Life Svjetsko prvenstvo 2018
1786 prikaza

Svako prvenstvo ima novu loptu: Potreba ili biznis?

Nogometna lopta Telstar 18
1/13
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
Nove tehnologije utjecale su i na izgled nogometnih lopti koje se predstavljaju na svjetskim prvenstvima

Tradicija svakog Svjetskog prvenstva u nogometu je i predstavljanje nove, službene lopte prvenstva. O tome zašto je to tako Business Insider razgovarao je sa Johnom Ericom Goffom, profesorom fizike sa Sveučilišta Lynchburg i autorom knjige Gold Medal Physics: The Science of Sports.

On pak smatra kako  neke promjene nisu bile na bolje i kako su uzrokovale više problema nego što su ih riješile. Lopta koja se koristi na Svjetskom prvenstvu izgleda gotovo poput tipične nogometne lopte. Sferični oblik lopte, kao i njena veličina, težina i sastav određeni je po nogometnim pravilima koji je donijela FIFA. 

"U davnim danima lopte su sve izgledale jako slično, sa 20 heksagona i 12 pentagona. I bila je to sferi jako bliska pretpostavka. No Svjetsku prvenstvo 2006. u Njemačkoj pokazalo je niz drugih kreativnih rješenja izgleda sfere", rekao je John Eric Goff

Nogometna lopta Teamgeist | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Nove tehnologije omogućile su Adidasu da proizvodi lopte s manje panela, što je i dovelo do ozbiljnih problema. Manje panela znači manje šavova, a sve to dovodi i do glađe površine lopte. 

"To nije dobro, jer ako je lopta preglatka bit će to kao da udarate loptu za plažu", naglašava Goff.

Upravo to dogodilo se Teamgeist lopti, službenoj lopti prvenstva koje se 2006. godine održalo u Njemačkoj. Igrači su se žalili da lopta ne ide tamo gdje to oni očekuju. Kako bi kompenzirao ovaj nedostatak Adidas je 2010. godine dodao teksturu s kojom je malo 'pogrubio' loptu. I tako je nastala lopta Jabulani, koja je bila još jedna promašaj jer ipak nije bila dovoljno gruba. 

"Prilikom udarca pri određenoj brzini, lopta bi se dramatično usporila tijekom leta", naglašava. 

Nestajali su i paneli, pa je lopta iz 2014. godine imala njih najmanje. No sada je Adidas ipak kompenzirao s dužinom šavova. 

"Iako je imala dva panela manje, ukupna dužina šava oko lopte bila je 68 posto duža nego u slučaju Jabulani lopte", naglašava.

U slučaju lopte Telstar 18, službene lopte ovog prvenstva, ukupni šavovi su 30 posto duži od Brazuce, lopte korištene na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. 

Nogometna lopta Telstar 18 | Author: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
Adidas je i to ispravio i napravio pliće šavove. Performanse ove posljednje lopte jako su slične Brazuci, no više se povlači i možda neće letjeti tako daleko pri udarcima velikih brzina. Mnogi se pitaju ne bi li želja zapravo trebala biti dizajnirati loptu što sličniju onoj kojima sportaši treniraju kako ne bi bilo puno promjena njihove igre na prvenstvu.

No čini se kako razlog koji stoji iza predstavljanja novih lopti zapravo nije igra, barem ne nogometna igra. 

"Za svako prvenstvo predstavlja se nova lopta, a ja mislim da je primarni razlog toga zapravo novac s obzirom da se, bez obzira na cijenu, proda veliki broj ovih 'službenih' lopti", naglašava Goff.

Ivan Rakitić Soccernomics Life Dokazala znanost: Hrvati su najnogometniji narod svijeta

Lopta Telstar 18 opremljena je nizom modernih tehnologija i izrađena je od održivih materijala koji se mogu reciklirati. Osim toga, opremljena je posebnim NFC čipom koji omogućuje povezivanje s pametnim telefonom. Lopta je napravljena po uzoru na originalni Telstar iz 1970. godine, prvu Adidasovu loptu za svjetska nogometna prvenstva. 

Naziv je skraćenica od 'star of television' a originalna Telstar lopta napravljena je kako bi se mogla i pratiti za vrijeme televizijskih prijenosa, s obzirom kako je prvenstvo u Meksiku iz 1970. godine bilo prvo koje se moglo pratiti putem prijenosa. 

Adidas je službeni dobavljač lopti postao 1970. godine, a njegov trenutačni ugovor traje do 2030. 

Ova posljednja lopta prodaje se po cijeni višoj od 100 dolara. 

"Tehnologije su ove lopte učinile puno drugačijima od onih koje smo koristili dok smo bili djeca. Između ostalog lopta se ne može smočiti ni napuniti vodom", dodaje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.