Life
1164 prikaza

Stručnjaci predlažu: Sve vrste droga treba legalizirati!

Žena guta tabletu
Thinkstock
Dvije vodeće britanske organizacije u borbi s drogama predlažu novi pristup po kojem bi posjed i korištenje svih droga bili dekriminalizirani, što bi po njima smanjilo broj korisnika i štetu koju rade

Droge je nemoguće iskorijeniti, no svakako treba minimalizirati njihove posljedice na društvo, a s obzirom na sve propale pokušaje najpametnije bi bilo dekriminalizirati korištenje droga, smatraju dvije vodeće britanske organizacije za tu problematiku, Kraljevsko društvo za javno zdravlje (RSHP) i Katedra javnog zdravlja (FPH).

Prema njima, osobni posjed droge za korištenje i korištenje svih ilegalnih droga ne bi trebalo tretirati kao kazneno djelo iako i dalje podupiru da dilanje droge ostane kaznena optužba. Ideja je da se korisnike droge ne tretira kao kriminalce, već bolesnike kojima treba pomoć, stoji u njihovoj preporuci

Prve ankete potvrđuju da se s time slažu i građani - preko 56 posto njih. 

Izvanredni rezultati u Portugalu

Ta se zemlja sredinom 1990-ih susrela s epidemijom zlouporabe droga, osobito onih kvalificiranih kao težih. Kako bi doskočili tome, vlast je imenovala komisiju sastavljenu od liječnika, odvjetnika, psihijatara i raznih aktivista za ljudska prava kako bi utvrdili nove kazne za uporabu droga. Ipak, ono što je komisija savjetovala bilo je potpuno suprotno - umjesto nulte stope tolerancije na drogu, komisija je preporučila potpunu dekriminalizaciju droga s jačanjem prevencije, edukacije i sustava liječenja ovisnika. 

Rezultati su bili izvanredni - Portugal je danas zemlja s najnižom stopom korištenja droga. Uhvate li vas tamo s drogom, morate ići pred tročlanu komisiju (odvjetnika, liječnika i psihologa) koji imaju ovlast kazniti prijestupnika, propisati mu tretman ili ne učiniti ništa. Osim pada stope korištenja droga, pao je i broj prekršaja povezanih s drogom s 44 na 21 posto. 

Pogledajte video o tome:

 

Zasada je 25 zemalja svijeta dekriminalitiralo droge.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.