Life
8425 prikaza

Ovo su vojnici od kojih svi strepe - i službeno su najbolji na svijetu!

Vojnici Gurkhe
1/2
Wikipedia
U Gurkhe se regrutiraju samo oni najbolji, testiranje obuhvaća trčanje po Himalaji s 25 kg kamenja na leđima, a nebrojeno su puta dokazali da bi radije umrli nego bili kukavice

S prosječnom visinom od 160 centimetara, svatko naivan će pomisliti kako je Gurkha vojnik neprijatelj kojeg je lako savladati. No, svatko tko je sreo njihovu trupu s motom "bolje umrijeti nego biti kukavica" u borbi, zna da njihova veličina ne znači apsolutno ništa. 

Gurkhe, koje još nazivaju i britanskim dobrovoljcima te sinovima Himalaja kao vojna jedinica imaju zaštitni znak  - kukri nož. Regrutiraju ih na obroncima Himalaja i po svim vojnim stručnjacima oni su jedna od najboljih pješadija na svijetu, a naziv su preuzeli od prvobitnog imena vladajuće dinastije Nepala. S Britancima koji su kolonizirali Indiju su se borili 1813. i 1816 godine te im nanijeli velike gubitke, a već su tada stekli veliko poštovanje protivnika. Nakon što su Britanci naposljetku zavladali Indijom, Gurkhe su primili u svoje redove te osnovali tri bojne taktične vojne jedinice te su kao takvi sudjelovali u Prvom i Drugom svjetskom rat, boreći se i u Europi, ali i u Sjevernoj Africi, džunglama Malezije i Burme, na Siciliji.

Nakon prestanka britanske vladavine u Indiji 1974. šest je preostalih pukovnija Gurkhi pripalo Indiji, dok ih je četvero pripalo Velikoj Britaniji. Poseban su uspjeh Gurkhe ostvarile na Falklandskom otočju, a prema usmenoj predaji u ratu u kojem su sudjelovale Gurkhe nije bilo zarobljenika, a iako nije potvrđeno, postoje priče i o navodnom kanibalizmu protivnika Gurkhi. Gurkhe se bore i danas u raznim dijelovima svijeta, primjerice u Iraku i Afganistanu.

Vojnici Gurkhe | Author: Wikipedia Wikipedia

Poseban režim treninga

Gotovo 28 tisuća kandidata svake se godine međusobno natječe za samo 200 mjesta koje imaju Gurkhe u britanskoj vojsci. Da bi uopće došao do statusa kandidata, muškarca moraju primijetiti odredi za regrutaciju koji se kreću Nepalom, a za svakog regruta koji dođe i prođe kvalifikacije kao i obuku, regruti dobivaju nagradu. Kandidat mora imati minimalno 17 godina, a testiranje uključuje trčanje 5 kilometaara po podnožju Himalaje noseći 25 kilograma kamenja u ruksaku na leđima - sve za manje od 55 minuta. 

Nakon što jednom izvuče svoj kukri nož, zakrivljena oštrica po tradiciji mora okusiti krv, pa ako njime nije ozlijeđen neprijatelj, Gurkha će zarezati sam sebe.

U videu pogledajte režim njihovih treninga:

 

Jedna Gurhka sama ubila 30 talibana 

Nedavni je primjer visoke počasti koje su dobile Gurkhe dodjela najvišeg britanskog odlikovanja za hrabrost naredniku Dipprasadu Punu, koji je kao usamljeni stražar na kontrolnoj točki u Afganistanu 17. rujna 2010. sam odbio napad od 30 talibanskih vojnika.

- Oko mene je bila gomila Talibana te sam bio uvjeren kako će me ubiti. Prije nego se to dogodi odlučio sam da barem ubijem neke od njih - izjavio je Punu koji je tijekom 15 minuta borbe ispalio više od 400 komada streljiva, detonirao 17 granata i mina, a u nedostatku oružja na talibanskog borca koji se uspinjao prema njemu bacio je tronožac puške. 

Osim što je spasio živote drugih vojnika na kontrolnim točkama, Punu u tom nevjerojatno hrabrom okršaju nije niti ranjen.

Čast im je važnija od svega

Nakon što stuper u redove britanske vojske, Gurkhe poslije svake tri godine vojnog roka u Nepalu provedu tri mjeseca. U svojoj službi mogu postići čin bojnika, a većinom su podoficiri u Gurhka jedinicama. Ako za 15 godina Gurka vojnik ne dobije čin narednika, on se sam zbog časti povlači iz službe. Zbog njihove ratobornosti i časti većinom ih se angažira samo za one najteže zadatke diljem svijeta, a djeluju u sklopu NATO-a. 

U videu pogledajte dugometražni dokumentarac o povijesti i djelovanju Gurkha:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.