Life
144 prikaza

Tri pitanja za tužne i stradale Fasade: 'Eh, džabe ste krečili'

Marko Lukunić/PIXSELL
Protiv ovih barbara naših dana valjalo bi iskoristiti najefikasnije borbeno sredstvo naših dana, sadržano u paroli - "udari ih po džepu".

Zagrebačke fasade, stradale od vremena i nepogoda, od kiša, potresa i siromaštva, nekako budu obnovljene, a onda osvanu pod grafitima. Ta šaranja uzrokuju nelagodu i negodovanje, ali uzalud - po svakom novom zidu kaplje nova boja. Tim povodom razgovarali smo sa zidom, žrtvom nepoznatih agresora.

Kako se osjećate? Nakon svega, nakon mnogo vremena, dobijete facelifting, sretni ste, kad se pogledate u ogledalo, vidite lijepo lice, a onda tras, bum, dum... grafit!?

Uvijek mi padne na pamet ista misao - džaba ste krečili. Zagreb nema dovoljno fasadera, soboslikara, molera, da bi prikrio tragove svih tih zlodjela. Ovo ostavlja ružan dojam na sve strane turiste koji ovamo dolaze, vjerojatno osjete nelagodu kad vide nešto što je nekoć nalikovalo na lijep grad, a onda su ga suvremenici devastirali jednako kao i vrijeme. Turistima to bode oči dok su ovdje, a nama stalno. I nitko da se protiv toga pobuni, da digne glas, da otkrije te ljude i objavi njihova imena, prezimena i lica ako su punoljetni. Bilo je neko pleme u stara vremena...

Vandali?

Točno, vandali. Mislili smo da ih više nema. Bili su barbari. Protiv ovih barbara naših dana valjalo bi iskoristiti najefikasnije borbeno sredstvo naših dana, sadržano u paroli - "udari ih po džepu". Očito je da sami neće stati s tim farbanjem. A onda treba staviti kamere i angažirati policiju ili druge nadležne da love počinitelje. Morat će natjerati počinitelje da plate renoviranje oštećenih fasada. Vjerujte mi da im takvo što više neće pasti na pamet.

Pa i sad postoje kazne, zar ne?

Postoje, ali se počinitelje rijetko ulovi. Pisanje grafita je kazneno djelo, oštećenje tuđe stvari. Uzima se u obzir je li nastalo na kulturnom dobru, privatnoj zgradi ili na nečem drugom. Ako je spomeničko dobro ili oštećenje tuđe stvari, počinitelju prijeti kazna zatvora do dvije godine, a ako crtežima ili napisima mijenja izgled zidova ili drugih površina te prouzroči znatnu štetu, može narasti i do pet godina. Kazna za fizičke osobe iznosi do 250 eura. Sitnica. U Zagrebu se godišnje ulovi po tri-četiri "umjetnika", a nagrdi po 160 fasada... Šteta je ogromna. Probudite se, ljudi, službe, nadležni...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.