Life
8398 prikaza

Tajne Trumpovih predbračnih ugovora: Škrt je i prema djeci

Obitelj Trump
1/5
DPA/PIXSELL
Američki predsjednik uvijek je inzistirao na predbračnim ugovorima u kojima je postavljao nemoguće uvjete

Predsjednik Donald Trump često se voli hvaliti milijardama dolara koje je zaradio u poslovima s nekretninama, ali malo kad spominje da jako pazi na svaki dolar kad su u pitanju njegovi brakovi i supruge. Prije no što je sklopio svaki od svoja tri braka, od koja su dva završila razvodom, Trump je svaki put inzistirao na predbračnim ugovorima s precizno pobrojanim detaljima koji određuju što će koji bračni drug dobiti ili izgubiti razvodom.

Oni uključuju ne samo novac i kuće, nego i što supružnici moraju ili ne smiju otkrivati nakon razvoda kako bi ih se zaštitilo od naknadnih neugodnosti. Ugovori su uvijek podložni promjenama tijekom braka što ovisi o tome raste li bogatstvo supružnika i povećava li se broj članova obitelji, a drže se u tajnosti sve dok ne dođe do brakorazvodne parnice.

Donald Trump | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Detalji njegovog predbračnog ugovora s drugom suprugom Marlom Maples pokazali su da se nije ustručavao povući oštre poteze kad je u pitanju alimentacija za uzdržavanje djece u slučaju razvoda. Tako je Trump htio skresati novac za djecu ukoliko se ona zaposle, kao i ako se odluče za vojnu karijeru, te zabranjuje supruzi da nakon razvoda iznosi bilo kakve pojedinosti o braku, piše Business Insider.

"To je težak, bolan, ružan alat. Vjerujte mi, u tome nema ništa zabavno, ali moraš reći:'draga, ti si predivna, brinut ću se za tebe ali ako stvari ne uspiju, ovo je maksimum koji ćeš dobiti", objasnio je Trump što za njega znači predbračni ugovor.

Donald je upoznao Ivanu Trump 1976. na elitnom Upper East u restoranu Maxwell's koji danas više ne postoji, a nekoć je bio okupljalište bogatih i slavnih. Tada Ivana Zelnički došla je u restoran s prijateljicama i čekala stol, a onda im je pristupio Trump i ponudio im mjesto za svojim stolom. Nakon ručka ispratio ih je do izlaza i Trump je Ivanu šarmirao pa su se počeli viđati, da bi se vjenčali niti godinu dana kasnije – 7. travnja 1977.

Tijekom braka par je četiri puta prekrajao predbračni ugovor, a mijenjali su ga kako je bujalo njihovo bogatstvo. Naime, tijekom 80-ih i 90-ih bili su vrlo popularni pripadnici njujorške društvene scene. O tome svjedoči čak i reklama za Pizza Hut:

Nakon 13 godina braka i troje djece, podnijeli su zahtjev za razvod 11. prosinca 1990., a kako se saznalo do razvoda je došlo nakon četvrtog predbračnog ugovora.

Prema konačnom dogovoru, Ivana je dobila 25 milijuna dolara, zatim vilu u Greenwichu i 22 milijuna dolara ako vilu prodaju prije razvoda.

Donaldu je također naređeno da plati oko 650.000 dolara godišnje za uzdržavanje troje djece – što je približno svota koju je Ivana Trump potpisala u predbračnom ugovoru.

Konačni dogovor postignut je nakon višemjesečnih pregovora čiji je cilj bio osigurati da Ivana dobije novac od Donalda, koji je navodno bio duboko zadužen zbog poslova s ​​nekretninama i u to vrijeme ni jedna banka nije mu željela odobriti kredit.

Donald Trump i Marla Maples | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Trump se tada oženio glumicom Marlom Maples, koja je bila u sred drame zbog razvoda od bivšeg supruga 1993. godine, neposredno nakon rođenja kćerke Tiffany.

Samo četiri godine kasnije par je najavio razvod. Odluku su donijeli uoči same četvrte godišnjice braka, a vrlo je vjerojatno da je to inicirao Trump jer je prema predbračnom ugovoru, Marla umjesto milijun, nakon četvrte godišnjice braka trebala dobiti pet puta veću apanažu.

Nakon što su se 1999. godine konačno nagodili da joj Trump isplati 2 milijuna dolara, Maples je rekla da je predbračni ugovor 'velika bitka' i da joj je Trump dao da ga potpiše samo pet dana prije no što su se vjenčali 1993.

Iako ga je potpisala, Marla Maples nije krila nezadovoljstvo ponuđenim. Nakon dvije godine pravne bitke rekla je da odlazi pod uvjetima prvog predbračnog ugovora i da odustaje od usmenih obećanja koje joj je Trump dao tijekom braka.

Donald Trump, Marla Maples i Tiffany Trump | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Sporazumom je također propisano da Trump neće više biti obavezan godišnje uplaćivati 100.000 dolara za dječji doplatak za njihovu kćer Tiffany čim ona navrši 21 godinu života, ili čim dobije posao s punim radnim vremenom ili se prijavi u vojsku ili se pridruži mirovnim snagama.

Trumpov predbračni ugovor s Maples također je osmišljen kako bi se izbjegle neugodnosti kroz koje je prolazio nakon razvoda s Ivanom, pa joj je onemogućio objavljivanje bilo kakvih materijala u kojima bi detaljno opisivala njihov brak.

Ugovorom se Maples obavezala da nikad neće objaviti 'nijedan dnevnik, memoare, ni jedno pismo, priču, fotografiju, intervju, tekst, esej ili bilo kakav opis bilo da je riječ o fikciji ili dokumentarnom djelu, kao ni da neće nikad iznositi nikakve pojedinosti o braku. Ukoliko Maples prekrši sporazum, Donald će pretrpjeti nepopravljivu štetu“, pisalo je u ugovoru.

Donald i Melania Trump | Author: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL Chris Jackson/Press Association/PIXSELL
Donaldov treći brak za Melaniju Kraus počeo je 2. siječnja 2005. godine. Iako uvjeti njihovog predbračnog ugovora nikada nisu bili objavljeni, tračerska kolumnistica Liz Smith rekla je da je Trump zadovoljan govoreći: "Lijepo je da je potpisala predbračni ugovor. Svjesna je da to moram imati."

Špekulacije oko pojedinosti sporazuma došle su u središte pozornosti kada su se njih dvoje uselili u Bijelu kuću nakon što je Trump izabran za predsjednika SAD-a, što neki kažu da bi mogli utjecati na nove uvjete u slučaju razvoda.

Melania i Donald su bili mnogo puta u središtu pozornosti medija i raznih analiza uoči izbora, pa zatim i zbog optužbi Trumpa za seksualna uznemiravanja tijekom njihovog 13-godišnjeg braka, pa je gotovo sigurno da su uvjeti iz predbračnog ugovora isti kao i prvi dan, što znači da su detalji i dalje dobro skriveni od očiju javnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.