Life
19206 prikaza

Titov pilot: "Proganjali smo NLO iznad Karlovca"

Saud Hamzić na dužnosti
1/6
Screenshoot/Facebook
Umirovljeni pilot jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva otkrio je susrete s neidentificiranim letećim objektima

Sredinom osamdesetih godina, u Zapovjedništvu ratnog zrakoplovstva u Beogradu, uspostavljena je organizacija koja se bavila susretima pilota tadašnje JNA s neidentificiranim letećim objektima. Bili su primorani na takav potez zato što su se piloti često susretali na nebu s letećim objektima čiju strukturu i brzinu nisu mogli objasniti.

Tako, u razgovoru za srpske Novosti, govori umirovljeni pukovnik Suad Hamzić. Ovaj rođeni Sarajlija tvrdi da je osobno imao tri bliska susreta s letećim tanjurima.

"Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. kolovoza 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 s pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret s takvom letjelicom iznad Plaškog. Poslali su nas temeljem uzbune radarskog centra i vrlo brzo smo uspostavili vizualni kontakt s objektom, vrlo velikim, koji je isijavao svjetlost. Penjali smo se nadzvučnom brzinom, ali nikako mu nismo mogli procijeniti visinu. Procijenio sam da je na nekih 22.000 metara, a u jednom trenutku je taj lebdeći objekt kojeg smo gledali ubrzao i nestao. Izgubio se i s radara", priča on.

Dodaje Hamzić i da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekt lebdio iznad zračne luke u Bihaću, a nakon što ga je ugledala grupa pilota za zemlje je nestao na isti način. Početkom 1974. godine tijekom noćnog leta oko Karlovca, prisjeća se Hamzić, proletio je pored svjetlećeg NLO-a.

Jedan od najbizarnijih zabilježenih događaja jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva ipak se dogodio u proljeće 1975. godine: "Pilot Rodoljub Gajić Roćko je u brišućem letu na potezu Bosanska Krupa - Banjaluka - Srbac - Duga Resa - Rekovac, kod Prijedora imao "sudar" s prometnim znakom na lokalnoj cesti. Pošto je ogrebao znak, pri brzini od 800 kilometara na sat proletio je ispod dalekovoda, a zatim je mirno sletio na bihaćki aerodrom. Roćka je odalo oštećenje na krilu aviona, ali i usmena prijava Saobraćajne policije iz Prijedora. Kažnjen je zabranom letenja od mjesec dana".

(Tekst je preuzet s portala Novosti.rs)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:52 01.Lipanj 2017.

    možda i špijunsku letjelicu