeme igrači mogu pokušati komunicirati s navijačicama i može ih bilo tko pratiti na društvenim mrežama. 

Navijačice | Author: David Parry/Press Association/PIXSELL David Parry/Press Association/PIXSELL

Odbijanje nekih od ovih pravila gotovo je nemoguće jer im se stalno pokazuje kako su zamjenjive. Ako se slučajno odluče prigovarati oko nečega, odmah ih se brzo posjeti kako sutra netko drugi može doći na njihovo mjesto. 

"Klub želi imati potpunu kontrolu nad životima ovih žena čak i kad nisu na svom radnom mjestu", rekla je odvjetnica Leslie Levy koja je zastupala navijačice za vrijeme tužbi protiv Oakland Raiders i The Jetsa. 

"To je pitanje moći. Drugačiji je tretman navijačica, maskota i svih ostalih koji rade za tim. Ne mogu zamisliti drugo mjesto na kojem poslodavci imaju ovako veliku kontrolu nad radnicima, čak i kad nisu na poslu", naglasila je Levy.

 

Just let us go to Super Bowl already #blackandgoldfriday #saints

A post shared by Bailey Davis (@jacalynbailey) on

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.