Life
5416 prikaza

Tko je tajnoviti milijarder koji kupuje Kajmanske otoke

Kajmanski otoci
1/13
Google Maps
U poreznoj oazi multimilijarder gradi superluksuzni neboder za slučaj propasti svjetske ekonomije

Iako u Hrvatskoj njegovo ime nije previše poznato, u Americi jako dobro znaju tko je Kenneth Dart. Zapravo, znaju porezne službe, ali smrtnici teško da znaju kako izgleda uživo. Tajanstveni milijarder danas je vlasnik više od četvrtine nekretnina na Kajmanskim otocima, ali se nikad ne pojavljuje na javnim mjestima, niti daje intervjue. Ipak, novinarka New York Timesa krenula je ljetos u potragu za njim.

Jednog vlažnog utorka u srpnju, stala je na najvišu točku Grand Caymana, najvećeg otoka u arhipelagu. Ipak, površina mu je zanemariva - dugačak je tek kojih 20-ak kilometara. Ta najviša točka bila je visoka poput osmerokatnice, a lokalno stanovništvo tom brdu tepa i zove ga Mount Trashmore – Brdo smeća.

Pretraživanje kontejnera u potrazi za PET ambalažom ili hranom Nejednakost koja ubija Ekonomix 26 najbogatijih imaju koliko i 3,8 milijardi najsiromašnijih

Ispod vrha grozne gomile krije se svaki odbačeni predmet koji se tu baca od 1960-ih, kad je Kajmansko otočje postalo raj za financijaše.

Na Grand Caymanu znaju za Kennetha Dartha, ali ga više uspoređuju s Batmanom, Howardom Hughesom, Warrenom i Jimmyjem Buffetom ili pak nekim zlikovcem iz filmova o James Bondu.

Znaju da postoji ali ga nikad nisu vidjeli. Kenneth Dart nasljednik je privatne kompanije sa sjedištem u Michiganu, koja već desetljećima odlično posluje proizvodeći škripavu, pjenastu plastičnu ambalažu za dostavu hrane. Dart je posljednji put razgovarao s novinarima 1993. godine i na ovom otoku je kupio prvu nekretninu prije 25 godina. Od tada do danas proširio je svoju imovinu i smatra se da je drugi najveći posjednik na ovoj poreznoj oazi. Veći posjednik od njega je samo država.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps
G. Dart živi u starom hotelu nekoć poznatom kao West Indian Club na Seven Mile Beach. Kupio ga je 1994. godine nakon što se, kao i njegov brat, odrekao državljanstva SAD-a. Naravno, učinio je to s predumišljajem – da bi se spasio od američkih poreznih škara, a tako ih je namagarčio, da su se zbog njega čak pisali novi zakoni. Iako je ov otočje bilo najprije samo njegovo utočište, novi dom je vrlo brzo prigrlio s velikim žarom. I tako je Kenneth Dart i njegov Dart Enterprises definirao budućnost otoka.

Godine 2007 pokrenuo je veliki razvoj otoka otvarajući niz maloprodajnih i zabavnih prostora pod zajedničkom tvrtkom Caymana Bay. Tako je počeo skupljati portfelj vrlo vrijednih nekretnina.

Njegov popis imovine sada uključuje Ritz-Carlton, Yacht Club i novo odmaralište Kimpton. U veljači njegova skupina predložila je izgradnju 'ikoničnog nebodera', najvećeg na otočju čija će gradnja koštati 1,5 milijardi dolara i koji će visinom konkurirati Eiffelovom tornju ili pak Burj Khalifi u Dubaiu.

Očito, Kajmansko otočje vrlo je privlačno za biznismene. Britanska prekomorska teritorija, kao što je poznato, porezni je raj i ne naplaćuje nikakve poreze na dobit, niti oporezuje prihode, a od 1960. godine postala je jedno od najsofisticiranijih svjetskih bankarskih centara.

Dok je nekoć bilo sjenovito i sigurno mjesto za skrivanje nezakonitog novca – dodatno je reputaciju steklo bestselerom 'Tvrtka' Johna Grishama iz 1991. godine, i kasnijim trilerom s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. Od tada ovo otočje doživljava agresivni rast i razvoj, okreće se institucionalnim ulagačima, privatnom kapitalu i trgovačkim firmama koje traže porezno utočište i minimiziranje birokracije.

Provjera pasoša u Londonu, istetovirao podatke na leđa KUPOVINA DOMOVINE Top News Mutni biznis EU: Zarađuju milijarde na zlatnim vizama

Prema podacima iz 2016. oko 60 posto svoje aktive na Kajmanskom su otočju čuvali zloglasni lešinarski fondovi.

Nije da se i Dart nije bavio sličnim prljavim poslovima. Otkupljivao je državne obveznice posrnulih i osiromašenih država po minimalnim cijenama i onda tjerao te iste države da otplate cjelokupni dug. Tako je od Grčke zaradio oko 450 milijuna eura, a od Argentine oko 1,3 milijarde dolara.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

Za svoju operativnu bazu, Dart je odabrao prilično delikatan komad zemlje. Sa svojih egzistencijalno ranjiv komad zemlje. Na oko 200-tinjak četvornih kilometara površine – nešto poput Zagreba – otok je samo oko 2,5 metara iznad površine mora.

Godine 2004. uragan nazvan Ivan potopio je veći dio otoka. Šteta je bila ogromna – oko 3.000.000.000 dolara, a tijela koja su bila sahranjena u obližnjem groblju na plaži, isplivala su u moru. Životinje su pobjegle iz svojih nastambi i do danas otokom još uvijek lutaju potomci poludivljih kokoši.

"Uragani postaju sve jači, a ako se podigne razina mora, šteta koju je napravio Ivan, koji je bio četvrte kategorije, bit će ista čak i ako se dogodi uragan razine jedan", rekao je James Whittaker, Kajmanac, bivši bankar koji je danas prešao u poduzetnike

Dok sam stajala na vrhu Trashmore, gledajući u kristalnu vodu, pitala sam se što je gospodin Dart mislio i zašto bi uspješni investitor poput njega otkupio toliko zemlje koja je doista osuđena na nestanak?

Sve do šezdesetih godina prošlog vijeka, kad su uspostavljeni prvi zakoni o bankarstvu kako bi se privukao međunarodni kapital, Kajmanski otoci su bili potpuno nerazvijeni, a ekonomija je bila ovisna o mornarima koji su odavde slali zaradu kućama.

Kada je 1963. godine stigao odvjetnik školovan na Cambridgeu po imenu William Walker opisao je zapuštenost otoka.

„Krave lutaju Georgetownom, postoji samo jedna banka, jedna a asfaltirana cesta i nema telefona. Ima 8.000 stanovnika i otok je prepun komaraca.“

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

A onda su prvo doselile banke, zatim računovodstvene i odvjetničke tvrtke. Seven Miles Beach, prethodno nerazvijena, postala je međunarodna turistička atrakcija i za ronioce i za novac. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka otočje se učvrstilo na vodećoj poziciji kao svjetski bankarski centar, a danas financijske usluge čine više od polovice njenog gospodarstva.

Zagovornici Kajmanskog poslovnog modela tvrde da korist od toga trebaju pripasti svim otočanima, koji se mogu pohvaliti da imaju jedan od najvećih bruto domaćih proizvoda po glavi stanovnika.

Strani kapital, većim dijelom u obliku carina i naknada, pomaže u financiranju škola i infrastrukture. Propisi nalažu poslodavcima da posebnu pozornost posvete Kajmancima zbog radnih mjesta i zahtijevaju da Kajmanci posjeduju udjele u lokalnim tvrtkama.

Jugoslavenski dinari Nagli rast Life Zadnje porezne prijave iz Juge: Među bogatima i kipari

No mnogi se otočani žale na dvoslojni sustav. Kajmanci dobivaju posao, ali ne mogu napredovati, a najbolje plaćene pozicije često su rezervirane za visokoobrazovane doseljenike koji čine nešto manje od polovice stanovnika kojih je ukupno oko 66.000.

"Kažu da je ovo ekonomija koja nestaje", rekao je Roy Bodden, povjesničar s Kajmanskih otoka i bivši član zakonodavne skupštine.

"Dakle, to je razlog zašto dobivamo mrvice. Elite su rasprodale zemlju", kaže Bodden koji glasno kritizira nekontrolirani razvoj otoka i omalovažavanje lokalnog stanovništva.

Kad se Kenneth Dart preselio na Grand Cayman, njegova tajnovitost i živopisni poslovni odnosi izazvali su sumnjičavost lokalnog stanovništva.

Godine 1993. godine njegov dom u Sarasoti, Florida, izgorio je do temelja u požaru koji nikada nije u potpunosti objašnjen.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps
Nakon što Dart nekoliko mjeseci kasnije odrekao američkog državljanstva, preselio se najprije u Belize, čija je vlada 1995. predložila State Departmentu da Dart postane njihov počasni konzul i da živi u Americi u svojoj kući koju je ponudio Belizeu kao sjedište. Učinio je to da bi mogao i dalje živjeti u SAD-u s obitelji ali izbjegavati poreze. No, američka vlada je to odbila i Dart se preselio na Veliki Kajman..

Strogo je čuvana tajna koliko teritorija na tri otoka - Malog Kajmana i još dva manja otoka - ima u svom posjedu.

Mnogi otočani su sigurni da je on najveći veleposjednik, pa čak i da ima više zemlje i nekretnina nego li sama vlada.

Glasnogovornica njegove tvrtke Dart Enterprises rekla je da tvrtka neće komentirati svoje odluke o ulaganju.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

Nakon financijske krize 2008. godine, kajmanska se ekonomija smanjila. Ali gospodin Dart ju nije osjetio. Osim odmarališta, uredskih zgrada i stambenih objekata, njegova je tvrtka započela s planiranjem i izgradnjom velikih komunalnih infrastrukturnih projekata poput tunela i cesta, što je samo potvrdilo da Dart i njegove podružnice kontroliraju previše otoka.

Neki nagađaju da je Dart toliko tajanstven jer se boji za svoju sigurnost. Kao dio obitelji koja je pokrenula Dart Container u Michiganu i dugo dominirala na tržištu polistirenske pjene Dart je odrastao u velikom bogatstvu. Ali također je imao talent za trgovanje, unosna ulaganja tijekom desetljeća u financijske tvrtke, biotehničke kompanije, ruske obveznice i maksimalno diskontiran državni dug u Grčkoj i Argentini, a to su samo neke od zemalja i kompanija na kojima je zaradio.

Grafika najbogatijih milijardera po zemljama To su ti tipovi Ekonomix Ovo su svi milijarderi svake zemlje na jednom mjestu

Zato je imao i mnogo neprijatelja. Još 1995. njegov brat Tom rekao je za Bloomberg News da Dart ima jahtu sa zaštitom protiv torpeda. Kad je prvi put došao na otočje, oko njega je bila četa tjelohranitelja.

U 2014. g. Dart je odstupio s mjesta predsjednika obiteljske tvrtke, a prema izjavi Mark VanDeveldea, izvršnog direktora tvrtke, Kenneth se usredotočio na nekretninski biznis i vodi rasadnik koji na Kajmanskom otočju čuva endemska stabla i biljke.

Prema materijalima koje Dart Enterprises dijeli ili objavljuje, tvrtka je na Kajmanske otoke uložila više od 1,5 milijardi dolara, uz još milijardu dolara u razvoj. To ne uključuje cijenu nebodera koji namjerava izgraditi.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

Bloomberg je procijenio da Kenneth Darth teži 5,8 milijardi dolara.

"Reći će vam da imaju tzv. ‚strpljivi kapital‘. To je riječ koju vole koristiti za investicije u kojima ubace dvije-tri milijarde dolara tu, pa onda dvije-tri tamo i čekaju. Ako se investicija ne vrati odmah, vratit će se za 10, 20 godina, pa će imati moji unuci i praunuci“, kaže Whittaker.

Dartova Vizija za Kajmansko otočje je sveobuhvatna i grandiozna. U video iz 2018. koji je prikazan na lokalnoj Gospodarskoj komori, njegova je tvrtka predstavila program kojim bi se bijeli pijesak sa Seven Miles Beach povezao sa zaštićenim zaljevom North Sound, koji uključuje uređene parkove i preuređene prometnice - u stvari, dizajnirajući cijeli grad.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

Uključivat će nove nove stambene prostore i urede, uz još jedno odmaralište s pet zvjezdica na plaži koja se prostire uz rezidenciju milijardera.

Planovi podsjećaju na igru ​​Monopoly - ako igrač kupi sve najbolje nekretnine i napuni ih kućama i hotelima, zarađuje najviše.

Kad je novinarka New York Timesa rezervirala hotel u kojem je htjela boraviti na Kajmanskom otočju, pronašla je jedan koji još nije bio u Dartovom vlasništvu. Kad se prijavila na recepciji, saznala je da ga je u međuvremenu kupio.

George Soros Uspješno carstvo Ekonomix Dolar po dolar: Kako se obogatio George Soros

Nevjerojatno da je najhrabrija Kennethova investicija upravo u ovo brdo smeća. Otkad je postala glavni deponij, nitko ju nije niti zasipao, niti istražio što sve može odavde procuriti u zemlju.

Dijelovi brda ponekad sami od sebe planu i izbije požar zbog kojeg se obližnje stanovništvo i poslovne zgrade moraju evakuirati.

Otkako je gospodin Dart počeo graditi na Grand Caymanu, deponij predstavlja problem za razvoj. Njegova je tvrtka je predložila rješenje – izgradnju spalionice koja će ujedno proizvoditi energiju. Upravljali bi tvrtkom idućih 25 godina, a investicija bi koštala oko 500.000.000 dolara.

Dart dakle nudi rješenje problema s odlaganjem smeća na Kajmanskom otočju, što je izvrsno, no lokalno stanovništvo je sumnjičavo.

Tri tjedna prije dolaska na otok dopisivala sam se s glasnogovornicom tvrtke Dart, koja mi je jasno dala do znanja da neće biti ništa od razgovora s Dartom, piše reporterka New York Timesa. Ponudili su joj u zamjenu tri direktora kompanije. Na pitanje koji je Dartov interes investiranja u Kajmansko otočje budući da nitko prije nikad nije toliko tamo ulagao.

Dapače, Kenneth Dart nikad se nije previše brinuo oko klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, a ipak je nastavio kupovati velike parcele zemljišta koje su najugroženije upravo iz tih razloga.

Nick Robson, osnivač Cayman instituta, neprofitne organizacije koja se zalaže za bolje dugoročno planiranje otoka, kaže da Kajmansko otočje nije spremno za slučaj dizanja razine mora i ekstremne vremenske prilike. Prema njegovim riječima, međuvladino vijeće Ujedinjenih naroda za klimatske promjene predviđalo je da će se razina mora povećati za otprilike jedan metar do kraja stoljeća.

"Neki ljudi minimiziraju rizik. Ok, pa to je samo metar. Ali ako uzmete u obzir uragan, on može podići razinu mora i do 4,5 metara“, kaže Robson kojeg brine prevelika ovisnost Kajmanskog otočja o financijskim uslugama i smatra da to nije održivo.

"To je polukolonijalni odnos“; govori misleći pri tom na odnos međunarodne zajednice i Britanije prema Kajmanskom otočju.

Rihanna Štite carstvo Life Žele privatnost: Čak i svoje kuće brišu s Google Mapsa

Nakon financijske krize 2008. politička volja za reformama sustava koji olakšavaju izbjegavanje poreza dosegla je visoku razinu. Prije devet godina Sjedinjene Države donijele su Zakon o usklađivanju poreza na inozemnim računima, pa su tako od stranih financijskih institucija tražile da im dojave informacije o američkim državljanima koji imaju račune u drugim zemljama i to prijave u SAD.

Od 2013. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj stvara međunarodni okvir koji ima za cilj smanjiti izbjegavanje poreza na dobit, posebno za velike multinacionalne tvrtke i internetske tvrtke.

Kajmanski otoci | Author: Google Maps Google Maps

U međuvremenu, Britanija je obećala da će usvojiti niz strogih politika Europske unije namijenjenih borbi protiv pranja novca i terorizma. Ako se u potpunosti provede, očekuje se da će protektorati poput Kajmana morati napraviti javne registre vlasnika tvrtki i početi otkrivati imena korisnika bankovnih računa.

Registri bi mogli biti dostupni ne samo policijskim službama, već i onima s "legitimnim interesom", uključujući istraživačke novinare i nevladine organizacije.

"Mislim da to izgleda kao uragan nad uraganima za budućnost Kajmanskog otočja“, rekao je Alex Cobham, izvršni direktor Mreže za porezno pravo.

Ako je kolonijalno razdoblje označilo početak Kajmanske povijesti, a financijske usluge sredinu, onda bi ovo mogao biti kraj.

Dart – moglo bi se reći, mirno se priprema za ovo veliko finale. Pretvara ga u vrhunsko prebivalište i turističku atrakciju i utočište globalnih ultra bogataša koji si mogu priuštiti dolazak na ovu oazu.

Milijarderi izgubili bogatstvo na burzama Pad dionica Ekonomix I bogati plaču: Pukle burze, tajkuni izgubili milijarde

"Ovamo želimo dovesti ljude vrlo visoke neto vrijednosti – što više milijardera“, rekao je Justin Howe iz Dart Enterprises na tiskovnoj konferenciji kad su predstavljali projekt nebodera.

"Oni gotovo ništa ne uzimaju, a ulažu velike količine novca u gospodarstvo, pa mislimo da je odmaralište s pet zvjezdica idealno“; rekao je.

Plan je da se toranj izgradi upravo na Seven Miles Beach usred zaljeva. Zgrada bi bila utočište za milijardere iz cijelog svijeta od međunarodnih poreznih zakona i nestabilnosti financijskog tržišta.

"Je li sve što radi sjajno? Neću reći da je sve što on čini sjajno, ali ako dobijemo još barem dvojicu poput njega na ovom otočju, bit ćemo potpuno zaštićeni od financijskih šokova", rekao je Whittaker.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:35 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site