Life
3084 prikaza

Super restorani: Otkrivamo gdje se najbolje jede u Hrvatskoj

Baranjska kuća
Davor Javorović/ PIXSELL
Što ravnije, to raskošnije, moglo bi se reći za gastronomsku ponudu istočnog dijela Hrvatske. Ne štedi se ni za doručak, uz koji se pije ledeni čaj. Od graševine

Kobasice, čvarci, kulen, slanina, šunka, bijeli žganci, ukiseljeni krastavci i paprike, ljute papričice, sir i vrhnje, domaći kruh, luk, svježa rajčica...

To je najčešći doručak u prenoćištima i hotelima Slavonije i Podunavlja te uobičajeno predjelo u ostalim restoranima. Kad je doručak, prati ga ledeni slavonski čaj, kako od milja nazivaju dobro ohlađenu graševinu koja punoćom, slašću i finim kiselinama odlično prati krepke, slane i ljute namirnice. Prati graševina i druga jela istočne Hrvatske, riblja i mesna. Ovom prilikom izdvajamo nekoliko posebnih restorana u tom raju za sve koji ne jedu da bi živjeli, nego žive da bi jeli.

Prvi na listi deserata u Baranjskoj kući u Karancu je lijena snaša. Pobliže objašnjenje je da vrijeme pripreme ovog kolača najviše ovisi o raspoloženju snaše. Traje to pola sata, nekad i dulje. Nije sasvim jasno na što je to slatko mislio vlasnik Vladimir Škrobo Bajo, ali gost treba biti spreman na sve. Pa i na pijanu svinju.

E oko tog naziva nema dileme. To je punjeni lungić u umaku od šljivovice. Pripremaju tamo i ciganj pečenje, to su kotleti sa slaninom i češnjakom, te neka pomalo zaboravljena jela poput puževa u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta ili grah gulaša u zemljanom loncu, ali i baranjsku “klasiku” u koju spadaju fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, perkelt od soma s domaćim rezancima...

Po ribljem paprikašu posebno je poznata Kovač Čarda u Suzi. Vlasnik Arpad Šipec ga ne prigrijava nego zgotavlja za svakog gosta posebno pa se treba najaviti sat vremena prije dolaska.

I dok se čeka fiš, mogu se kušati čvarci od šarana, Arpadov odgovor na riblje kobasice legendarnog, tragično nastradalog slavonskog ugostitelja Geze Gudlina koji je bio uvjeren da se sve što se radi od svinje, može napraviti i od ribe. Arpad je, eto, napravio čvarke koji se jedu topli, uz komad domaćeg kruha, luk i, naravno, čašu graševine. Priprema on i pohanu riblju mliječ, jetrica od soma ili perkelt od žabljih krakova u kojem je i malo mesa od soma. Uz prethodni dogovor, skuhat će perkelt i od ribljih obrazina, no za njega treba tjednima skupljati glave soma, štuke i smuđa.

S riječnom ribom igraju se, ali na drukčiji način, i u restoranu Josić u nedalekom Zmajevcu. Rižoto, marinirana riba, file punjen aromatičnim sirom... Takva su jela uobičajena od morske ribe, no u ovom baranjskom kutku rade ih od riječne. I poslužuju s vinima iz vinarije u koju se iz restorana gleda kroz stakleni zid.

Prema svojim vinima kuhaju i u Iločkim podrumima, u čijem su sastavu i dva odlična restorana. Ekskluzivan je u dvorcu Principovac, na istoimenom vinogradarskom položaju s kojeg stiže grožđe za ponajbolja iločka vina.

U Starom podrumu, pak, u samom Iloku je i “stari”, domaćinski restoran u kojem su mnogi dane proveli uz riblje i ostale podunavske specijalitete te kušanja vina koja “spavaju” ispod restorana, a noći uz tamburaše.

U priči o slavonskim restoranima nepravedno bi bilo izostaviti piceriju i restoran Uno u Slavonskom Brodu. Pice su im dobre, a “ozbiljnija” hrana izvrsna. I cijene su vrlo “prijateljske” pa se zbog njega isplati sići sa slavonske autoceste. Na njoj i tako nema odmorišta u kojem bi se mogla preporučiti i hrana.

Baranjska kuća | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL

Baranjska kuća – ugođaj iz snova

Ulicu zaboravljenog vremena uredio je Vladimir Škrobo Bajo iza svog resstorana Baranjska kuća u Karancu. Otkupljivao je ambare u Baranji, obnavljao ih i u svakom predstavio neki stari zanat. U jednom peče kruh svako jutro, a dok kruha ima, Bajo i goste prima.

Kovač Čarda | Author: 24sata 24sata

Kovač čarda – čvarci od...

Od šarana! Topli, netom skinuti sa štednjaka, s finim kruhom i lukom odlično su predjelo fišu zbog kojeg u Kovač čardu u Suzi dolaze čak i Mađari.

Restoran Josić | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL

Restoran Josić – iz rijeke, a kao s mora

Iz restorana Josić gleda se u vinski podrum i obrnuto. A nude mariniranu riječnu ribu, rižoto od nje, ražnjiće od soma... I svako jelo ima svoje fino Josićevo vino.

Restoran Hotela Dunav | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Restoran Hotela Dunav – ekskluzivno

Fiš paprikaš može biti i bez kostiju, od fileta, no ukusniji je onaj “pravi” iako prijeti mrljama na košulji. U impresivnom ambijentu iločkog dvorca Principovac to će malo koga smetati.  

U sljedećim nastavcima pročitajte i ocjenu drugih restorana diljem Hrvatske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.