Life
5389 prikaza

Tajna Hitlerova knjiga: Planirao je holokaust u SAD-u

Nacistička knjiga
Screenshot
Na koricama je stilizirani orao, svastika, i riječi "ex libris Adolf Hitler", što znači da je knjiga iz njegove privatne kolekcije

Vrlo rijetku knjigu čiji je vlasnik bio Adolf Hitler, za koju se smatra da je detaljan nacrt za sjevernoamerički Holokaust, kupio je Kanadski nacionalni arhiv.

Platili su je 4.500 dolara, i otkrivena je za javnost prvi puta ove srijede, nekoliko dana prije Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust. Na 137 stranica izvještaja imena "Statistika, mediji i organizacija židovstva u SAD-u i Kanadi" koje je 1944. sakupio njemački lingvist i statističar Heinz Kloss detaljno se opisuje "stanje sa Židovima" u te dvije zemlje.

Teroristički napad na WTC u New Yorku - september 11 PROROČKI Life Dugo izgubljeni film najavio 9/11 i Drugi svjetski rat

Kloss se posebno bavio pitanjem nacionalnosti, posebno se fokusiravši na SAD. Godine 1936. on je i posjetio SAD gdje je održavao kontakt s mrežom Nacista i simpatizera pokreta. Koristio je podatke iz tridesetih kako bi napravio pravi cenzus Židova u sjevernoj Americi, skupa s informacijama o židovskim organizacijama i novinama.

Michael Kent, kustos Jacob M. Lowy kolekcije, koja se bavi očuvanjem knjige, CNN-u je rekao kako bi izvještaj "vjerojatno igrao važnu ulogu u implementaciji konačnog rješenja u SAD-u da se slučajno dogodilo to da je Treći Reich uspješno izveo invaziju na SAD i Kanadu. 

Za knjigu kaže da je "poprilično šokantna", i primjećuje kako uključuje detaljne analize ne samo gradova s velikom populacijom Židova, poput Toronta i Winnipega, već i malih urbanih mjesta.

Dok drugi memorijalni centri posvećeni Holokaustu često odabiru ne prikazivati nacističku memorabiliju, Kent je CNN-u rekao kako je važno da arhiv to učini "s obzirom na rast ksenofobije i sve slabijeg znanja, posebice mlađe populacije, o Holokaustu".

Dio knjige biti će moguće vidjeti i online. 

Rebecca Margolis sa sveučilišta Ottawa kaže kako knjiga pokazuje "koliko su se s pravom bojali kanadski i američki Židovi" tijekom Drugog svjetskog rata, kao i da su Nacisti imali jasan plan osvajanja sjeverne Amerike".

Stručnjaci vjeruju kako je reportaža dio povjerljive i tajne serije istraživanja koje je naručio upravo Hitler i uskladištio u svom planinskom skloništu u bavarskim Alpama. Na koricama je stilizirani orao, svastika, i riječi "ex libris Adolf Hitler", što sugerira kako je knjiga iz njegove privatne kolekcije.

Knjiga je, uz još neke stvari, do SAD-a došla nakon što su američki vojnici popljačkali imanje na proljeće 1945. Holocaust Education Trust šokiran je otkrićem.

Zlato nacista Nacističko zlato Life Ova blaga Drugog svjetskog rata nikad nisu pronađena

"To samo dodatno podcrtava Hitlerov jezivi anti-semitizam i ambiciju da se pobiju Židovi gdje god oni diljem svijeta bili. Podsjeća nas koliko se rezolutno moramo postaviti protiv anti-semitizma i obrazovati generacije koje dolaze", kažu iz zaklade.

Steven Wilson, jedan od čelnih ljudi britanske United Synagogue rekao je kako su "prošle nedjelje pokopali ostatke šest žrtava ubijenih u Auschwitzu. To nas podsjeća da Holokaust nije neka pradavna povijest već da je itekako živ u našim umovima i svijetu oko nas. Nemjerljivo je važno boriti se protiv anti-semitizma i educirati mlade ljude".

Knjiga će biti uskladištena unutar Jacob M. Lowy kolekcije u Nacionalnom arhivu u Ottawi. Drugi arhivi koji čuvaju knjige čiji je vlasnik bio Hitler su Knjižnica Kongresa u SAD-u te knjižnica Sveučilišta Brown.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 16:57 26.Siječanj 2019.

    hitler americi nije ništa mogao napraviti