Life
2712 prikaza

The Rolling Stones: Dekonstrukcija jednog mita

1/8
Dreamstime
Knjiga 'Doba Rolling Stonesa: Biografija najvećeg rock benda na svijetu' detaljno prati i secira put koji su članovi prošli zasebno, ali i zajedno kao bend:: što su dobili, što izgubili, a koga i što žrtvovali?

Dobri, loši, a često i ružni. Ovo je priča o Stonesima kakve dosad nije bilo. Autorica Lesley-Ann Jones napisala je “Doba Rolling Stonesa: Biografija najvećeg rock benda na svijetu”. Navela je ključne trenutke iz povijesti obenda, bavila se njihovim ljubavima, a njih je bilo, a poteže i ne baš uvijek ugodna pitanja, poput koliko su Keith Richards i Mick Jagger krivi za smrt Briana Jonesa ili zašto Bill Wyman nije optužen za pedofiliju. Pred kraj knjige posvetila je Jones poglavlje ženama Stonesa. Kod Micka Jaggera stoji kako je spavao s vie od 4000 žena, preko cijele stranice nabrojila je neke uz dodatak: “...plus mnogo groupie djevojaka, ali i ovi muškarci”.

 | Author: Rockmark Rockmark

Među njima je navela Keitha Richardsa, Davida Bowieja, Micka Taylora... Lesley-Ann Jones je prvo poglavlje nazvala “Karma”. Na njoj opisuje vjenčanje Ruperta Murdocha i Jerry Hall. Prvo je oplela po Murdochu, vjenčanje je bilo u St. Bride’s Church, na križanju Fleet Streeta i Ludgate Circusa. Značajno je to jer je Fleet Street “duhovni dom britanskh medija”, odnosno “gotovo tri stotine godine meka novinara”, a prema njoj, sve je to uništio Rupert Murdoch. Lesley-Ann radila je kao novinarka Daily Maila zadužena za glazbu i showbusiness. “Tad mi je palo na pamet, i još vjerujem, da toga dana nije pobijedio Rupert Murdoch, nego Jerry, u smislu da je osveta jelo koje se poslužuje hladno. Kad je 1977. zbog Jaggera ostavila zvijezdu benda Roxy Music, Bryana Ferryja, napravila je to zbog ljubavi. Članu Stonesa dala je četvero djece i 22 godine života. A on ju je, bešćutnošću koja se graniči s gmazovskom, varao i lagao čitavo to vrijeme, bio s desecima žena, i ponekim muškarcem, radio što god je i kad god je htio bez da joj posveti i malo pažnje. Jerry, ponižena, uzvratila je udarac.”

 | Author: Dreamstime Dreamstime

Slijedi još opisivanja Jaggera, pa nastavlja kako je par prekinuo, ali su se ponovno spojili, za potrebe “pomirenja” Mick je čak jednom pokupio Jerry s aerodroma (tvrdi da je to bilo jedan jedini put), te da su se 1990. vjenčali na Baliju. Devet godina kasnije pjevač Stonesa dobio je još jedno dijete, Luicasa Moradea Jagerra s brazilskom manekenkom. Dogodilo se to 17 mjeseci nakon što je njegova supruga Jerry rodila njihovo najmlađe dijete Gabriela. Jones tad opet opisuje Jaggera kao osobu.

- Jerry je podnijela zahtjev za razvod, na sudu tražila razuman iznos za uzdržavanje, kako za sebe, tako i za dijete, te dio imovine. No na svoj je užas otkrila da zapravo nikad i nije bila u braku. Legendarno škrt, Jagger se za sebe izborio na sudu. Njegov dragocjeni saldo u banci je pobijedio. Njihov ‘brak’ po hindu ceremoniji nije pravno obvezujući ni u Indoneziji ni u Velikoj Britaniji te je proglašen ništavnim. Pa kakve su to onda bile lijepe fotografije s vjenčanja? Ha, Mick? Iskoristio je tu presudu i u potpunosti uništio sva Jerryna nastojanja da se postigne dogovor. Poštovanje prema Jaggeru počelo je opadati, čak i kod najvjernijih fanova kojima je božanstvo - piše Jones.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

Dotakla se i Billy Wymana: “Prije više od 30 godina, dok sam bila mlada televizijska voditeljica i kolumnistica jednog tabloida, uplela sam se u skandal koji je šokirao svijet. A ovaj je čovjek ostao obilježen kao navodni pedofil i ta je sumnja, poput groznog smrada koji se uvuče, ostala do dana današnjeg. Na kraju i dovela, bez obzira na to tko što govorio, do toga da napusti Rolling Stonese. Bill Wyman je nekad bio basist benda, a plavuša je njegova supruga Suzanne. Njegova nekadašnja ljubav bila je školarka Mandy Smith”.

Knjiga o “najvećem rock bendu na svijetu” u Hrvatsku je stigla 12. srpnja, odnosno točno 60 godina nakon prvog koncerta Stonesa. Bilo je to 1962. u londonskome Marquee Jazz Clubu u Oxford Streetu. Jagger je pjevao, Brian Jones i Keith Richards svirali su gitare, Ian Stewart bio je za klavirom, a na basu Dick Taylor. Još se nisu usuglasili oko toga tko je tog dana bio za bubnjevima, prema nekima je to bio Tony Chapman, a prema Richardsu Mick Avory. A do tog prvog nastupa došlo je jer je Jagger izvisio. Alexis Korner Blues Incorporated, inače predvođeni Mickom, dobio je priliku nastupati uživo na BBC-ju. Jaggera nisu pozvali pa je Brian Jones molio vlasnika Marquee Jazz Cluba da umjesto Alexis Korner Blues Incorporated sviraju oni. Nisu još ni ime imali, a novac za opremu za taj prvi nastup posudili su od Jaggerova oca. “Kad je Brian nazvao lokalne novine Jazz News kako bi izreklamirao koncert, legenda kaže da ga je novinar upitao za ime benda. A oni ga nisu imali. Jones je nervozno pogledavao po sobi i zaustavio se na hrpi ploča na podu. Ugledao je naslov prve pjesme na albumu ‘The Best of Muddy Waters’ i rekao: ‘Rollin’ Stone’.” Tek kasnije su dodali G.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

Istraživala je autorica i smrt Briana Jonesa. Kao dijete je doživio veliku traumu, kad mu je preminula dvogodišnja sestra. Vjeruje kako je to ostavilo traga na kasnije Jonesovo ponašanje. “Danas bi maleni dječak poput Briana završio na savjetovanju. Procjenjivalo bi se njegovo mentalno zdravlje i vjerojatno bi dugo ostao pod budnim okom psihologa.” Brian je preminuo 1969. godine, njegovo utapanje vodi se kao nesreća pod utjecajem droge i alkohola. No spominje i nedavno priznanje na samrtnoj postelji, kad je netko, ne navodi tko, rekao da je Jones ubijen. Ipak, mnogi su skloni to pripisati da se samo prepustio smrti “nakon što ga je napustio bend u kojem je bio suosnivač i za koji je živio”. Bio je, smatraju mnogi, ključan za nastanak benda, pa i Bill Wyman kaže kako sumnja da bi bilo Stonesa da nije bilo Briana Jonesa. Prije 16 godina na aukciji se pojavilo pismo koje je Brian pisao obožavateljici, na devet stranica opisao joj je nastanak benda. No Keith Richards misli dugačije.

- Ono što je smiješno kod Briana su te njegove iluzije o veličini, čak i prije nego što je postao poznat. Iz nekog je čudnog razloga mislio da je to njegov bend - izjavio je Richards 2010.

Svoju posvetu dobio je i Charlie Watts, prošle godine preminuli bubnjar, za kojega kaže kako nije bio najbolji bubnjar na svijetu, ali je bio najbolji bubnjar za Stonese.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

On i Jagger rođeni su u istoj bolnici Livingstone Hospital, s 19 tjedana razlike. Jones piše kako je Jagger već od djetinjstva bio ospjednut izgledom, vitkošću, a često bi znao zaviriti u majčinu kozmetičku torbicu. “Njegove prijateljice nanosile bi mu na lice i usne tekući puder, ruž i uzorak maskare. Tražio je da mu pokažu kako se to radi.”

Opisuje, zapravo, svakog posebno, s detaljima iz ranog djetinjstva, o roditeljima, kako bi članove benda približila i karakterno. Iako se čini da o Jaggeru nema pozitivno mišljenje, napisala je Jones: “Tehnički gledano, Mick nikad nije bio sjaja pjevač”, opisala ga je ipak kao vrlo inteligentnog i nadarenog te da je bila šteta što je odustao od učenja. No nije ga bilo briga, ostavio se akademske zajednice, koja, pak, s druge strane, Keitha uopće nije zanimala. Vrlo brzo u karijeru su im se “uplele” žene. Pogotovo 1965., kad je Charlie Watts poželio oženiti zaručnicu Shirley. Jagger i njihov tadašnji agent Andrew Oldham rekli su: “Oženjeni član Stonesa bio bi oksimoron i nešto što bi moglo biti pogubno za naš imidž”. Kao dvije važne žene za bend, Jones ističe Marianne Faithfull i Anitu Palenberg. Za ovu potonju kaže kako je bila više od muze, da je bila suštinski dio benda.

- Ona, Mick, Keith i Brian bili su Rolling Stonesi. Njezin utjecaj je bio dubok i zbog nje je sve bilo ludo - rekla je Jo Bergman, glasnogovornica i menadžerica benda od 1967. do 1973. godine.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

Nju je osvojio Keith, koji je za nju rekao “kako sve zna i to može reći na pet jezika”. No godinama kasnije ispostavilo se da je Anita lagala gotovo o svemu, počevši od svojih godina. Uz detalje o nastanku pjesama, tragediji u Altamontu, uhićenjima, problemima zbog ovisnosti..., mnoge stvari koje su poznate, no uz Jonesovu neke dobivaju drugačiji smisao. Željela je prikazati kakvi su ljudi, a tu je pomogao i kraj knjige, uz citate koje Stonese uzdižu u nebesa, ali i one u kojima govore sami o sebi:

- Kad bi Keith bio odsutan, počela bih se odvikavati od heroina. Ali on bi se vratio i ponovno me navukao - Anita Pallenberg.

- Mickov stav prema ženama je da su one zapravo stoka. Imovina - Keith Richards.

- Pet žica, tri note, dva prsta, jedan seronja i to je to - Keith Richards.

- To je naše pravo na slavu, je l’ tako? Samo nastavite momci, bez obzira na sve. Mi smo zapravo užasan bend. Ali smo najstariji. A to ipak nešto znači, zar ne? Jedina razlika između nas i Westminsterske opatije je što mi ne radimo vjenčanja i krunidbe - Charlie Watts.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 08:36 03.Kolovoz 2022.

    Vječni