Life
607 prikaza

"Suprugu sam prešutjela da imam HIV - da me ne napusti"

HIV u Južnoj Africi
Reuters/Pixsell
Na tisuće žena uzimaju antivirusne lijekove protiv HIV-a u tajnosti, a ovo je priča jedne od njih koja je svom suprugu prešutjela dijagnozu kako je ne bi napustio

Milijuni žena u Južnoj Africi zaraženi su virusom HIV-a te iako većina njih ima pristup besplatnim tretmanima, velik broj oboljelih uzima lijekove u tajnosti iz straha od napuštanja. Upravo je s jednom takvom razgovarala BBC-eva novinarka, a žena s lažnim imenom Julia otkrila joj je razloge za to.

Dijagnozu je dobila nakon testiranja u trećoj trudnoći. HIV nije dobila od supruga, već od partnera prije njega. Suprugu je slagala kako ima probleme s visokim krvnim tlakom, pa svoju antivirusnu terapiju stavlja u onu za kontroliranje tlaka kako ne bi posumnjao. Za njezin HIV ne zna baš nitko osim liječnika kojem odlazi.

Oboljeli od AIDS-a u Južnoj Africi izloženi su ogromnoj stigmi, a Julia se pribojava reakcije svog muža ako bi on slučajno saznao jer bi se on sigurno razveo od nje, a tada ne bi imala nikog tko će se osim nje brinuti za djecu. Budući da ne zna je li on zaražen, inzistira da tijekom seksa imaju kondom te to mužu objašnjava time da ne želi više djece. Julijina sestra već je umrla od posljedica AIDS-a, a ona sad odgaja njenu kćer.

Julia je svoju tajnu odlučila sa sobom odnijeti u grob, a lijekove namjerava uzimati redovito kako bi mogla što dulje živjeti i brinuti se o djeci.

Pogledajte video prilog:

U Južnoj Africi je oko 6.5 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a, što obuhvaća oko dvije trećine ukupnog broja zaraženih u svijetu. Ta epidemija virusa ima posljedice na sve segmente života - od smanjenog razvoja privrende, produktivnosti i zapošljavanja, do urušavanja zdravstvenog i obrazovnog sustava. Čak 42 posto odraslih Južnoafrikanaca je na antivirusnoj terapiji, a zemlja svake godine troši oko milijardu dolara na anti HIV programe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.