Life
17586 prikaza

Tko u ovom zatvoru ne sluša, 'popapa' ga mrak

Zatvor San Pedro u Boliviji
Flickr
U zatvoru su i djeca , no nema straha od napadača i pedofila jer sve stvari "rješavaju" sami među sobom

Zatvor San Pedro koji se nalazi u planinskom gradu La Paz u Boliviji, lociran na nadmorskoj visini od 3500 metara, San Pedro je uvjerljivo najčudniji zatvor na svijetu.

Osim što je najveći zatvor u Boliviji s više od 2400 zatvorenika, neobično je to što je čuvan jedino izvana. Naime, jedini zadatak čuvara je da nitko ne pobjegne iz zatvora - no oni u njega ni ne ulaze, piše Vintage News

Sve rješavaju sami

To znači da je posao zatvorenika da brinu sami o sebi. Nakon osude, oni sami moraju platiti ulazak u zatvor kao i vlastitu ćeliju u kojoj će boraviti, a to rješavaju ili preko "gradonačelnika zatvora" ili preko "agenta nekretnina" koji su u zatvoru freelanceri nakon što uđu u njega.

Zatvor San Pedro u Boliviji | Author: Flickr Flickr

Zatvorenici su u zatvoru uspostavili funkcionirajuću zajednicu sa sustavom vladanja u kojem odabiru osam službenika, svaki za jedan odjel zatvora. Svaki je od njih zastupljen preko vijeća koje donosi odluke.

Zatvorenik Tragična priča Life Zatvorske igre: Čuvarice se kladile kad će se zatvorenica ubiti

Tko ne sluša, "popapa" ga mrak

Mnogi od zatvorenika u San Pedru žive zajedno sa svojim suprugama i djecom. U samom zatvoru se nalazi oko 200 djece.

Iako su u zatvoru ta djeca stalno izložena opasnosti, silovatelje i zlostavljače drugi zatvorenici tretiraju s nultom tolerancijom te obično završe utopljeni u malom bazenu unutar zatvora.  

Uvjeti u zatvoru se razlikuju od odijela do odijela. U onim najsiromašnijim dijelovima, uvjeti su užasni i podrazumijevaju da troje do četvero ljudi spava u ćeliji namijenjenoj za jednoga.

S druge strane, postoji i luksuzni La Posta sektor u kojem žive političari i narko bosovi, čiji su novci osigurali privatne ćelije s zasebnim kupaonicama, kuhinjama i kabelskom televizijom.

Zatvor San Pedro u Boliviji | Author: Flickr Flickr

Proizvode najčišći kokain u zemlji

Život u La Posti košta između 1000 i 1500 dolara na mjesec te si ga rijetki mogu priuštiti.

San Pedro ima vlastito gospodarstvo i zatvorenici rade kao vlasnici mali dućana, stolari, brijači, čistači cipela i slično, a neki od njih vode i vlastite laboratorije kokaina koji proizvode jednu od najčišćih droga u državi.

Scena iz filma Carandiru Užasi i mučenja Life Ovo su najgori zatvori na svijetu - iz njih nema izlaska

Neki zatvorenici zarađuju novac kroz trgovinu s alkoholom, a na kockama se ulažu oklade i do visine od 20 tisuća dolara, govore izvori iz zatvora.

Još od ranih 1990-ih turisti su mogli platiti ulazak i razgledavanja zatvora, a iako su te ture ilegalne, čuvari izvana prihvaćaju mito. No, od 2009. to je onemogućeno, premda je tamo opće poznato da je za pravu cijenu sve moguće.

Pogledajte video: 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.