Life
133 prikaza

Studenti su sve razmaženiji i žele da se udovolji svim njihovim željama

Studenti slušaju govor rektorice na Sveučilištu Brown
Instagram
Nakon navodnog napada na latino studenta, posljednje što studenti Browna trebaju jest napasti svoju rektoricu, no oni više ne žele slušati

Nemilosrdno deranje, prekidanje, psovanje i ljutnja nešto je što biste možda očekivali na utakmici, a ne na jednom od vrhunskih Ivy League sveučilišta. Pa ipak, rektorica poznatog američkog sveučilišta Brown, Christina Paxson, upravo je to doživjela kad je došla na sastanak sa zabrinutim studentima.

Sve je počelo nakon što je student s Dartmoutha, 23-godišnji Geovanni Cuevas, optužio sveučilišnog zaštitara da ga je napao dok je pokušavao ući u zgradu u kojoj je odsjeo tijekom posjeta Brownu. 

Cuevas je izjavio da mu malo iza ponoći u petak navečer zaštitari nisu dali da uđe jer im je on prije toga prigovorio da „agresivno kontroliraju“ pijanog studenta koji je ulazio u zgradu prije njega. „Dali su mi ultimatum i rekli da mogu otići ili će me uhititi zbog nedozvoljenog ulaska.“

Budući da je Cuevas odsjeo u toj zgradi, on je jednostavno odlučio pokušati ući kroz stražnji ulaz, no ondje ga je zaštitar, prema njegovim riječima, udario i obrušio na pod, pri čemu je zadobio dvije posjekotine na obrazu. 

Protiv Cuevasa nisu podignute optužnice, te je on ubrzo pušten. No cijela priča je uznemirila duhove, pogotovo među „obojanim“ studentima. 

Russell C. Carey, izvršni predsjednik planiranja i politike Browna, odmah je u subotu objavio da duboko žali zbog ovog incidenta, te je priznao da je on bio „fizički i užaren“.

Ubrzo nakon toga, optuženi zaštitar je maknut s ulične patrole te je ograničen na uredski posao dok sveučilište ne provede temeljitu istragu o tome što se doista dogodilo, piše Daily Beast.

No to nije bilo ni približno dovoljno za ljutite studente koji su zahtijevali  da zaštitar bude automatski suspendiran, bez obzira na to što će istraga pokazati.

Prema tome kako su se studenti ponašali prema Paxson u subotu poslije podne, mogli biste pomisliti da je rektorica zaštitaru dodijelila orden časti za njegovo ponašanje, a ne da pokušava prema protokolu utvrditi činjenice prije nego osudi zaštitara.

Sva ljutnja studenata se obrušila na rektoricu

Naime, Paxson je odmah u subotu poslije podne organizirala sastanak sa zabrinutim studentima, na kojem su je napali iz sve snage. Studenti su, naime, tražili od Paxson da pronađe način i suspendira navedenog zaštitara.

„Ako vi ne možete naći način, siguran sam da možete naći deset studenata na kampusu koji će vam pružiti te informacije i koji će se pobrinuti da Geo (napadnuti student) dobije zadovoljštinu. Ne želim da mu date neki u*rani termin kojeg je Amerika prozvala „pravdom“, kojim će si prilagoditi istinu“, rekao je jedan ljutiti student.

„Iako to nije naš posao, mi smo vam spremni pomoći“, javila se i jedna studentica iz publike.

Govor rektorice na Sveučilištu Brown | Author: Instagram Instagram

Paxson im je pokušala objasniti da je ona željela formirati savjetodavno vijeće studenata za borbu protiv rasizma, no studenti su je prekidali svojim upadicama.

„Hoće li studentima to biti plaćeno?“,  zaderala se jedna studentica, a prije negoli je rektorica uspjela odgovoriti, skupina se počela derati da samo žele „još besplatnog rada od obojenih“.

Svi su se počeli derati i Paxson im je postala kao verbalna vreća za udaranje, kojoj su postavljali pitanja, ali nisu željeli čuti odgovore. Nisu imali strpljenja za njezine isprike niti iskren trud da uvede promjene i suoči se sa strahovima studenata. Sve u svemu, nije bio nimalo lijep prizor.

Opravdana zabrinutost o rasnom profiliranju pala je u drugi plan zbog nestrpljivosti i neznanja studenata. 

Nakon što je student s Yalea opsovao profesora koji je izjavio da ne misli da bi fakultet trebao uvesti pravilo maskiranja na Noć vještica, a skupina s Amhersta je prosvjedovala protiv slobode govora, sve je očiglednije da su studentski prosvjedi krenuli u krivom smjeru.  

Od iracionalnih do potpuno nepristojnih prosvjeda, studenti kao da se više ne bore za temeljna ljudska prava, nego su sve više nalik razmaženoj djeci koja žele da im rektorat glumi previše popustljive roditelje i udovoljava svakom njihovom prohtjevu.

Kad se jedan student ispričao što je prekinuo Paxson svojim pitanjem, drugi su mu viknuli da se prestane ispričavati. Studenti su nastavili kritizirati rektoričin prijedlog za promjene, iako su priznali da ga nisu ni pročitali.

Uzavrele strasti

Isto tako su odjednom optužili više zaštitara s kampusa da su rasisti, da bi na kraju zaključili da su svi takvi, premda se Brown smatra jednim od najboljih sveučilišta po pitanju društvenih sloboda u cijelom SAD-u, te je mala šansa da su baš svi zaštitari rasisti.

Tijekom obračuna s rektoricom počeli su se žaliti da su mnogi "predivni vođe u prostoriji emotivno traumatizirani nakon svega", a jedna studentica je izjavila da je bila uplašena, premda nije bila na mjestu događaja.

Kad su neki studenti napustili sastanak, drugi su se obrušili na rektoricu riječima da je "sve ovo previše za neke od njih i da predstavlja pravo emotivno breme", čime kao da su dokazali da se zaista ponašaju kao djeca koja traže roditeljske figure koje će ih tješiti čak i kad se u biti ne događa ništa loše.

Nakon sastanka, Paxson je brzo okupila osoblje sveučilišta od kojeg zahtijeva da zajedničkim silama poboljšaju situaciju. Iako je Paxson izjavila da se želi usredočiti na zabrinutost i probleme studenata, onima koji sve gledaju izvana može se činiti zabrinjavajućim da grupa ljutitih studenata može izazvati bilo kakve promjene kakve im pašu.

Neki od prosvjednika kao da su toliko zaslijepljeni mržnjom i ljutnjom zbog situacije koja je stvarno zabrinjavajuća diljem SAD-a, da ne prepoznaju one koji im stvarno žele pomoći, nego se obrušavaju na njih. 

"Pružam vam svoju iskrenu ispriku", izjavila je Paxson u subotu, na što je jedan student dobacio: "Čestitam. Ali što ćete učiniti? Nama treba akcija, a vi tu stojite kao da nemate nikakvu moć!".

Nažalost, da ste prisustvovali sučeljavanju ljutitih studenata s rektoricom, možda bi uvidjeli da ona zaista kao da je i nema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.