Life
125 prikaza

Teroristi su za napade u Parizu potrošli 7.000 eura

Policija u Parizu
DPA/PIXSELL
Reuters podsjeća da su, prema izračunima nezavisne komisije, napadi na New York i Washington 11. rujna 2001. godine Al Kaidu koštali između 400 i 500 tisuća dolara

Teroristi koji su prošli petak izveli napade u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, za cijelu akciju su potrošili oko 7.000 eura, piše Reuters.

Teroristi su za napad imali troškove za kalašnjikove i municiju, samoubilačke prsluke ručne izrade, iznajmljivanje hotelskih soba i automobila, tako da su s tek nekoliko tisuća eura ubili veliki broj ljudi, te izazvali kaos i strah, navodi britanska agencija. 

Reuters podsjeća da su, prema izračunima nezavisne komisije, napadi na New York i Washington 11. rujna 2001. godine Al Kaidu koštali između 400 i 500 tisuća dolara. 

Agencija dodaje da u svoj izračun novčanih troškova pariških napada nisu uračunate cifre koje su eventualno bile isplaćene teroristima izvan Francuske i Belgije koji su sudjelovali u napadu. 

Najsofisticiraniji dio opreme za napade su bili samoubilački prsluci, ali za njihovu izradu mogu se koristiti, a u ovom slučaju i jesu, jeftiniji materijali. 

Prsluci ispunjeni eksplozivom TATP, koji je u sigurnosnim krugovima poznat kao "Mother of Satan" (Majka Sotone), mogu se napraviti od stvari koje se svaki dan koriste u domaćinstvu.  

Kemijski sadržaj TATP, koji se može nabaviti u bilo kojoj apoteci, za jedan prsluk ne košta više od deset eura. 

Kako piše Reuters, hotelske sobe su teroriste koštale oko 680 eura, a tjedni troškovi za iznajmljivanje malih automobila koje su koristili za prevoz od Bruxellesa do Pariza – "VW Polo", "Seat Leon" i "Renault Clio" - nisu koštali više od 595 eura, uključujući benzin i cestarine. 

Prema navodima Europola, jedan kalašnjikov se u Europskoj uniji može nabaviti za cijenu između 300 i 700 eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.