Life
2517 prikaza

Top 10 zemalja koje imaju najljepše žene - vojnikinje!

Top 10 zemalja s najljepšim vojnikinjama
screenshot/youtube
Kod zamišljanja tipičnog vojnika najčešća slika je robustan muškarac, no ove dame dokaz su da ljepota i ženstvenost itekako mogu ići u vojnički paket

U svakom slučaju, u kojoj god se zemlji nalazile, žene moraju proći težak put kako bi postale vojnikinje te stekle isti status kao njihovi muški kolege. Iako se u gotovo svim zemljama svijeta mogu prijaviti u vojsku, a vojna je obuka za žene ponegdje i obavezna, o tim se hrabrim damama nedovoljno govori. 

Vojna je povijest prepuna primjera žena ratnica, a prema dokazima ta tradicija je stara namanje 4000 godina. Unatoč dugoj povijesti sudjelovanja žena u oružanim snagama, primanje žena u vojnu službu i danas izaziva polemike. Počevši od ranih 1970-ih, većina zapadnjačkih vojki počinje primati žene u redovnu vojnu službu, s tim da neke zemlje ipak i dalje ne dozvoljavaju ženama da sudjeluju u borbenim formacijama svojih vojski.

U Hrvatskoj vojsci ženama je dozvoljeno ravnopravno sudjelovanje s muškarcima. U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena [2] što je oko pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obranu od velikosrpske agresije na RH, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su postale trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena.

Pogledajte video:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.