Top News
2728 prikaza

S. Arabija: Sliku kralja s Yodom greškom objavili u udžbeniku

Montaža: Yoda i saudijski kralj Faisal 1945. u UN-u
http://edgeofarabia.com
Umjetnik je ubacio Yodu na povijesnu fotografiju iz 1945., da bi je netko objavio u udžbeniku

Ministar za obrazovanje Saudijske Arabije Ahmed al-Eissa bio je prisiljen ispričavati se javnosti zbog neugodnosti izazvanih objavom fotomontaže saudijskog kralja Faisala u jednom sveučilišnom udžbeniku. Zapadne agencije javljaju da je riječ o fotografiji kralja iz 1945. na kojoj je ovjekovječen trenutak u kojem u San Franciscu potpisuje UN-ovu povelju. Na još uvijek neutvrđen način netko je umjesto originalne fotografije u udžbeniku objavio montažu na kojoj je ubačen Yoda iz "Zvjezdanih ratova" kako sjedi tik uz kralja.

Ubrzo se ispostavilo da je fotomontaža zapravo rad saudijskog umjetnika Abdullaha al Shehrija, poznatog pod pseudonimom Shaweesh, koji je za stranicu Eedgeofarabia.com izradio fotomontaže s fotografijama niza povijesnih trenutaka u koje je ubacio likove iz "Ratova zvijezda". Uz delegaciju koja je sudjelovala na Mirovnoj konferenciji u Versaillesu 1919., primjerice, ubacio je Dartha Vadera.

 

Ministarstvo je u svom obraćanju javnosti preko Twittera poručilo da "žali zbog nenamjerne pogreške" te da je već počelo "s tiskanjem ispravljene verzije udžbenika, kao i s povlačenjem prethodne verzije". Osim toga: "Ministarstvo je osnovalo povjerenstvo kako bi pronašlo izvor pogreške i poduzelo primjerene mjere."

S obzirom da je riječ o zemlji u kojoj je, primjerice, 2016. provedeno 154 smrtnih kazni, u pravilu odsijecanjem glave mačem, rjeđe strijeljanjem, a osim toga da se tamo provode i tjelesne kazne poput bičevanja, te da su zatvorske kazne dugotrajne i u užasnim zatvorima, za pretpostaviti je da će se onaj tko ispadne odgovoran provesti vrlo loše. Prvi koji je telefonski došao do 26-godišnjeg umjetnika iz Rijada bio je New York Times. "Ja sam onaj koji je napravio tu montažu, ali nisam je ja stavio u knjigu", kazao je.

Na ideju o kombiniranju Yode koji je u filmu učio mudrostima Lukea Skywalkera i koji je živio 800 godina rekao je ovo: "Kralj je bio mudar i uvijek snažan u svojim govorima... Shvatio sam da je Yoda najbliži lik kralju. A i Yoda sa svojim svijetlozelenim tenom u bojama je saudijske zastave", objasnio je. Na ideju da uopće kombinira likove "Ratova zvijezda" s povijesnim osobama došao je shvativši da su sve te povijesne fotografije depresivne, tužne, da imaju veze s ratovima, pa bi ih bilo zgodno razvedriti.

Trenutak inspiracije bio je onaj kad je vidio stvarnu fotografiju egipatskog predsjednika Anwara al Sadata, inače ubijenog 1981., tijekom posjeta Disneylandu dok je uz njega bio Mickey Mouse. Svoje radove izlagao je po izložbama diljem svijeta. Rekao je i to da u Saudijskoj Arabiji svi vole uspomenu na kralja Faisala. New York Times je pogrešno objavio da je zemljom vladao 11 godina.

Istina je da je kralj skraćeno zvan Abdulaziz Ibn Saud vladao 21 godinu i za to vrijeme zabranio ropstvo, uveo javno obrazovanje, televiziju i mnoge druge stvari kojima je modernizirao Saudijsku Arabiju. Međutim, fotografija na kojoj kralj potpisuje UN-ovu povelju može djelovati i ironično zato što je dinastija Saud tradicionalno potpuno vezana uz vjersku ultrakonzervativnu doktrinu islama poznatu kao "vehabizam".

 

Stoga Saudijska Arabija i slovi za većinu muslimana diljem svijeta kao puritanska zemlja, mnogi je prozivaju i kao ekstremističku, pa i "najvećeg izvoznika terorizma u svijetu". Drugim riječima, riječ je o zemlji s jednim od najgorih sustavnih kršenja ljudskih prava na svijetu, što se apsolutno kosi s dokumentima UN-a poput Opće deklaracije o pravima čovjeka. "Nije mi bilo na kraj pameti vrijeđati kralja", kazao je telefonski umjetnik koji je na povijesnoj fotografiji iskombinirao kralja i Yodu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.