Life
236 prikaza

Tajni tuneli Islamske države – pronašli boce pune urina, tablete, odjeću...

Tajni tunel Islamske države
Screenshot Sky News
Kurdski borci ostali su zapanjeni mrežom tunela ispod Sindžara

Sky News je na Youtubeu objavio snimku ulaska kurdskih snaga u podzemne tunele ISIL-a u gradu Sindžaru kojeg su do nedavno kontrolirali džihadisti.

Kurdski borci su nedavno zauzeli taj grad i ostali zapanjeni mrežom podzemnih tunela i skloništa koje su islamisti sagradili, piše BBC.

"Toliko je tunela da ih nismo uspjeli ni prebrojati", rekao je je jedan od zapovjednika, te dodao kao im je jedan omogućavao da idu u i iz trgovine na ulici do bunkera gdje su izrađivali bombe.

Kurdski borci navode kako su džihadisti osmislili mrežu tunela paralelno s pojačavanjem njihovih napada na Sindžar, kako bi mogli pobjeći izvan grada.

U kućama su probili rupe u zidovima kako bi se mogli kretati između zgrada, bez da ih netko vani primijeti.

Jedan tunel je posebno privukao njihovu pažnju. U njemu su islamisti izgradili betonsko sklonište ispod kuće, gdje su se skrivali od zračnih napada. Temelji kuće iznad skloništa popustili su nakon zračnih napada, ali, bunker je ostao netaknut.

Drugi tunel u kojem je povezano puno kuća imao je vlastiti srebrni sistem ventilacije i vodio je do borbenih položaja. 

Kurdi ističu da je tunel korišten sve do nedavno, jer su unutra našli odjeću koja se suši, a na kuhalu je stajala skuhana kava koju nisu stigli popiti.

Jedna od soba bila je iscrtana simbolima Islamske države, a podu je bila hrpa kutija tableta, te na desetke boca za vodu. Neke od njih su bile pune urina, po čemu zaključuju da su islamisti u tunelima boravili što su više mogli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.