Style
18849 prikaza

Milijarderi su si sagradili novi grad samo za njih

Banana otok u nigerijskom Laosu
Mansion Global
Novo izgrađena zajednica kuća na vodi dom je nekima od najbogatijih ljudi, koji tu uživaju daleko od očiju 'običnih ljudi'

Nigerijski grad od gotovo 33 milijuna ljudi Lagos definitivno razbija svaku predrasudu koju ostatak svijeta ima o Africi kao siromašnom, nerazvijenom i prljavom mjestu. Grad vrvi luksuznim automobilima i građevinskim dizalicama, a njihovo je gospodarstvo svojim rastom zasjenilo i razvijene europske zemlje,

U istočnom je dijelu Lagosa 2000. završena izgradnja luksuznog naselja nazvanog otok Banana, kojeg se može usporediti s Tribecom New Yorka ili pak Shibuyom Tokija - raj je to za milijardere i neke od najbogatijih obitelji društva koji uživaju u tihoj i mirnoj atmosferi luksuza, daleko od gradskih gužvi.

Prvi milijun Top News Tajne milijuna: Kako su se obogatili najbogatiji Hrvati

Banana otok dobio je ime po svom prepoznatljivom obliku , a čini ga 1,63 milijuna četvornih metara pijeska u laguni Lagosa te je udaljen samo 8 kilometara od trga Tafawa Balewa, trgovačkog i financijskog centra glavnog nigerijskog grada.

Ima vlastitu cestu koja ga povezuje s mrežom cesta u blizini imanja Parkview, dok se na sjeveru iznad nje spajaju Prva i Druga avenija, piše Mansion Global.

Luksuz košta

Kao i u ostatku zemlje, cijene nekretnina na otoku Banana temelje se na vrijednosti zemljišta, koje iznose oko 1100 dolara po kvadratu. Cijene samostojećih kuća, koje je rijetko pronaći slobodne na tržištu jer ih na otoku nema mnogo, prodaju se s početnom cijenom od oko 2,75 milijuna dolara. 

Najskuplja slobodna kuća s šest spavaćih soba i 2600 kvadrata okućnice ima cijenu od 13 milijuna dolara, dok četverosobne kuće s prosjekom od 400 kvadrata i 1000 kvadrata okućnice koštaju milijun dolara. Daleko je više stanova i manjih kuća od samostojećih obiteljskih kuća jer je zemljišta malo, a cijene su visoke.

Banana otok u nigerijskom gradu Laosu | Author: Madingwa Real Estate Madingwa Real Estate

Otok također ima tri istaknuta stambena projekta -  Ocean Parade Towers, Toranj Bella Vista i Lakepoint Apartments. Od njih je najpoželjniji Ocean Parade, zbog brojnih sadržaja koji uključuje teniske terene, olimpijske bazene, dvije teretane i područja namijenjena samo djeci.

Abigail Disney s kćerima Disneyeva kći Life "Živim u novcu kojeg nikad neću moći potrošiti"

Kako je originalno planirano, Banana otok je ekskluzivna zajednica podijeljena na 553 imanja veličine od 1000 do 4000 kvadrata, a najviša visina kuće je tri kata. Prvi domovi izgrađeni su na južnoj strani otoka, kompleksi stanova nalaze se na sjevernoj strani, sok se kuće sada prostiru i centrom otoka.

Prednosti Afrike i brutalan rast

Prve su kuće izgrađene u britanskom i dubaijskom tradicionalnom stilu, vrlo su impozantne i s velikim uređenim vrtovima. Novije su kuće modernog stila, s ravnim kutevima i izdužene, jer se nalaze na užim zemljištima.

Bazeni su vrlo popularni i gotovo ga svaka kuća ima, kuhinje se obavezno rade po mjeri, walk in garderobe i najbolji sustavi osiguranja su "must have" za dobrostojeće Nigerijce i poslovnjake koji su se ovdje doselili iz SAD-a, Velike Britanije, Libanona, Indije i Francuske. 

Banana otok u nigerijskom gradu Laosu | Author: Madingwa Real Estate Madingwa Real Estate

Oni rade za multinacionalne kompanije, a na otok su smjestili svoje obitelji koje su tamo stvorile dom za sebe u izoliranoj i ekstravagantnoj zajednici.

U idućih deset godina Afrika će postati najdinamičnije rastuća regija na svijetu, prenosi Focus procjene Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, banaka i konzultantskih tvrtki.

Gustav Magnar Witzøe OPSCENO Style Kralj lososa ima 25 godina: Živi najglamurozniji život

Prosječni prihodi porasti će za polovicu. Relativan mir, u usporedbi s proteklim desetljećima punim ratova, privlači i europske poduzetnike. Mnoge njemačke velike tvrtke u međuvremenu su zauzele položaje na crnom kontinentu, čiji predstavnici pojačano ističu prednosti Afrike.

Prema istraživanju svjetske trgovinske organizacije UNCTAD Afrika bi do 2014. mogla zabilježiti najveći rast izravnih stranih ulaganja na svijetu, ona bi mogla porasti čak za 84 posto.

Superbogati u Nigeriji

Za državu čijih 70 posto državnih prihoda ovisi o nafti, pad cijena na tom tržištu predstavlja veliki problem. Indeks dionica je u 2014. godini pao za 40 posto, dok je valuta u posljednjih pola godine izgubila petinu svoje vrijednosti.

Osoba koju je ovo sve najteže pogodilo je i ona koja si sve to može priuštiti: najbogatiji čovjek u Africi - Aliko Dangote, kojemu je Forbes nadjenuo titulu 'najvećeg gubitnika', budući da je njegovo bogatstvo palo najviše na svijetu, u dolarskoj protuvrijednosti.

Selo Huaxi zlatni kavez Life Ovdje žive samo bogataši, ali ne smiju otići

Pa ipak, on i dalje ima bogatstvo vrijedno 14.7 milijardi dolara, te njegove tvrtke broje četvrtinu tržišnog kapitala na Lagos burzi. Čak i uz nezaposlenost mladih i široko rasprostranjenu korupciju, ekonomski rast je obogatio elitu ove zemlje. U Nigeriji je tako populacija visoke neto vrijednosti porasla za 44 posto između 2007. i 2013. godine.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 15:24 03.Lipanj 2020.

  Вok! Pоsjetite mоju stгaniсu u Sех Clubu ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 14:04 03.Lipanj 2020.

  Lokalnim mamama tгеbа anоnimni SЕХ! Sаmo pогuкa i рitаj dа jebeš! ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 12:46 03.Lipanj 2020.

  Vгijеme je dа nađеte stabilnu djеvojku. Оvdje čeка puno sаmоhгanih dаma –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m