Life
606 prikaza

Suđenje stoljeća: Pistoriusu šest godina - ovo su sve kontroverze oko slučaja

Oscar Pistorius
Reuters/Pixsell
Oscar Pistorius osuđen je na 6 godina zatvora za ubojstvo svoje djevojke, Reeve Steenkamp

Oscar Pistorius u srijedu je osuđen na 6 godina zatvora za ubojstvo svoje djevojke, Reeve Steenkamp. Olimpijac tijekom izricanja presude nije pokazivao emocije. 

Ubojstvo se dogodilo na Valentinovo 2013. godine u Pretorii, u Južnoafričkoj Republici. Pistorius tvrdi kako je mislio da puca u uljeza kada je ispalio četiri hitca prema zaključanoj kupaonici u kojoj je tada bila Reeva. 

Slučaj je privukao veliko zanimanje javnosti te je podijelilo znatiželjnike u dva tabora - oni koji misle da je Oscar namjerno ubio svoju djevojku i one koji mu vjeruju. 

Također, nakon donešene presude bit će onih koji smatraju da je sutkinja pogriješila jer nije primijenila minimalnu kaznu za zločin koja u Južnoafričkoj Republici iznosi 15 godina i onih koji misle da je Oscar trebao biti oslobođen.

Kakvo god vaše mišljenje bilo...ovo su neosporne činjenice vezane za ubojstvo Reeve Steenkamp i suđenje Oscaru Pistoriusu.

⋅ Oscar Pistorius usmrtio je svoju djevojku Reevu Steenkamp četirima hitcima iz pištolja u svojoj kući u Pretorii 14. veljače 2013. godine u ranim jutarnjim satima. 

⋅ U vrijeme ubojstva, Reeva je bila zaključana u kupaonici. Oscar je pucao kroz zatvorena vrata. Ispalio je četiri hica.

⋅ Oscar tvrdi da u vrijeme ubojstva nije nosio proteze (obje potkoljenice amputirane su mu kada je imao 11 mjeseci). Tužiteljstvo tvrdi kako putanja metaka pokazuje drugačije te da ako je imao vremena staviti proteze, to je dokaz da nije pucao jer se prepao lopova već je namjeravao ubiti Reevu.

Oscar Pistorius | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

⋅ Autopsija je pokazala da je Steenkamp u vrijeme ubojstva imala prazan mjehur što je malo vjerojatno u 3 u noći. Ova činjenica išla je u prilog obrani jer pokazuje da je Reeva zaista bila na WC-u i nije bježala od Oscara u kupaonicu. 

⋅ Reeva je u vrijeme ubojstva bila zaključana u kupaonici. Tužiteljstvo tvrdi da nije bilo razloga da se zaključa osim ako joj nije prijetila opasnost. Obrana tvrdi da se Reeva zaključala kada je čula Oscara kako viče na navodnog uljeza.

⋅ Iako nije sporno da je Oscar ubio Reevu, obrana je tvrdila da je Olimpijac mislio kako njegova djevojka spava u krevetu pored njega kada je pucao u vrata kupaonice.

⋅ Petero svjedoka izjavilo je kako su čuli ženu kako vrišti i zatim pucnjeve. No, obrana je tvrdila da nisu čuli ženske vriskove već Oscara.

⋅ Johan Stipp, Pistoriusev susjed, rekao je kako je našao Oscara kako se moli pored Reeving tijela te da je Pistorius ponavljao da ju je slučajno upucao.

⋅ Tužiteljstvo je tvrdilo da je Oscar posesivan i ljubomoran te su kao dokaz priložili SMS poruke koje su Pistorius i Reeva izmijenili, no obrana je tvrdila da je ljubomora normalan dio svake veze te da nije utjecala na događanja sporne noći.

⋅ June Steenkamp, Reevina majka, izjavila je kako Reeva i Oscar nisu imali seksualne odnose tijekom svoje tromjesečne veze, iako je Reeva nekoliko puta prespavala u Oscarovom domu.

Reeva Steenkamp | Author: Facebook Facebook

⋅ Policija se nije iskazala tijekom obrade mjesta zločina. Policajci nisu nosili rukavice kada su uzeli pištolj kojim je Reeva ubijena, nisu fotografirali kutiju s mecima, a iz Oscarove kuće nestao je skupocjeni sat. 

⋅ Protiv detektiva Hiltona Botha, koji je vodio slučaj, podignute su optužnice za 7 ubojstava. Optužnice su odbačene, no  10 dana prije Reevinog ubojstva ponovno su podignute. 

⋅ Oscaru pištolji nisu bili strani. Njegova bivša djevojka svjedočila je kako je Olimpijac volio pucati, a samo mjesec dana prije ubojstva Pistorius je pucao u restoranu u Johannesbergu. Tvrdio je da je pištolj slučajno opalio.

⋅ Oscar je na prvom suđenju proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja te je osuđen na 5 godina zatvora, no od listopada prošle godine kaznu služi u kućnom pritvoru.

⋅ Ponovljenim suđenjem prijetila mu je minimalna kazna od 15 godina zatvora, no sutkinja Thokozile Masipa osudila ga je na 6 godina zatvora jer je, navodi, pokazao kajanje i nema opasnosti od ponavljanja zločina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.