Life
114096 prikaza

Tito nije umro 4. svibnja: "Ja sam isključio aparate"

Tito i Jovanka
Screenshot Youtube
Liječnik Predrag Lalević bio je u liječničkom konziliju koji je brinuo o maršalu, a s njim je proveo 16 godina

Prije 37 godina, a prema službenoj verziji 4.svibnja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije. Ipak prema tvrdnjama njegovog liječnika, doživotni predsjednik SFRJ-a zapravo je umro dan ranije, ali su mu na današnji dan službeno isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

Liječnik Predrag Lalević, kirurg i anesteziolog koji je tijekom 16 godina sa Titom bio na 106 putovanja u inozemstvu, opisao je ranije za srpski Telegraf zadnja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Lalević je bio dio konzilija koji se četiri mjeseca grčevito borio za život maršala. On je učinio ono po čemu će zauvijek biti spominjan u povijesti nekadašnje države – ugasio je aparate koji su Tita održavali na životu.

"U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog tlaka koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni liječnici, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio", priča Lalević.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim riječima bio i kraj Titovog života.

Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita:

"Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu", ispričao je Lalević.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • univerzalno12 07:28 07.Svibanj 2017.

  Iso miki, ubiše druga Tita, ajmo svi u Haški sud

 • Ruza 11:18 05.Svibanj 2017.

  To je prošlost. Vi, novinari bi trebali više pisati o sadašnjosti i mogućoj budućnosti, a povijest o povijesnim osobama.

 • -HLEBINAC- 10:41 05.Svibanj 2017.

  I, zašto si toliko dugo čekao ?