Life
40775 prikaza

Sve tajne Titove vile u koju nikad nije ušao

Tito u Mariboru
1/11
Wikipedia
Smještena je na Dedinju, a počela se graditi kad je brak Tita i Jovanke praktički bio gotov

Tito nije dočekao da se u nju useli, Slobodan Milošević je tu proveo zadnje dane prije uhićenja, a danas se Vila "Mir" koristi za prijeme i smještaj najviših stranih dužnosnika koji dolaze u Srbiju. 

Srpski Blic je nakon više desetljeća prvi ušao u luksuzno zdanje.

Tito i Nixon Hedonist Life Tito nije birao, ali jednu namirnicu nikada nije probao

Vila Mir, smještena je u rezidencijalnom dijelu Beograda, na Dedinju, na imanju od šest hektara u Užičkoj ulici 11-15, dio je državnog kompleksa u čijem se sastavu nalaze još dva objekta. Na istom imanju je i čuvena rezidencija koju je NATO razorio u bombardiranju 1999. godine, a u kojoj je neposredno prije tog događaja živio tadašnji predsjednik Slobodan Milošević i njegova obitelj. Ovaj kompleks zapravo je simbol brojnih događaja iz jugoslavenske prošlosti.

Vila Mir | Author: Screenshot Blic Screenshot Blic
Različite priče kružile su o tome zašto je pored rezidencije sagrađena i Vila Mir. Jedna, doduše, neslužbena priča kaže da je to bio način da se Tito i Jovanka Broz razdvoje u periodu kada je njihov brak već praktički bio gotov. Službena verzija je drugačija.

"Titovi najbliži suradnici predložili su da se napravi izdvojena vila gdje će maršal provoditi stare dane. Nažalost, nije to dočekao", rekla je za Blic Sandra Vesić Tesla, kustosica.

Doživotni predsjednik SFRJ je, pričaju svjedoci, obilazio radove na vili, ali, obzirom da mu se zdravlje naglo pogoršalo, završio je u bolnici, gdje je ubrzo i umro, pa u luksuznom zdanju nije proveo nijedan dan.

Vila Mir | Author: Screenshot Blic Screenshot Blic
Vila Mir građena je potpuno u skladu s Titovim potrebama. Nakon što mu je zbog zdravstvenih problema amputirana noga, arhitekti su računali da će, kada se vrati iz bolnice, koristiti invalidska kolica. Zato su u vilu ubacili prostrani lift, rampe, kao i hidrauličnu pasarelu koja zadnji dio vile povezuje sa prostranim imanjem.

"Pričalo se da u vili ne postoje stepenice, i danas ima takvih nagađanja, ali to, kao što vidite, nije točno", priča Vesić Tesla Blicovim novinarima dok ih vodi kroz vilu.

Na prvom katu, u sredini je smještena prostorija opremljenja modernim namještajem pastelnih boja gdje su uglavnom tijekom sastanaka smještene delegacije u pratnji najviših dužnosnika.

Na drugom katu su apartmani President 1, koji je i najluksuzniji, i President 2. Opremljeni su modernim namještajem u sivim tonovima, a u jednom se nalazi teleskop pomoću kojeg gosti mogu gledati grad.

Vila Mir | Author: Screenshot Blic Screenshot Blic
U prostoru kat ispod zemlje nalazi se luksuzni bazen, kao i sauna u kojima gosti najvišeg ranga mogu uživati. U produžetku je trezor sa poklonima koje je Josip Broz Tito dobio dok je bio predsjednik od državnika iz cijelog svijeta.

Ubrzo nakon Titove smrti, vila je adaptirana u muzejski prostor, s namjerom da se u njemu čuva naslijeđe nesuđenog stanara. 

Sa istim ciljem 1982. godine, odlukom Skupštine SFRJ, osnovan je Memorijalni centar "Josip Broz Tito". Odmah nakon osnivanja Memorijalnog centra, u Vilu Mir smještene su Likovna zbirka, Zbirka primijenjenih umjetnosti, Arheološka zbirka, Zbirka diploma i plaketa, Numizmatička zbirka i Zbirka osobnih predmeta Josipa Broza. Zbog novih političkih okolnosti Memorijalni centar je funkcionirao tek 15-ak godina.

Nalazi se na prostranom imanju, a izgrađena je davne 1932. godine. Više puta je adaptirana, a današnji izgled dobila je 1972. godine.

Vila Mir | Author: Screenshot Blic Screenshot Blic
"U ovom objektu nalazili su se alat i pomagala s kojima je Tito pravio sitne predmete poput držača za nalivpera i olovke, labaratorija za razvijanje fotografija, što je također bila velika maršalova strast, kao i stol za biljar koji je i danas na istom mjestu i po kojem je cijela prostorija dobila ime. Na ovom mjestu Tito je počinjao radni dan uz jutarnje novine i prvu kavu", navodi Sandra Vesić Tesla.

Danas se u Biljarnicu ulazi kroz dvokrilna vrata, a prostor je uređen kao dnevni boravak, s manjim vinskim šankom.

Tito je dobio lovačku kuću kao poklon Republike Slovenije za 60. rođendan, koja se nalazi u sklopu rezidencije, a služila je za čuvanje lovačkih trofeja. Napravljena je od drveta i smještena u šumovitom dijelu parka. Oko kuće je zasađena vegetacija i postavljen mali šumski bazen sa fontanom.

Vila Mir | Author: Screenshot Blic Screenshot Blic
"U njoj su bili izloženi osobni lovački trofeji maršala, oružje i mnogobrojna priznanja. Interijer je tako bio ispunjen rogovima bizona, vodene antilope, kožom lavova iz Etiopije, Kenije i Tanzanije. Glavno mjesto zauzimao je los koji je 1962. ulovljen u Podmoskovlju, a svoje mjesto našao je iznad kamina", priča Vesić Tesla.

Prostor je danas otvoren za važne goste i prilagođen suvremenim potrebama.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Jugoivo 16:30 12.Listopad 2017.

  Puste "Titove" vile. A samo zvali "Tito, dodji ovdje da se odmaraš, da liječiš reumu, da planinariš, itd. To su priče za malu i veliku djecu. Ko za Ceauceskua, "njegova" ogromna palača a ono državna zgrada, pa Prdsjednika Ukrajine, lapsus ... prikaži još! za ime, prikazuju životinje iz zološkog vrta kao da ih drži u svom dvorištu.

 • Tomo 09:05 09.Kolovoz 2017.

  Da , bija je naj bogatija osoba diktator u svijetu ,a krepa je copav , vrag mu nogu odnija ,nije ga moglo spasit nikakovo bogastvo, a na kraju je osa kod vraga po zaslugi zrtava sto je napravija svojima komandam ... prikaži još! krvnicima da poubija polak milijuna Hrvatskog naroda miliju rastjerao po svijetu kao nepodobne .

 • crazy.dictator 20:52 08.Kolovoz 2017.

  svaki treci lovacki dom po hrvatskoj je"titova vila u koji nikada nije usao". pak su se nekad trgali ko bu svoju spajzu proglasilo"titovom vilom". sada ti isti tvrde kak su ih puskama tjerali v partiju a ak nebuju steli biti ... prikaži još! partijski sekretari prijetili su im vjesanjem :-)