Life
10994 prikaza

Suluda pravila za žene u Saudijskoj Arabiji

Pinterest
Žena u Saudijskoj Arabiji ne smije imati putovnicu, bankovni račun, niti joj se pruža hitna medicinska pomoć bez pisanog dopuštenja muškarca

Kralj Salman od Saudijske Arabije kraljevskim dekretom ovih je dana napokon dopustio ženama da upravljaju osobnim automobilima. Tako je ovaj ukaz zapravo pokazao u kojoj se mjeri krše ženska prava u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji u kojoj muževi, sinovi, očevi i braća kontroliraju ženama skoro svaki aspekt njihovog života. 

"Saudijski režim uvijek počne rješavati pitanje nekog ženskog prava kad želi u javnosti ublažiti lošu sliku", rekla je Madawi al-Rasheed, profesorica socijalne antropologije na Ekonomskoj školi u Londonu, rodom iz Saudijske Arabije. 

"Sad govorimo o pravu na vožnju automobila kao da je to najvažnija stvar na svijetu. To je samo važno zato jer pomaže ženama da budu mobilnije. Ali ima mnogo važnijih pitanja koja bi se trebala početi konačno rješavati. No, bojim se da je do potpune ravnopravnosti jako, jako ozbiljan i dug put."

Evo samo nekih važnih odluka koje žene ne mogu samostalno donositi ili prava koja su im potpuno uskraćena:

1. Vjenčanje

Dozvolu za vjenčanje mora dati tzv. wali, odnosno ženin čuvar. One koje se žele udati za stranca moraju dobiti dopuštenje od Ministarstva unutarnjih poslova, dok je vjenčanje za nekog tko nije Musliman, u potpunosti nemoguće.

2. Otvaranje bankovnog računa

Postoji nekoliko poslova koje žene mogu obavljati samostalno i bez dopuštenja muškaraca, poput pomoćnica u trgovini ili na tržnici, ali ni jedna žena u Saudijskoj Arabiji ne smije bez dopuštenja muškarca otvoriti bankovni račun.

3. Pravedno suđenje

Ženin iskaz na sudu vrijedi polovicu muškarčevog, zakon je koji se primjenjuje u Saudijskoj Arabiji. Također, žene tamo dobivaju upola manje nasljedstva nego li muški nasljednici. 

4. Putovanja

Putovnice i bilo kakvi identifikacijski dokumenti ženama se izdaju samo uz dopuštenje njihovih muževa. Žene ne smiju same ni izaći iz kuće.

5. Odijevanje zbog ljepote

... je nezakonito. Žene moraju nositi abaju - dugački ogrtač koji seže ispod gležnjeva i koje svaka žena mora nositi kad izađe na ulicu. Prije su morale nositi isključivo crnu boju, no posljednjih godina to više nije strogo pravilo. Također ne smiju nositi sandale u kojima im se vide prsti. 

6. Druženje s muškarcima

Razgovor i vrijeme koje žena provede družeći se s muškarcem koji im nije u rodu, je ograničeno. Na javnim mjestima - u restoranima, na fakultetima i slično - postoji prostor za obitelji i prostor rezerviran samo za muškarce.

7. Hitni medicinski zahvati

Čak i kad im je život u opasnosti, žene neće biti operirane, niti će im biti pružena medicinska pomoć ako nemaju za to pisano odobrenje muškog člana obitelji.

8. Skrbništvo nad djecom

U slučaju razvoda, što je doista iznimni slučaj, ženama se daje skrbništvo nad djecom samo do 7. godine života za sinove i 9. godine života za kćeri. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 6821290642a 00:49 28.Rujan 2017.

    Pa mislim da su strogi ali ne baš jako.