Life
9679 prikaza

Tito je ljubomorno čuvao Liz, a ona je bila odličan gost

Pavle Milanović i Elizabeth Taylor
Screenshot
Elizabeth Taylor je na snimanju Sutjeske na raspolaganju imala najboljeg konobara bivše Jugoslavije

Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak. Najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o supruzi Richarda Burtona, Elizabeth Taylor.

Prošlo je otada skoro pet desetljeća, ali umirovljeni konobar Pavle Milanović sa Tjentišta još pamti ljepotu slavne glumice. Za vrijeme snimanja filma "Sutjeska" bio joj je osobni konobar, a taj mu je zadatak, zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna povjeren jer je na natjecanju u Portorožu godinu dana ranije proglašen za najbolje konobara Jugoslavije.

Koča Popović Obljetnica Life General je*ač: Kennedyju i CIA-i bio cool, Titu tako, tako

Taylorova nije glumila u filmu, ali je pratila svog supruga koji je u Sutjesci glumio Tita. Pristup vili u kojoj je filmska diva bila sa svojom usvojenom djecom imao je samo Pavle.

"Nikad nitko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona", rekao je Pavle.

Služio je Pavle i brojne državne dužnosnike, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuhare. Tijekom posjeta Hamdije Pozderca i Branka Mikulića, istaknutih političara toga doba, bio je voditelj bara u NP i sjeća se da je napamet znao napraviti čak 60 koktela.  Ipak, četrdesetak dana s Elizabeth Taylor možda je i najdraži dio njegove karijere u ugostiteljstvu, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Takvu ljepotu kao njenu nije imao nitko na kugli zemaljskoj. A oči..."

Njegovu fasciniranost ljepotom slavne glumice supruga Ilinka ne dijeli.

"Bilo je takvih na tisuće, samo što je ona bila istaknuta", kaže Ilinka.

Pavle je zakoračio u deveto desetljeće života, iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka s Elizabeth Pavle se sjeća i danas.

"Zagrlila se sa mnom, poljubila me kao da sam joj rođeni brat i ostavila mi je kuvertu u sakou. Otišao sam do toaleta, pogledam u kuvertu, a ona puna dolara", priča Pavle.

Od manče iz kuverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jedno sretno vrijeme u njegovom životu.

"To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svijetu, živjelo se bolje, ljepše i slobodnije, nitko nije pitao tko je što."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.