Life
860 prikaza

Top 10 najšokantnijih ozljeda uhvaćenih kamerom

Šokantne ozljede iz svijeta hrvanja
screenshot/youtube
Je li to sport ili zabava? Oko hrvanja i sličnih borilačkih sportova uvijek se vode debate, no činjenica je kako krvavi i brutalni prizori koje sobom nose nikako nisu za svačiji želudac

Hrvanje je borilačka vještina, ali i standardni olimpijski sport u kojem se protivnici nastoje savladati koristeći različite zahvate, pri čemu su zabranjeni udarci bilo kakve vrste. Hrvanje je jedan od najstarijih sportova općenito, kojim su se bavili još u doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas.

Kao tradicionalni sport hrvanje se razvilo u velikom broju stilova i pravila, od sumo hrvanja, juda do različitih varijanti slobodnih stilova. Često se primjenjuje u vojničkom treningu tzv. borbe prsa u prsa. Svim tim stilovima zajedničko je da je zabranjeno udaranje protivnika rukama, nogama, laktovima ili glavom, kao i nesportski potezi kao što su grebenje, ugrizi, zahvati prema genitalijama i sl. Razlika između pojedinih stilova je u trajanju borbe (broj i trajanje perioda), bodovanju pojedinih zahvata, popisu dozvoljenih zahvata i sl.

No, američki su kečeri svakako popularizirali hrvanje na posve drugačiji način, vođeni profitabilnim udruženjem World Wrestling Entertainment (WWE) koja je svoje rad proširila na  televiziju, internet i spektakle uživo. Riječ je o ogromnom biznisu koji ostvaruje dobit od oko milijarde dolara na godinu, a svoje borce pretvorio u svjetske zvijezde. Primjerice, Hulk Hogan, čija je holivudska karijera nešto što možemo bez ikakvih problema zanemariti, dok Dwayne The Rock Johnson nastupa u američkim blockbusterima i smatra se velikom zvijezdom.

Pogledajte video s 10 najšokantnijih ozljeda američkog hrvanja:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.