Life
3546 prikaza

Temperatura tijela vam govori od čega bolujete - provjerite

Žena koja leži na krevetu i mjeri temperaturu
Thinkstock
Stalno povišena temperatura može biti znak kronične bolesti metabolizma, ali i raka, dok njeno sniženje upućuje na slabi rad štitnjače. Otkrijte još zanimljivosti

Kao normalna tjelesna temperatura za zdravog čovjeka izmjerena na koži uzima se vrijednost od 36 do 37 Celzijusa. Prirodno je da je jutarnja tjelesna temperatura niža za oko 0,3 stupnja od one večernje. Obično je nešto viša kod male djece. Temperatura na sluznicama može mjeriti i do jedan stupanj više od one na površini kože.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja od normalne temperature mogu biti i zdravstveni indikatori.

Niža temperatura otkriva i sporiji metabolizam

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stupnjeva tijekom dana najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, debljanja, ispucalih nokti i ispadanja kose - ona može upućivati na usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireozu. Ta je hormonalna bolest sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnosticira analizom hormona štitnjače i antitijela u krvi.

Povišenje jutarnje temperature uslijed ovulacije

Jedan od najjednostavnijih načina utvrđivanja ovulacije je određivanje bazalne temperature. Ta se metoda može koristiti kod redovitog menstrualnog ciklusa u trajanju od 28 do 30 dana. Temperatura se mjeri pet minuta nakon buđenja svakog dana ciklusa, u prvom dijelu ciklusa ona iznosi oko 36,5 stupnjeva, prije same ovulacije i otprilike oko 14. dana ciklusa dolazi do pada od 0,2 stupnja,  a uslijed ovulacije dolazi do povećanja od 0,4 do 0,5 stupnjeva. Ako želite dijete, seks se preporučuje unutar 24 sata nakon pada temperature ili 24 sata nakon njezina povećanja.

Ubrzana štitnjača diže temperaturu

Hormoni štitnjače najveći su regulatori brzine metabolizma, a ako je njihova razina povećana, ubrzavaju se svi tjelesni procesi, što rezultira povišenom temperaturom od oko 0,5 stupnja. Dodatni simptomi su ubrzani rad srca, ubrzana probava, znojni dlanovi, valovi vrućine, nesanica - što upućuje na hipertireozu

Laži povisuju temperaturu

Jedna od bizarnosti povezanih s tjelesnom temperaturom je njeno povišenje uslijed laži. To se događa zbog rasta razina hormona stresa kortizola, budući da je laganje stresno. Tada dolazi do tzv. Pinokio efekta, odnosno blagog crvenila na području oko nosa, gdje se krvne žilice nalaze blizu površine kože i služe kao pokazatelj povišenja temperature.

Snižavanje temperature pospješuje san

Tjelesna temperatura može utjecati na kvalitetu sna, a na to se može utjecati namještanjem temperature u spavaćoj sobi. Otvaranje prozora ili smanjenje grijanja na optimalnih 18 Celzijusa će rezultirati smanjenjem tjelesne temperature od oko 0,2 stupnja, što je dovoljno da olakša uspavljivanje.

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje tjelesna temperatura za oko 0,3 stupnja. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija te hladni udovi.

Muškarci i žene su različiti

Kod izlaganja hladnoći, tijelo počinje čuvati toplinu kako bi zaštitilo vitalne organe poput srca, pluća i mozga. Zbog toga manje krvi dopire do područja poput dlanova i stopala, a to se znatno brže događa kod žena. Osim toga, žene će te promjene iskusiti na temperaturi od pet Celzijevih stupnjeva više nego muškarci.

Stalno povišena temperatura zahtijeva pretrage

Ako netko urođeno i cijeli život ima prirodno povišenu temperaturu, od oko 37 Celzijusa, to ne predstavlja razlog za brigu. No, ako do povećanja temperature dođe u nekom razdoblju života te ono potraje dulje od mjesec dana, savjetuje se odlazak liječniku. Mogući uzrok su razna autoimuna oboljenja, mononukleoza, ali i karcinomi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.