Life
39303 prikaza

Tito zabranio pjesmu jer su se ljudi zbog nje ubijali

Tito i Jovanka
Screenshot Youtube
Riječ je o pjesmi koja je vrlo sugestivno djelovala na ljude da su zbog nje dizali ruku na sebe

Životna priča Dragiše Nedovića prilično je nevjerojatna – rođen je 1916. godine a već sa 20 godina je napisao legendarnu pjesmu "U lijepom starom gradu Višegradu". Kobne 1941. je sa ostalim sugrađanima iz Kragujevca izveden na strijeljanje, ali su ga u posljednjem trenutku, kao već poznatog tekstopisca, odvojili na stranu, i deportirali u Njemačku gdje je proveo četiri godine u radnom logoru u Dormagenu.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata vraća se u Kragujevac, a početkom 1950. godine saznaje da ima tuberkolozu.

Tada je napisao pjesmu "Pluća su mi bolna" čiji teskt možete pročitati ovdje, jer je upravo zbog tog teksta bila zabranjena.

Naime, pjesmu je prvi snimio Zaim Imamović, a tekst pjesme je tako sugestivno i depresivno djelovao na ljude da su mnogi pod njezinim utjecajem izvršili samoubojstvo.

Zato je Centralni komitet po Titovoj naredbi odlučio da se pjesma zabrani. Pjesma je ostala zabranjena nekih deset godina, odnosno sve dok je deset godina kasnije na jednoj svadbi nije naručila ni manje ni više nego Jovanka Broz, a za nju je pjesmu na svadbi otpjevala legendarna pjevačica narodnih pjesama Nada Mamula

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 09:47 24.Prosinac 2016.

    "Što se babi tilo, to se babi snilo"! Smiješno "stisnutih zubiju".