Life
662 prikaza

Tabloidi je ponizili: Usred suđenja procurile njezine gole fotke...

American Crime Story
1/4
FX Networks.
Mediji su poznatu tužiteljlicu razvlačiti zbog frizure, šminke, odjeće... Apsolutno svega

SAD praktično teško da može doznati više išta novog u slučaju "narod protiv O. J. Simpsona", pa se ipak dogodilo da je šesta epizoda miniserije "American crime story" o suđenju O. J. Simpsonu za ubojstvo Amerikance duboko potresla.

Epizoda naziva "Marcia, Marcia, Marcia" govori o provali seksizma i mizoginije kojima su se američki mediji tada obrušili na tužiteljicu Marciu Clark samo zato što je radila svoj posao. I zato što je bila žena, naravno. 

American Crime Story | Author: FX Networks. FX Networks.

Filmski kritičari oduševljeni su koliko je strestveno i odlično glumica Sarah Paulson odigrala ulogu, ali su istodobno i duboko potreseni spoznajom što su tabloidi i televizijski programi sve radili toj ženi. Uopće, što joj se sve događalo.

Sa suđenja Simpsonu za ubojstvo morala je trčati na obiteljski sud gdje je vodila parnicu sa suprugom o skrbništvu nad njihovom dvojicom sinova u dobi od tri i pet godina. Naravno da je kasnila, da se ispričavala i da nijedna isprika nije sjela baš najbolje. 

Pritom su je u kaznenom postupku optuživali u sudnici da je u tom postupku što prisutnija u sudnici nauštrb svoje djece. Javnost, a pri tome to se odnosi na tabloidne medije, pljuvali su je i zbog toga i zbog duljine haljine i zbog dubokih podočnjaka jer nije spavala od ogromne količine posla. Razvlačili su je zbog frizure, šminke, apsolutno svega. 

A najniži udarac bio je kad je National Enquirer objavio njenu fotografiju u toplesu iz doba dok je još bila u prethodnom braku godinama ranije. Sarah Paulson je povodom premijernog prikazivanja izjavila da je plakala od bijesa kad je, čitajući scenarij, shvatila iz njene perspektive što je sve proživljavala. 

Oko žene potpuno nepripremljene na takav cirkus i najniže udarce, zavrtio se i vrtlog rasističkih problema i zloporaba, i to u doba kad su skandali poput rasnih nemira u Los Angelesu bili najsvježija prošlost.

Koliko je to išlo daleko pokazuje i trenutak kad se odvjetnik Christopher Darden, također iz tima optužbe, pita na suđenju nisu li ga stavili da sjedi pored Marice samo zato što je Afroamerikanac.

Svi su je napustili, a unatoč tome Marcia Clark istjerala je slučaj do kraja, koliko god na kraju nije uspjela otjerati O. J. Simpsona na robiju zbog ubojstva.

Što su joj učinili oslikava i to što je samo dvije godine nakon završetka postupka odlučila zauvijek otići iz pravosuđa iako je tada imala već 44 godine i praktično cijeli dotadašnji život radoholičarski je i opsesivno posvetila profesiji. 

Na posljetku je sve stavila u knjigu na kojoj je zaradila 4,2 milijuna dolara. Bio je to materijalni dio satisfakcije. Na onaj emocionalni morala je, međutim, čekati sve do 2016. godine i prikazivanja šeste epizode miniserije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.