Life
10323 prikaza

Troše milijune da bi Lenjin izgledao kao da je živ

Lenjinovo tijelo
Screenshot Youtube
Pitanje Lenjinovog tijela i njegovog pogreba vruća je tema u Rusiji još od Perestrojke

Prema istraživanju koje je u travnju provedeno u Rusiji više od pola Rusa, njih 58 posto želi da se Lenjinovo tijelo makne iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi i konačno dostojno pokopa. No, većina ih ne želi da se skroz ukloni spomenik boljševičkom lideru, a čak bi htjeli da se Lenjin sahrani negdje blizu kremaljskih zidina, jer smatraju da on to zaslužuje.

Tek mali dio građana, njih dvadesetak posto misli da se Lenjin treba sahraniti u Sankt Petersburgu, na tamošnjem groblju Volkovo gdje su pokopani neki od najznačajnijih ruskih političara i umjetnika, kao i Lenjinova majka i sestra.

Inače, pitanje Lenjinovog tijela, odnosno njegovog pogreba već je dugi niz godina tema vrućih debata i o tome se raspravlja još od početka Perestrojke osamdesetih godina.

Međutim, nije u pitanju samo način na koji Rusija odaje počast jednom od svojih najvećih revolucionara, već je to i pitanje novca. Naime, održavanje balzamiranog Lenjinovog tijela nije jeftino. Ruska vlada svake godine na konzerviranje Lenjinovog tijela potroši oko 13 milijuna rubalja, odnosno 200.000 dolara. To je svota koja je potrebna da bi Lenjinovo tijelo izgledalo kao da je vođa Oktobarske revolucije još živ.

Lenjin je balzamiran eksperimentalnim tehnikama, koje zahtijevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” znanstvenika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je imao 200 stručnjaka koji su pripremali specijalne preparate. 

Njima je prioritet sačuvati oblik, težinu, boju i fleksibilnost tijela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene djelove kože i mišića zamijenili plastikom i drugim materijalima. 

Svake dvije godine tijelo se uranja u kupku od glicerola i kalij acetata na 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu stručnjaci, može biti očuvano stoljećima. 

Iako su uklonjeni krv, sve tjelesne tekućine i unutarnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umjesto kože, nanesen je materijal od mješavine parafina, glicerina i karotena, donosi BBC.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR-a nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućen protok krvi kroz bubrege donora tijekom transplantacije. 

Lenjinovo tijelo balzamirano je na zahtjev Staljina

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sinico 15:24 04.Lipanj 2017.

    Glupo je komentirati razloge postupaka za koje ni sam tvorac nije siguran. Ostaje činjenica da "nauka traži žrtve", a budale instant zadovoljstvo !