Life
984 prikaza

Sve ih više vole: Nogometašice napale Fifu, traže više novca

Prvenstvo u nogometu za žene
1/7
Reuters
Uoči Svjetskog prvenstva u nogometu za žene saznalo se da dobivaju deset puta manje od nogometaša

Ženski nogomet je sve popularniji, a očekuje se da će Svjetski kup za žene gledati više od milijarde ljudi.

No, igračice sve više propitkuju razinu zarade i novčane nagrade koje dobivaju u usporedbi s njihovim muškim kolegama. Pobjednica Svjetskog kupa u SAD-u Hope Solo izjavila je da razlika u muškim i ženskim nagradama pokazuje da je "muški šovinizam ukorijenjen" u Fifi, vrhovnom tijelu nogometa.

Evo kratkog pregleda brojeva i koliko igračice dobivaju. Pobjednice će dobiti 4.000.000 dolara što je dvostruko više u odnosu na natjecanje 2015. godine.

Novčane nagrade ostalim ekipama ovisit će o fazi natjecanja u koju se plasiraju, pa će tako svim timovima koji sudjeluju u početnoj fazi biti dodijeljeno 750.000 dolara.

Ukupno, Fifa je za ovo natjecanje odvojila 30.000.000 dolara koje će podijeliti na ženskom prvenstvu, piše BBC.

Prvenstvo u nogometu za žene | Author: Reuters Reuters
Za prošlogodišnji muški Svjetski kup u Rusiji, ukupno su podijelili 400.000.000 dolara, odnosno 13 puta više. Povrh novčane nagrade, svaka ženska momčad dobila je nešto više od 800.000 dolara za troškove pripreme i naknade klubovima iz kojih dolaze nogometašice. Muške ekipe su za to dobile dvostruko više.

Često se tvrdi da je to povezano s razlikama u prihodima od muških i ženskih utakmica. Međutim, Fifa kaže da se komercijalni prihodi Svjetskog prvenstva za žene ne mogu odvojiti od ostalih natjecanja u Fifi, jer se prava često prodaju kao paket.

Fifa daje nagradu ne članovima tima, već nacionalnim federacijama, koje mogu odabrati koliko će dati igračima i koliko uložiti u druga područja igre. Takvi aranžmani se općenito ne objavljuju javno.

Australska ženska reprezentacija izjavila je da se dogovorila za 30-postotno smanjenje eventualnih novčanih nagrada. Ostale nogometne udruge s kojima je razgovarao BBC, nisu htjele raspravljati o određenim financijskim pitanjima.

"Na kraju krajeva, novac za nagradu je tako mali da u usporedbi s muškim igračima da se igračice više oslanjaju na sponzorstva, klupske plaće ili nacionalne honorare“, kaže Caitlin Murray, autorica knjige o povijesti američke ženske nogometne momčadi.

Prvenstvo u nogometu za žene | Author: Reuters Reuters
Prema svjetskoj uniji nogometnih igrača Fifpro, nogometašice u zapadnoj Europi mogu zaraditi mjesečnu plaću od svojih klubova od oko 1.000-2.000 eura i još od 50 do 100 eura po danu od nacionalne nogometne federacije, kad igraju za reprezentaciju. Najbolje igračice zarade nešto više

Igrači u siromašnijim zemljama mogu dobiti jako malo od svojih nacionalnih udruženja

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Caitlin Murray kaže da je razlika u novčanim nagradama za muški i ženski turnir zapravo povećana, ali kaže da je ovogodišnje udvostručenje novčanih nagrada za ženski turnir "značajan korak u pravom smjeru".

Fifin je stav da organizacija čini značajan iskorak u poticanju ženskog nogometa. Novčana nagrada "samo je mali dio investicija koje Fifa čini za razvoj ženskog nogometa diljem svijeta", kaže Sarai Baremen, zadužena za ženski nogomet.

Tijekom sljedeće tri godine, Fifa planira uložiti izravno u ženski nogomet između 400 i 500 milijuna dolara. Posljednje financijsko izvješće pokazalo je da je organizacija potrošila 28 milijuna dolara na promicanje ženskog nogometa.

Prvenstvo u nogometu za žene | Author: Reuters Reuters
U Sjedinjenim Američkim Državama ženski tim je čak poduzeo pravne korake u traženju jednakih plaća. Sindikat australskih igračica traži od Fife da jednako plaća igrače i igračice. Nigerijski tim organizirao je prosvjed u hotelu 2016. godine zbog nepodmirenih dugovanja, a nakon što su osvojile Afrički kup za žene.

Jedino su na Novom Zelandu 2018. godine uspjele izboriti da dobivaju isti novac kad igraju za reprezentaciju kao i njihovi muški kolege. U Norveškoj su se reprezentativke 2017. godine izborile za istu plaću kao i nogometaši kad igraju za reprezentaciju.

I nizozemski nogometni savez dogovorio se da će komercijalna kompenzacija za igračice postepeno rasti, a cilj je da se izjednače plaće s muškim kolegama između 2021. i 2023. godine. Vivianne Miedema, u ime nizozemskog vijeća igračica rekla je "vrlo smo zadovoljni novim sporazumima" koji su korak prema jednakom uvažavanju muškaraca i žena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.