Jedne hladne večeri 1953., na sjeveru Italije u Trevisa, 24-godišnji Paolo Bisattin ugrijao se začinom seksa. Kući se vraćao s punom zdjelom ukusnog kolača kojeg je dobio od divne plave prostitutke. ''Paolo ovo će ti vratiti energiju da ponovo dođeš po još'', rekla mu je eskort dama prisjeća se Bisattin, dok mu je davala šalicu ispunjenu gustom žutom kremom predivnog mirisa.
Rado se prisjeća uspomena, ali još uvijek ne može vjerovati da će se tajni kolač bordela kasnije pretvoriti u talijanski kultni desert: tiramisu, piše portal Ozy.
Treviso je grad koji je još od srednjeg vijeka poznat po burnim i strastvenim stanovnicima, kaže lokalni povjesničar Armado Trevisan. Bio je žarišna točka za seks u velikom broju javnih kuća. Kolač koji se tamo posluživao tada nije bio namijenjen kao desert, već se davao i radnicama i mušterijama kao glavno jelo.
''Tiramisu'' na lokalnom dijalektu znači protresi me ili povuci me gore. Ova kalorična bomba se jednostavno radila od umućenih žumanjaka sa malo šećera, servirana u dugačkoj časi svim klijentima nakon napornih aktivnosti u javnoj kući. Namjera je bila da se zadrži protok kako seksa tako i novca pa su bordeli imali dogovore s domaćim farmerima da im svako jutro dostave svježa jaja. Krema od maskarponea i kave dodana je u recept kasnije.
''Taj kolač predstavljao je čaroban trenutak prije i poslije mojih sastanaka s prostitutkom, koje je uvijek bila ista djevojka, njoj sam bio vjeran'', prisjeća se Bisattin.
Trevisan kaže kako su žene gledale kroz prste muževima koji su posjećivali bordele. Draže im je bilo da odlaze u javne kuće nego traže romantične afere po gradu. Između ostalog, odlazak na takva mjesta smatrao se prihvaćenim, štoviše, određenim statusom. On je bio dio lokalne kulture, a prakticirali su ga svećenici, nadbiskupi i političari.
Danas domaći tog mjesta vole tiramisu spajati s još jednim afrodizijakom - listovima cikorije postavljenima u čašu, spremnima za piće. Oni čarobno potiču protok krvi i daju dodatnu energiju dijelovima tijela koji su muškarcima najpotrebniji.