Life
5510 prikaza

Tajne njenog ubojstva otkrivene su u Twin Peaksu

Twin Peaks
screenshot/youtube
U stvarnom životu Hazel, a u seriji Laura - djevojka je čije je ubojstvo inspiriralo kultnu seriju

Ljetovalište Sand Lake u okrugu New York sunce je pržilo već treći dan zaredom, dosežući temperaturu od 38 Celzijusa. Upravo je tada, 7. srpnja 1908., 20-godišnja Hazel Irene Drew pješke je prolazila udaljenim dijelom Taborton ceste. Taj je šumovit dio bio iznimno popularan kod lovaca, kampera i ribara, no bio je riskantan za mladu ženu da njime sama hoda po noći. 

Ona je u svakom pogledu bila privlačna mlada žena, s divnom bujnom kosom i plavim očima. Oko 19 sati i 30 minuta, na svom se putu susrela s dvojicom muškaraca. Prvi je bio Frank Smith, farmer tinejdžer kojeg je već srela u nekoliko navrata i koji joj je pritom rekao da mu se sviđa, dok je drugi bio Rudolph Gundrum (35), trgovac ugljenom koji je vozio svoju kočiju natrag u grad kad ga je Frank zamolio za prijevoz.

Hazel ih je pozdravila zamahom svog slamnatog šešira, ukrašenog s velikim monogramom slova H. Dok su prolazili, Smith se okrenuo Gundrumu i rekao mu "to je najstarija kćer starog Drewa". Bilo je to posljednji put da je Hazel viđena živa.

Neprepoznatljiva ljepotica

Njeno je beživotno i napuhnuto tijelo otkriveno četiri dana kasnije - plutajući jezerom Teal četiri dana kasnije. Uzrok smrti - udarac na stražnjoj strani glave, što je uzrokovalo frakturu lubanje nepoznatim tupim predmetom. Voda je iskrivila njene crte lica, pa je lijepa Hazel mogla biti prepoznata samo po svojoj odjeći i zlatnim ispunama u zubima. Dokazi su upućivali na ubojstvo, piše Washington Post. 

Slučaj koji je nadahnuo seriju Twin Peaks | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Krivac za njeno ubojstvo do danas nije pronađen, a iako je u to doba misterij tjednima punio naslovnice vjerojatno bi bilo zaboravljeno da se ubojstvo nije dogodilo u blizini Tabortona, gdje je budući stvaratelj Twin Peaksa Mark Frost provodio svoja mladenačka ljeta.

Frostova baka Betty Calhoun redovito je raspredala lokalne priče, uključujući i onu o Hazelinu ubojstvu, prenoseći je kao horor o sablastima i duhovima, završavajući s "nemoj noću ići u šumu".

Frost je naslijedio talent za pripovjedanje, a teško da je njegova baka mogla zamisliuti kako će njene ukrašene priče postato onim što se smatra najvećim fenomenom u povijesti televizije. Frost je postao uspješan romanopisac, scenarist i TV autor koji je zajedno s Davidom Lynchom Twin Peaks. Nako  26 godina od prvog prikazivanja, taj se serijal vraća na ABC s premijerom 21. svibnja.

- Čuo sam priče o Hazel dok sam odrastao, jer je njen duh navodno opsjedao jezero, pa je po njoj nastao lik Laure Palmer. Njen lik tumači Sherly Lee, a njeno ubojstvo je okosnica originalne serije te će biti lajtmotiv i novih nastavaka.

Savršen život krije tajne

Tijekom razvoja serije, Frost je istraživao detalje o tom ubojstvu koje mu je intrigiralo maštu. Laura, 17-godišnja kraljica maturalne večeri, i Hazel, koja je radila kao sobarica od 14. godine su obje bile ljepotice iz malog grada čija su ubojstva razotkrila brojne osobne tajne.

Izvana je Laura živjela uzornim životom - odlikašica, vjerna djevojka najboljeg nogometaša škole, volonterka itd. No, kako je istraga napredovala, počeli su se razotrkivati tajni ljubavnici. Na jednak je način Hazelina obitelj tvrdila kako ona nije imala nikakve simpatije, no kasnije su se razotkrili tajni sastanci i razglednice izmijenjene s muškarcem koji se potpisivao samo svojim inicijalima - zaključane u njenom prtljažniku.

Slučaj koji je nadahnuo seriju Twin Peaks | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Twin Peaks je nekoliko puta uperio prst u mogućeg sumnjivca - motociklista Jamesa Hurleya, lokalnog dilera Leona Johnsona i ljigavog agenta nekretninama Benjamina Hornea. U Hazelinom slučaju, to je bio Frank Smith, koji je osim što mu se sviđala, u nekoliko navrata davao kontradiktorne izjave policiji. Nakon toga javio se niz ekscentričnih sumnjivaca, poput Hazelinog ujaka Williama Taylora čije je farma u blizini jezera, pa i zubara koji je prethodno zaprosio Hazel, konduktera u vlaku s kojim se navodno potajice viđala te milijunaša Henrya Kramrotha koji je vodio obližnje odmaralište i na njemu navodno održavao seks-orgije.

Koliko je Hazelin slučaj točno utjecao na Twin Peaks?

Iako Frost priznaje da nikad nije stigao do rješenja zagonetke u svojoj istrazi, ono je dalo cijeli koncept TV seriji.

- Mudar čovjek mi je jednom rekao kako su tajne najvažniji sastanak života iz sljedećeg razloga: tajna stvara čudo, što vodi do znatiželje, koja zauzvrat razvija našu želju za tim da shvatimo tko smo zapravo - napisao je Frost u svom romanu The Secret History of Twin Peaks.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.