Life
9561 prikaza

Švicarci uveli novu valutu - sve zbog kriminalca

Švicarska zastava
/DPA/PIXSELL
Nazvan prema krivotvoritelju novca iz 19. stoljeća, farinet je nova valuta u dijelu Švicarske

U svibnju 2017. skupina stanovnika švicarskog Valaisa pokrenula je novu regionalnu valutu, farinet. Baš kao i Eusko iz francusko-španjolske baskanske regije, ona je komplementarna, a ne zamjenska valuta. Novčanice vrijede isto kao i švicarski franak - službena valuta u zemlji - ali se može potrošiti samo u sudionicima u Valaisu, do sada je ta brojka premašila od 150 restorana, obrtnika, trgovina i vinarija, piše BBC.

To je lokalna inicijativa, podupiru je lokalni ljudi o ima za cilj potaknuti lokalno gospodarstvo, pa je prikladno da je valuta dobila ime s takvim lokalnim značenjem: farinet.

Ime Farinet je uobičajeno u gradovima Valaisa: tako se zove restoran u Crans-Montani, pub u Champéryu i skijaški bar u Verbieru, gdje skijaši plešu na stolovima.

Turisti možda ne shvaćaju njegovo značenje, ali mještani znaju da su svi ti popularni noćni klubovi tako nazvani jer im je imenjak, Joseph-Samuel Farinet, vjerojatno uživao plesati na stolovima.

Glava Diega Alvesa KAO UKISELJENA Life Ubijen je 1841., no glava mu je zastrašujuće očuvana

Zavodnik, ljubitelj vina i žena i odbjegli osuđenik, Farinet je bio krivotvoritelj iz 19. stoljeća i legenda u tim dijelovima, čak i ako je taj mit koji ga sada okružuje zabavniji od stvarnosti.

Nakon što je bježao od vlasti u svojoj rodnoj Italiji gdje su ga tražili po lažiranim optužbama, Farinet je stigao u Valais 1869. godine i ponovno je počeo raditi krivotvoreni novac - konkretno, novčiće od 20 centima iz 1850. godine. Bio je velikodušan svojim krivotvorenim novcem u korist siromašnih mještana, zauzvrat dobivši hranu, sklonište i zaštitu od vlasti koje su ga slijedile. Na taj način on nije samo izbjegao zarobljavanje dugi niz godina, već je oslobodio lokalne ljude od duga, što je kasnije donijelo mu nadimak 'Robin Hood iz Alpa'.

Godine 1880., u dobi od 35 godina, policija je konačno potjerao Farineta u klanac iznad srednjovjekovnog sela Saillon u Valaisu gdje je pao, skočio ili je bio ubijen - tajanstvena smrt koja je samo dodavala intrigu njegovom životu.

"U Valaisu svi znaju ovu priču", rekao je David Crettenand, član povjerenstva koji je utemeljio valutu farinet.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.