Life
6447 prikaza

"Trebamo prihvatiti opciju da NLO-i zaista postoje"

Sjeverni pol i NLO
Thinkstock
Neobični objekti pojavljuju se gotovo na svakodnevnoj bazi od ljeta 2014.do ožujka 2015. godine, visoko u oblacima iznad Istočne obale

Kad čujemo za termin UFO ili NLO većinom ćemo pomisliti na svemir, izvanzemaljce i neke te neodređene pojave i stvari, krugove u žitu, teorije zavjera i urota i slične nikad razjašnjene fenomene. Taj termin najčešće upotrebljavamo za taj nama nepoznat "izvanzemaljski život".

Ako o tome malo bolje promislite, to i je čudno, jer skraćenica NLO znači neidentificirani leteći objekt, pa tako zapravo UFO ili NLO nije nužno neki izvanzemaljac sa drugog planeta. To je jednostavno leteći objekt koji se ne može objasniti na neki konvencionalni način. No kako se najčešće koriste u nekim šalama  sl. njihova se vrijednost umanjuje već desetljećima. 

Jedan od neobičnijih radova na tu temu bio je onaj Alexandera Wendta i Raymonda Duvalla pod nazivom Sovereignty and the UFO. U tom radu objavljenom u magazinu Political Theory tvrde kako je državni suverenitet antropocentričan, tj. usredotočen na čovjeka. Tvrde kako se pravi razlog tome zašto su NLO-i odbačeni skriva u njihovoj potencijalnoj prijetnji ljudima kao najrazvijenijim tehnološkim bićima, piše The Washington Post.  

Invazija vanzemaljaca (ilustracija) Fenomen Life Projekt Plava knjiga: Istinite priče o NLO-ima

"Znanost ili država nikada nije sistematski istraživala NLO-e, jer se pretpostavlja da ništa od njih nije izvanzemaljsko. No to zapravo nije poznato, nije potvrđeno, i zbog toga je to i dalje još uvijek zbunjujuća tema koja omogućava postojanje i ET-a. Za NLO se može "znati" jedino ako se za njega uopće ne pita što je", pišu u radu. 

S ovom njihovom tvrdnjom složili bi se mnogi, njihov rad uvjerljivo tvrdi da NLO postoji pa čak i bez tih izvanzemaljaca i ET-a koji ga prate. Njima je ključ u tome što ni jedan službeni autoritet neće ozbiljno promatrati ideju da NLO može biti izvanzemaljski. Kako su primijetili i napisali "ulaže se znatan napor u ignoriranje NLO-a i doživljava ih se objektima koje treba ismijavati i podcjenjivati". 

Posljednjih je godina došlo do manje izmjene koja postavlja zanimljiva pitanja oko njihovih tvrdnji. O postojanju NLO-a piše se i u nekim medijima, kao što je The New York Times, krajem 2017. godine, u kojoj je spomenut i nacionalni program Defense Department’s Advanced Aerospace Threat Identification čiji je zadatak bio katalogizirati snimke NLO-a koje su napravili vojni piloti.  Njihovi službenici potvrdili su to postojanje. Iako je ta priča potaknula određeni i opravdani skepticizam, bio je to prvi put da je američka vlada priznala postojanje takvog program. 

Zatim su se krajem prošle godine pojavili izvještaji o Oumuamui, "misterioznom objektu u obliku cigarete koji je prošao našim sunčevim sustavom neobičnom brzinom". Njegov oblik i putanja bili su dovoljno neobični da neki pravi astrofizičari objave rad u kojem iznose mogućnost da je to umjetna konstrukcija koja se oslanja na solarno jedro. I opet je to potaknulo niz skeptičnih reakcija, no i oni nisu mogli u potpunosti isključiti mogućnost da je u priču uključena izvanzemaljska aktivnost. 

U New York Timesu nedavno je objavljena još jedna priča, i to iz 'pera' novinara koji su 2017. godine objavili tu priču. 

"Neobični objekti pojavljuju se gotovo na svakodnevnoj bazi od ljeta 2014.do ožujka 2015. godine, visoko u oblacima iznad Istočne obale. Piloti su svojim zapovjednicima prijavili da ti objekti nisu imali vidljivih motora ili nekih ispušnih plinova, no po hipersoničnoj brzini mogli su doseći visinu od devet kilometara. Te stvari će tamo biti cijeli dan. Održavanje letjelice u zraku zahtjeva i određenu količinu energije, a po brzini koju smo primijetili, 12 sati u zraku je 11 sati više od onoga što smo očekivali", kaže poručnik Ryan Graves, pilot F/A-18 Super Hornet koji je u ratnoj mornarici više od 10 godina. 

Barney i Betty Hill Trajalo satima Life Oni su prvi par kojeg su oteli vanzemaljci

Nitko u ministarstvu obrane nije rekao da je riječ o izvanzemaljskim objektima a stručnjaci naglašavaju kako se samo kopneno ili zemaljsko objašnjenje može dati za takve pojave. Graves i četvero ostalih pilota rekli su kako su te objekte vidjeli tijekom trening manevara od Virginije do Floride, sa nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, bez ikakvih tvrdnji o njihovom podrijetlu. 

To je bio veliki pomak, konačno zabilježiti priče tih pilota. No zanimljivo je primijetiti kao se dužnosnici ne ponašaju na način na koji su stručnjaci predvidjeli. Politico je pisao prošlog mjeseca kako "američka mornarica priprema nove smjernice za pilote i ostalo osoblje kako bi pripremila izvješće o "neidentificiranim objektima", što je važan korak u kreiranju formalnog procesa prikupljanja i analize tih neobjašnjenih susreta. Post je ranije pisao kako je "Luis Elizondo, bivši obavještajni časnik, rekao u izjavi kako će nove smjernice mornarice formalizirati podnošenje izvještaja, olakšati analize i maknuti stigmu sa tih razgovora o NLO-u. Nazvao je to "najboljom odlukom koju je ratna mornarica donijela desetljećima". 

Čini se da službeni državni organi priznaju postojanje NLO-a čak i ako ne koriste taj termin. Čine to iz razloga što dosta pilota prijavljuje susrete sa NLO-ima kako bi bilježili te podatke. Ne tvrde da je riječ o izvanzemaljskim objektima, no pokušavaju skinuti stigmu sa izvještavanja o NLO-u. 

Oduvijek je to dvostruki proces, koji se sastoji od priznavanja da NLO postoji, i razmatranja da bi NLO mogao biti ET.

Zasada su na putu da u potpunosti priznaju ovaj prvi kriterij, no što će se dogoditi ako priznaju i drugi?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 06:56 09.Lipanj 2019.

    NLO su individualna ili kolektivna fantaziranja ili ti priviđenja lomova svjetlosti

  • Vatroslav 22:31 04.Lipanj 2019.

    NLO-i definitivno postoje, zato se tako i zovu. E sad, od kuda dolaze i zašto, druga priča

  • BESTpartizan 22:03 04.Lipanj 2019.

    postoje 100 posto