Life
1073 prikaza

Zašto igrači na Wimbledonu moraju nositi isključivo bijelo?

Marin Čilić
Press Association/PIXSELL
Ne samo da su na Wimbledonu vjerni bijeloj boji, već su se pravila posljednjih godina čak i postrožila

Wimbledon ima najstroži kodeks odijevanja od svih Grand Slam teniskih turnira kojega se moraju pridržavati igrači. Ovdje je striktino određeno kako tenisač mora, prema tradiciji, biti odijeven samo i isključivo u bijelo. 

Takvo pravilo odijevanja potječe još iz 1800.-ih kada se tenis igrao na društvenim okupljanjima. Znojne fleke po odjeći u boji smatrale su se nepristojnim, posebice za žene, pa je "teniska bijela" postala institucija. 

Iako je US Open 1972. godine dozvolio odjeću i u drugim bojama, Wimbledon je ostao vjeran svojoj strogoj tradiciji. Čak štoviše, njihov kodeks odijevanja je postao još stroži posljednjih godina.  

Tako je lani izdan "dekret" koji se sastoji od deset poglavlja i kojih se moraju pridržavati svi igrači natjecanja. U dekretu se sve vrti oko nošenja bijele boje, a koja uključuju odredbe kako bijela ne uključuje prljavu bijelu boju ili krem. Nije dozvoljeno niti nošenje donjeg rublja u boji a koje bi moglo biti vidljivo tijekom meča. Dopušten je obrub u nekoj drugoj boji, ali on ne smije biti veći od jednog centimetra. 

Sedmerostruki osvajač Wimbledona Roger Federer 2013. pojavio se s narančastim potplatima na tenisicama i organizatori su od njega tražili da za idući meč mora promijeniti tenisice koje trebaju biti skroz bijele. I sam Federer je tada rekao kako su takva pravila prestroga.  

No, igrači su rekli kako takva pravila, zapravo, 'ne drže' vodu. Tako je prošle godine, Martina Navratilova, koja je Wimbledon osvojila čak devet puta dobila upozorenje da suknjica s plavim rubom u kojoj je igrala nije dozvoljena. Navratilova je komentirala kako joj to nije jasno, jer je godinama prije toga igrala u identičnoj suknjici, pa u njoj i osvajala naslove i nikada joj nitko nije prigovorio. 

"Mislim da ste otišli malo predaleko s tim pravilima", rekla je Navratilova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.