Life
17784 prikaza

Švicarci otkrili još 20 milijuna spornih eura za Mamića

Zdravko Mamić
Daniel Kasap (PIXSELL)
Donosimo dubinsku analizu tajnih podataka švicarske istrage o Mamićima

Švicarski istražitelji, koji su razotkrili poslovanje tvrtki u formalnom vlasništvu Marija Mamića, a pod kontrolom moćnog tate Zdravka, zaustavili su veliki i ambiciozni projekt privatizacije NK Dinama. 

“Prema rezultatima koje su nam poslali istražitelji iz Švicarske, skloni smo tvrditi da je novac koji se ‘prao’ preko Mamićeve tvrtke registrirane u toj zemlji trebao biti dio financijskog paketa namijenjen za kupnju NK Dinama”, rekao je za Express izvor blizak istrazi.

Zdravko Mamić Zdravko Mamić Life "Dosta mi je, moram na liječenje!"

Ako su te snažne indicije, temeljene na podacima iz temeljitih švicarskih istraga, istinite, Mamićev financijsko- menadžersko-interesni klan doveden je u dramatično lošu situaciju. 

“Preuzimanjem Dinama, kroz već predloženi model privatizacije, Mamić bi stvorio tvornicu novca koja bi, sasvim je očito, funkcionirala na istim principima kao i dosad. Financijskim transakcijama preko različitih off-shore tvrtki koje posreduju u nepostojećim transferima igrača i neutemeljenim posredničkim istragama”, pojasnio je isti izvor. 

Sasvim jednostavno: Mamić je htio privatizirati Dinamo novcem koji je izvukao iz Dinama.

Istraga u kantonu Obwalden, kako su u posebnom izvještaju DORH-u naveli tamošnji istražitelji, otkrila je najamanje 10 milijuna eura koji su preko tvrtke Rasport Managment AG iz Alpnacha Mamićeva sina Marija raspršeni na različite krajeve svijeta: u Veliku Britaniju, Belize, Jamajku, Hong Kong, Ujedinjene Arapske Emirate, Panamu, Gibraltar i Švicarsku. 

Ta Mamićeva financijska operacija tek je dio novčanih tokova vezanih uz nogometni klub Dinamo, pojasnili su Švicarci.

Švicarska viša državna odvjetnica Esther Omlin nakon završetka istrage, za lokalne medije, izjavila je da “imaju posla s nečim što se može nazvati gospodarskim kriminalom grublje vrste”. 

Zoran i Zdravko Mamić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Onda je potvrdila ono što u svojim optužnicama tvrde i hrvatski istražitelji: kako su “Mamići i njihove tvrtke umiješani u transakcije vezane uz neutemeljene posredničke usluge, kao i u nepostojeće transfere igrača”.

Osim privatizacije Dinama koja se, eto, sasvim naglo našla izvan Mamićeva dosega, preliminarni rezultati švicarske istrage važni su i zbog činjenice da se šef Dinama proglašavao žrtvom političkog progona nakon što je DORH pokrenuo niz istraga protiv njega. 

“Bojim se da je njemu i odvjetničkom timu, nakon nalaza švicarskih istražitelja, jako sužen manevarski prostor. Razumijemo njihovu frustraciju: nije lako sa statusa političkog disidenta pasti na razinu običnog optuženika.

Švicarski istražitelji ključne podatke o Mamićima dobili su iz Zagreba. Preciznije, iz DORH-a i Ministarstva financije, posebnog poreznog odjela, koji je ustanovio Boris Lalovac kako bi istražio slučajeve velikih poreznih malverzacija poput ove Mamićeve. 

U ovom slučaju, za razliku od dugotrajne istrage protiv Ive Sanadera, Švicarci su se pokazali djelotvornim partnerima i posao su obavili bez pogreške.

Otežavajuća okolnost za Mamiće je i činjenica da Švicarci, kako doznajemo, kopaju i dalje jer su uočene još neke zasad nedovoljno istražene i vrlo sumnjive financijske transakcije.

Express raspolaže pouzdanim informacijama da je švicarskim istražiteljima posebno zanimljiva još jedna off-shore tvrtka i veza koja je otkrivena s Mamićem i NK Dinamom.

Čini se, podaci su još neslužbeni, da je s računa te off-shore tvrtke isplaćena pozajmica NK Dinamu od najmanje 20 milijuna eura.

U vlasničkoj strukturi, kako kažu izvještaji švicarskih istražitelja, spominje se ugledni i bogati riječki poduzetnik. 

Zdravko Mamić Biografski intervju Life Mamić: "U prvom braku sam 'švrljao', bio sam grozan..."

Švicarci, navodno, kažu da je znakovita činjenica da je odmah nakon otvaranja te off-shore tvrtke isplaćena spomenuta pozajmica za zagrebački nogometni klub pod kontrolom obitelji Mamić.

Sad pokušavaju utvrditi odakle je došlo tih 20 milijuna eura. Taj im je kapital jako sumnjiv, kažu istražitelji.

Istodobno, ispituju se svi privatni računi obitelji Mamić u švicarskim bankama i osobni bankari čiji su oni izravni klijenti. 

Išlo se i dalje: iste provjere provode se za sve igrače koje su Mamićeve menadžerske tvrtke iz Švicarske imale na ugovoru, a koji imaju registrirane bankovne račune u toj državi i ovim novčarskim institucijama: UBS-u, Zürcher Kantonalbank, Tessiner BSI-u, ženevskom BCP-u i ciriškom Coutts & Co AG-u. 

Na konkretna pitanja o isplaćenim pozajmicama za GNK Dinamo od 20 milijuna eura s računa jedne off shore tvrtke, jesu li vraćene, za što su korištene, te znaju li u Dinamu vlasnika te tvrtke, njihov odgovor je sljedeći:

"Iako niste naveli ime tvrtke, pretpostavljamo da se radi o partneru GNK Dinama kod kojeg je klub podigao spomenuti kredit a koji je korišten za tekuću likvidnost kluba. Taj kredit je prijavljen; prošao je proceduru sukladno zakonu, odobren je od Hrvatske narodne banke (HNB) te se uredno servisira. Isto tako, skrećemo vam pozornost kako je GNK Dinamo podigao kredit uz kamatu od tri posto što se na financijskom tržištu smatra izuzetno povoljnom kamatom."

Uskok je, nakon niza istraga, krajem travnja 2016. podignuo prvu optužnicu protiv Zdravka Mamića, kojega u tom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Michel Platini i Davor Šuker Europa sve prati Life Nijemci: "Huligani su šup*ine, ali Platini je trebao izbaciti Šukera!"

To nije sve: ukupna šteta povećala se na 280 milijuna kuna. I još nije kraj.

Začudna se stvar zbila prije nekoliko dana kad je Zdravko Mamić, s bratom Zoranom, također i suoptuženikom Damirom Vrbanovićem, povukao tužbu s Vrhovnog suda oko zakonitosti nekih dokaza. 

Sve je to objasnio statusom na Facebooku koji bi bilo šteta na objaviti u cjelini: “Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju.

Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. 

Toliko o presumpciji nevinosti. Stoga moj brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i ja povlačimo utemeljenu žalbu na Uskokovu optužnicu. 

Poštujemo sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje nevinost i očekujemo brzo suđenje.

Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”. 

Precizniji je bio u obrazloženju povlačenja tužbe: 

”S obzirom da vođenje ovog kaznenog postupka uzrokuje niz negativnih posljedica po II okrivljenika, uz svakom kaznenom progonu imanentnu negativnu sliku u javnosti (nemogućnost raspolaganja svojom imovinom, kao i imovinom članova obitelji, ograničenja u planiranju budućih aktivnosti i obavljanja poslova i tome slično), a da je kazneni postupak tek na početku, okrivljenik povlači ovu žalbu s ciljem da se što prije zakaže glavna rasprava i započne s raspravljanjem u njegovu kaznenom postupku, te da se što je moguće brže okonča kazneni postupak protiv njega, a kako bi se pokazala sva neosnovanost podignutih optužbi”. 

To su tegobe, uz nalaze švicarske istrage, koje ozbiljno ugrožavaju privatizaciju kluba. Plan se smišljao godinama, a javno je objavljen krajem 2015. s ciljanim početkom procesa u 2016. 

Iza plana stoji nekolicina moćnih i kontroverznih tipova: prvi je Zdravko Mamić, ekonomist Darko Tipurić, odvjetnik i vodeći hrvatski ovršitelj Marijan Hanžeković, advokat Tin Dolički, gradonačelnik Milan Bandić i tihi Mamićev pouzdanik Mirko Barišić.

Svaki sa svojom ulogom. Prvi korak bila je procjena vrijednosti kluba. Revizorska kuća PriceWaterhouseCoopers procijenila je da vrijednost zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo iznosi između 25 i 35 milijuna eura. 

Dionice bi se trebale prodavati u četiri kruga. U prvom krugu se dionice nude jedinicama lokalne samouprave, odnosno Zagrebu, u drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi u jednakim omjerima.

U trećem krugu imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu. Četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje mogu kupiti dionice Dinama. 

No ništa ne može početi prije nego stručna tijela Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta odobre elaborat privatizacije.

Veliku ulogu odigrat će i Grad Zagreb, koji također mora dati suglasnost za privatizaciju kluba te ima pravo prvokupa do 25 posto dionica u prvom krugu.

“U ovoj situaciji to će biti jako teško, gotovo nemoguće provesti”, pojasnio je jedan od upućenih izvora blizak istrazi. 

Pitali smo i NK Dinamo o statusu privatizacije. Kažu kako bez obzira na okolnosti nisu odustali od privatizacije. “Ona ide svojim tijekom, sukladno odlukama klupskih tijela. Trenutačno je sve kod revizora koji daju svoje mišljenje”, odgovor je kluba.

  • ZeljkoRiyadh 08:30 25.Listopad 2016.

    Ma nemreš bilivit...nigdje se ne spominje "kum" Bandić...