Top News
3011 prikaza

Suđenje nacistu: "Jednu smo bebu pretukli na smrt"

Oskar Groening
DPA/PIXSELL
Sudi mu se za sudjelovanje u ubojstvu 300.000 mađarskih Židova u Auschwitzu u ljeto 1944.

Bivši čuvar u Auschwitzu, Oskar Groening (93) kojem se trenutno sudi u Njemačkoj opisao je na sudu scenu kako je gledao svoje kolege kako do smrti tuku malu bebu.

"Kad sam stigao u Auschwitz rasporedili su me na 'rampu', tako smo zvali mjesto na kojem se selektirali zatvorenike, neke smo slali na rad a neke u plinske komore. Nakon razvstavanja jedna židovska beba je tamo ostala sama i plakala je. Okrenuo sam se i ugledao jednog od mojih kolega kako je podigao bebu za noge i nekoliko puta ju nasilno udarao o metalni dio kamiona dok nije preminula. Nakon te scene cijeli mi se svijet raspao", ispričao je Groening.

Oskar Groening | Author: Holocaust Museum Holocaust Museum

Njemu se sudi za sudjelovanje u ubojstvu 300.000 mađarskih Židova u Auschwitzu u ljeto 1944. On je jedan od tek nekolicine preostalih živih čuvara logora smrti, a za koje se njemačko tužilaštvo nada da će ih privesti pravdi.

Groening se SS vojsci priključio kada je imao 20 godina. Pravni stručnjaci smatraju kako je on zadnji čuvar Auschwitza kojem se sudi, iako se njemačke vlasti nadaju drukčijem scenariju.

Na prvom danu suđenja u Luneburgu Groening je sjedio nasuprot dviju starijih žena, koje su preživjele Auschwitz. U sudnici je bilo i 20-ak rođaka preminulih Židova u najgorem logoru u povijesti čovječanstva.

Groening je na suđenju rekao kako nije znao što se u Auschwitzu događa dok nije došao tamo 1942., te je istaknuo kako nije želio da ga tamo pošalju.

"Želio sam biti vojnik i boriti", kazao je.

Nedugo nakon što je došao u Auschwitz shvatio je o kakvom je logoru riječ, tvrdi.

"Kad bismo se napili u večernjim satima, onda bi mi ostali čuvari govorili da je Auschwitz mjesto gdje dolaze neprijatelji Njemačke."

Kolegi koji je brutalno ubio bebu je rekao da nije to smio napraviti, na što mu je on odgovorio: "A što sam trebao? Trčati za njegovom mamom i vratiti ga njoj u naručje?"

Groening je na sudu ispričao i svoje prvo iskustvo s plinom.

"Nas nekoliko smo po šumi tražili zatvorenike koji su pobjegli. Par njih se skrivalo u jednoj štali. Jedan od kolega je unutra ubacio kanistar s plinom. Čuo sam ih kako unutra vrište i ubrzo su svi umrli. To je bilo prvi put da sam vidio što rade s plinom", ispričao je Groening.

Više je puta ponovio da je tražio premještaj, ali njegovom je zahtjevu udovoljeno tek pred kraj rata, piše Independent.

"Nema sumnje da sam moralno odgovoran za ono što se događalo u Auschwitzu i molim obitelji da mi oproste. Nikada nikoga nisam ubio nijednog zatvorenika", rekao je Groening.

Inače, Groening je prije rata radio kao bankar, tako da je u Auschwitzu radio i posao knjigovođe. Sortirao je vrijednosti i novac koje su zatvorenici ostavljali na ulazu u logor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 18:36 22.Travanj 2015.

    Jadno da jadnije ne može biti.Gledao je kako njegovi kolege ubijaju bebe.Htio je biti ratnik,ali završio je kao ubojica drugih i drugačijih.Užas.