Life
2790 prikaza

Trump u Bijelu kuću, ruski susjedi nazad u SSSR?

Vladimir Putin pomaže Donaldu Trumpu, karikatura
Michael Vadon/ Flickr/ DonkeyHotey/ CC BY-SA 2.0
Kolumnistica Daily Beasta istražuje mogućnost da Vladimir Putin ima plan puno veći od današnje Rusije

Kako svakog dana veza između Putina i Trumpa postaje sve jasnija, ideja da će Washington naprosto prepustiti Moskvi njenu željenu "zonu utjecaja" polako ulazi u kolektivnu svijest u Rusiji susjednim državama. Ono što se nazivalo "bliskim susjedstvom", sve brže postaje "uplašeno susjedstvo" (near abroad/ fear abroad). Što je stvarni plan ruskog predsjednika Vladimira Putina za bivše dijelove SSSR-a koji se raspao 1991. prije četvrt stoljeća? Riječ je o velikoj slagalici i dok nekoliko vođa bivših sovjetskih republika pozdravljaju pristup tržištu Rusije, ipak nisu spremni svoju političku moć predati ruskom carstvu koje se opet podiže.

Prvi koji je javno pokazao takvu reakciju, Putinov je najbliži saveznik, bjeloruski vođa Aleksander Lukašenko, koji sada prijeti zatvorom svakome tko uvrijedi bjeloruski identitet ili stane zazivati pripajanje Bjelorusije ruskoj državi. Lukašenko, na Zapadu znan i kao "posljednji europski diktator", a kod kuće kao "Batka" (Otac), upozorava bivše sovjetske republike: "S Rusijom treba biti oprezan." Ako su američke obavještajne službe u pravu i Vladimir Putin doista jest osobno umiješan u kampanju hakiranja koja je pomogla Donaldu Trumpu da postane američki izabrani predsjednik, to se moralo dogoditi s razlogom.

Donald Trump izgleda zabrinuto Elektori Top News Pravnik s Harvarda: "Trump neće postati predsjednik"

Računa li Putin da bi mu tako hrabar i riskantan potez dao odriješene ruke za ostvarivanje svojih ambicija? Šira slika zasad je zamućena. Ako bi doista dobio zeleno svjetlo od Trumpa, Putin bi mogao planirati povećati svoju kontrolu nad Zajednicom nezavisnih država, kojoj pripadaju mnoge bivše sovjetske republike. Ili bi mogao ruske granice pomaknuti posvuda gdje žive ljudi koji govore ruski kako bi stvorio tzv. Ruski svijet (Russkiy Mir). Ili možda Putin treba Trumpa kako bi mu pomogao rekonstruirati cijeli bivši SSSR? Nakon Trumpove pobjede, Putin je bio odlično raspoložen.

Čak se šalio s djecom na nedavnoj svečanosit povezanoj s proučavanjem geografije. "Ruske granice nigdje ne prestaju", rekao je likujući. No, u Bjelorusiji nije im do smijeha. Prošlog su tjedna bjeloruske vlasti uhitile trojicu lokalnih novinara, dopisnike ruske online publikacije Regnum, Jurija Pavloveca, Dmitrija Alimkina i Sergeja Šiptenka, pod optužbom raspirivanja nacionalne mržnje i nazivanja Bjelorusije "mahnitom pseudodržavom".

"Separatistički pokliči su sada strogo kažnjivi, naše vlasti promoviraju vrijednosti našeg identiteta kako bi poručile: Mi smo neovisna nacija", rekla je za Daily Beast Irina Khalip. "Lukašenko strahuje pred prijetnjom aneksije. On ne želi postati nekakav regionalni vladar." I dok su prije samo nekoliko godina protu-Lukašenkovi aktivisti upadali u probleme zbog korištenja bjeloruskog jezika i nacionalnih simbola, sada se reklame koje promoviraju tradicionalne vrijednosti mogu vidjeti diljem zemlje.

Zagreb-Moskva Top News "Hrvati, bit će vam žao! Putin vam neće oprostiti"

Jedan od njih, na primjer, prikazuje uredskog menadžera koji kaže da je njegova omiljena riječ "pospekh" ili "uspjeh" na bjeloruskom. Pojedini simboli naprasno su postali iritantni državnim vlastima, posebno Georgijevska lenta, visoki ruski vojni simbol. Nedavno su putnici u autobusu u Brestu, gradu na bjelorusko-poljskoj granici, uočili lentu na vozačevu retrovizoru i odmah ga prijavili vlastima koje su službeno zabranile korištenje lente u javnom prijevozu. Lenta je inače jako popularna među ruskim pobunjenicima u Donbasu i na Krimu poslije aneksije.

U Moskvi, zasigurno, grandiozni snovi trenutno postaju još grandiozniji. Predsjedatelj Pokreta za razvoj Juri Krupnov kaže da se nada da su Putinovi planovi još i puno veći od puke obnove SSSR-a. "Plan je ujediniti kompletan euroazijski kontinent", kaže Krupnov. "Samo što je naša ekonomija trenutno previše slaba, pa nije jasno kakvu to ekonomsku revoluciju predsjednik planira za sve te zemlje sljedeće godine. To bi trebalo biti nešto dovoljno veliko za obilježavanje 100. obljetnice Oktobarske revolucije." Međutim, optimizam zbog Trumpove pobjede na izborima u SAD-u istodobno se mora nositi ne posebno uspješnim rezultatima tijekom 16 godina vladavine Vladimira Putina u smislu širenja ruske sfere utjecaja.

"Sve dosadašnje Putinove unije su propale, uključujući Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO) i Zajednicu nezavisnih država. Kina nije pristala pomoći Putinu u obnavljanju SCO-a, tako da Putin danas gleda prema Japanu, tražeći nove saveznike u Aziji", Daily Beastu je kazao nezavisni politički analitičar Dmitri Oreškin. Prva stvar koju Putin želi od Trumpa zasigurno je skidanje ekonomskih sankcija koje su Rusiji uvedene nakon što je Putin anektirao Krim i počeo podržavati ruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe Rusija i Japan Top News Povijesni bizar: Drugi svjetski rat 'službeno' još traje

Nakon toga on može razmišljati o velikim promjenama u "bliskom susjedstvu". "Svi geopolitički modeli koje je stvorio Putinov miljenik Vladislav Šurkov, propali su. Uključujući Novorossiju i Russkiy Mir", kazao je Krupnov. "Za nastaviti dalje, za stvoriti još i veću Euroaziju, moramo pronaći umjetni način kako bismo osnažili našu ekonomiju i učinili Rusiju privlačnom za države koje bismo vodili", dodao je Krupnov. Koji bi to način bio? Jasno, taj dio plana još je tajan.

Daily Beast

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.