Life
3859 prikaza

Tippi Hedren: "Hitchcock me seksualno napastovao"

1/2
Wikimedia Commons
Kultni filmaš imao je nevjerojatan umjetnički talent, ali i veliku manu

Kad se radi o glumicama, slavni filmaš Alfred Hitchcock definitivno je imao svoj tip - plave i hladne. Prekrasne i ponosne, no i dalje dostupne.

Grace Kelly utjelovila je Hitchcockovu fatalnu ženu, iako je zbog čestih navoda njegovih suradnica ime tog redatelja sve češće po naslovima zbog vrlo uznemirujućih razloga.

Glumica Tippi Hedren s njim je snimila dva trilera - Ptice (1963.) i Marnie (1964). Sada je, u novim memoarima koje je nazvala samo Tippie, redatelja koji joj je omogućio slavu još jednom optužila za seksualno napastovanje. 

Tippi tvrdi kako se Hitchcock vrlo zaštitnički postavljao prema svojim glumicama te kako bi odnos prema njima eskalirao do vrlo neugodnih situacija kad bi redatelj dopustio svojim perverzijama da njime zavladaju. 
Hedren kaže kako se Hitchcock jednom bacio na nju na zadnjem sjedištu svoje limuzine. Najgori incident koji opisuje zbio se u garderobi na snimanju Marnie:

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

"Stavio je svoje ruke na mene na seksualan, perverzan način. Što sam se više borila s njim, postajao je agresivniji", piše Tippi, ne otkrivajući je li se naposljetku navodilo o silovanju, no ipak navodeći čitatelja na tu pomisao.

Ovo nije prvi put da je glumica progovorila o njegovom uznemirujućem, neprikladnom ponašanju na setovima filmova koje su zajedno radili.

Hedren kaže kako su radni uvjeti na njima bili kao u psihijatrijskoj bolnici te da je slavni redatelj uništio njenu profesionalnu glumačku karijeru u godinama koje su sljedile iza Ptica i Marnie, iako je nakon toga glumila u više od 50 filmova, dokazujući da nije u potpunosti mogao uništiti njen ugled.

U intervjuu za BBC, Tippi se osvrnula na Hitchcockovu suprugu Almu, koje je navodno poznavala cijelu situaciju te bila svjesna njegovog napastovanja glumica.

"Alma nam je svima bila zagonetka. Nitko nije mogao razumjeti njihov odnos. U jednom trenutku došla do mene i rekla mi "Tippi, žao mi je što moraš prolaziti kroz to s njim". Pogledala sam je i rekla kako ona to može zaustaviti, a ona je samo pogledala preko mene i otišla. No, to nije bilo ništa neobično za tadašnji Hollywood. Nije postojalo zakona koji bi vrijedili za takve muškarce, no da se to dogodilo danas, bila bi jako bogata zbog novca koji bi dobila na račun tužbi za seksualno uznemiravanje", rekla je.

Kultura ponašanja na setu se drastično promijenila. Ono što danas napravite ili kažete prati vaš imidž, dok se prije sve skrivalo ispod tepiha.

Optužbe oko Hitchcockovog seksualnog napastovanja pojavljivale su se stalno u godinama nakon njegove smrti, no u tome je teško pronaći pravdu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar kvasac40
    kvasac40 10:13 01.Studeni 2016.

    Sve ga otužuju poslije njegove smrti!