Life
30699 prikaza

Trumpova majka imigrantica: Bila je sobarica u New Yorku

Mary Anne Trump
Wikipedia
Kao i otac Baracka Obame, i Trumpova majka rođena je u inozemstvu

Davne 1929. godine je sedamnaestogodišnja Škotkinja ukrcala se na brod prema novom svijetu i boljoj budućnosti. Neugledna Mary Anne MacLeod rođena je na Vanjskim Hebridima, otočju u blizini škotske obale. Mary MacLeod kasnije će postati Mary Trump, majka novog američkog predsjednika Donalda.

Kao i otac Baracka Obame i Trumpova majka bila je imigrantica. On će to jako rijetko spomenuti, ali se zato u nekoliko navrata pohvalio njenim uspjehom. Nakon što se preselila u New York, upoznala je Fredericka Trumpa i njih dvoje su se zaljubili. Fred je bio graditelj i već krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća je prodavao jeftine obiteljske kuće.

Nakon Drugog svjetskog rata Fredovo bogatstvo je raslo zbog pravog građevinskog buma. Sve više ljudi je kupovalo sve više nekretnina i njegov posao je cvjetao. Kako je njegovo bogatstvo raslo, tako je i Mary sve više i sve luksuznije putovala. Dok je u tridesetima putovala isključivo najjeftinijim prijevozom i pisala da je sobarica, u četrdesetima je putovala i na Bahame. Postala je rado viđeno lice u newyorškim krugovima, a radila je u brojnim dobrotvornim organizacijama. 

Iako je ostavila velik trag na New York, još veći utjecaj imala je na sina Donalda. "Jedan od problema sa ženama u mom životu je to što ih moram uspoređivati s mojom nevjerojatnom majkom. Mama je pametna kao sam vrag", napisao je Donald u knjizi "The Art of the Comeback".

Kako piše New Yorker, majka i sin dijelili su i sklonost ekstravagantnom odijevanju, pa se ona često pojavljivala u javnosti kosom obojanom u narančasto. Na ulicama je često odlazila i obučena u krzno i s brojnim draguljima.

"Kad malo razmislim, shvaćam da sam dio osjećaja za pokazivanje naslijedio od majke", napisao je Trump u knjizi "The Art of the Deal" iz 1987. godine. Prisjetio se i činjenice da je njegova majka bila očarana kraljicom Elizabetom. "Oduvijek je imala sklonost pokazivanju. Bila je vrlo tradicionalna kućanica, ali je bila svjesna i svijeta izvan njena četiri zida", piše Trump.

Umrla je u New Yorku 2000. godine, samo godinu dana nakon supruga Freda. Nakon njene smrti, Donald je imao doista turbulentne odnose s majčinom domovinom. Ukinuta mu je počasna diploma sveučilišta iz Aberdeena, priča se da će održavanje prestižnog turnira u golfu zaobići njegove terene u Škotskoj, a sve to se dogodilo čak i prije nego je postao predsjednik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.