Life
3722 prikaza

Pravi profil serijskih ubojica: Tihi, mirni...? I ne baš

Dexter
Showtime
Kad pomislite na serijskog ubojicu vjerojatno pomislite na šarmantnog, inteligentnog, mladog bijelca, ali on nije tipičan predstavnik 'struke'

Informacijski centar o serijskim ubojicama, kojeg je pokrenuo profesor psihologije s fakulteta Radford, Mike Aamodt, stvorio je bazu podataka o serijskim ubojicama. U njoj je identificirano više od 2.600 serijskih ubojica, koje je Aamodt definirao kao osobe koje su ubile najmanje dvije osobe u dvije različite prigode, s razdobljem 'hlađenja' između.

Masovni ubojice obično pak ubiju veći broj ljudi (četiri ili više) u jednom incidentu. A Aadmodtova definicija malo se razlikuje od FBI-jeve, koja ne zahtijeva razdoblje 'hlađenja' između ubojstava.

Mnoge će začuditi podatak da se tek 12.5 posto svih američkih serijskih ubojica iz Aamodtove baze podataka uklapa u ono što većina smatra tipičnim profilom - mladim, natprosječno inteligentnim muškarcem u srednjim ili kasnim 20-im. 

Dok 92.3 posto američkih serijskih ubojica zaista čine muškarci (u svijetu je taj postotak i veći: 94.4 posto), 52.1 su bijelci, a 27 posto je u 20-im godinama.

Od 1999. do 2010. godine, što su najnovije godine u projektu, 40.3 posto ubojica su bili crnci, što ne odskače mnogo od međunarodnih trendova, gdje su 56.2 posto serijskih ubojica bijelci, a 30 posto crnci.

Aamodt je istaknuo da je važno gledati i na spol ili rasu tijekom određenog razdoblja, jer ako se gledaju američki serijski ubojice iz svih desetljeća, 52 posto su bijelci, ali ako se u obzir uzme samo posljednjih 30 godina, 60 posto su crnci.

Mjesto zločina | Author: AbacaUsa/Press Association/PIXSELL AbacaUsa/Press Association/PIXSELL

Rijetki su iznadprosječno inteligentni

Serijski ubojice ne djeluju uvijek sami, pa postoje tri osnovna tipa: individualci, ekipa (dvoje ili više), te organizacijski, koji uključuju bande, kriminalna 'poduzeća', pa čak i terorističke skupine. U tim organizacijskim skupinama, 55.1 posto ubojica su crnci.

Ono što još odskače od uobičajenog vjerovanja je inteligencija. Iako ih percipiramo kao izrazito inteligente osobe (zahvaljujući portretiranju u književnosti i na filmu), prosječan kvocijent inteligencije serijskog ubojice je 94.7 (od 90 do 110 se smatra prosječnom inteligencijom). Serijski ubojice prosječnog IQ-a obično će zadaviti ili upucati svoju žrtvu, dok su oni koji koriste bombe obično inteligentniji. S druge strane, oni koji se služe otrovom najčešće su i najmanje inteligentni.

Većina muških serijskih ubojica prvo je ubojstvo počinila sa 27.5 godina, dok žene počinju kasnije - s 31 godinom.

Najveći postotak serijskih ubojica bio je ili je i dalje u vojsci (njih 23.9 posto), dok ih najmanje radi u obalnoj straži.

85.6 dolazi iz obitelji s najmanje jednim biološkim roditeljem, iako je vrlo izgledno da im je obiteljski život bio nestabilan. I dok 70 posto njih nije bilo zlostavljano u dječjoj dobi, mnogi su mokrili u krevet, mučili životinje i uživali u paljenju vatre.

40.5 posto serijskih ubojica ubija zbog užitka, kao što su požuda, uzbuđenje ili moć, tvrdi Aamodt. 

Ostatak pročitajte u Business Insideru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.