Life
3736 prikaza

Tu žive meduze koje ne peku - dodir s čovjekom ih može ubiti

Otok Kakaban
Getty images
Ovo je nekad bila laguna povezana s morem, ali se u vrijeme geoloških promjena stvorilo jezero okruženo grebenom

Na otoku Kakaban, koji se nalazi u arhipelagu Derawan (Indonezija) nalazi se jezero u koje kada zaronite automatski ste okruženi sa stotinama narančastih meduza. Svaki sljedeći pokret od zarona može biti fatalan, ali ne za ronioca, nego za meduze. Udara ronica može čak završiti smrću.

U ovom rijetkom morskom jezeru, koji je se nalazi usred otočića u obliku atola, u savršenoj izolaciji evoluirale su četiri vrste meduza, koje su potpuno izgubile moć da opeku čovjeka. Pretpostavlja se da se u Kakabanu nalazi na milijune ovih meduza, piše New York Times, a već je neko vrijeme vrlo popularno mjesto među turistima.

Potopljeni grad Jadran već 2050. Znanost Mora rastu, gradovi nestaju: Prvi se potapaju Zadar i Trogir

Ali, krhki ekosistem i činjenica da su ove meduzice ranjive zbog klimatskih promjena i rastućem broju turista koji im okupiraju prostor, traži određena pravila ponašanja.

Doticaj s ovim osjetljivim meduzama, koje se pri svakom dodiru s ljudima mogu ozlijediti moglo bi dovesti do ozbiljne ugroze njihove vrste, jer povrijeđena meduza postaje i laki plijen za ribe koje također nastanjuju jezero. Upravo zato, roniocima je zabranjeno korištenje peraja dok rone u jezeru i od njih se traži da plivaju što sporije i nježnije. Međutim, meduza je toliko da je naprosto nemoguće izbjeći dodir s njima.

Zato, što više turista dolazi, meduze u jezeru Kakaban sve su ugroženije. I osim toga, nisu svi ronioci osviješteni, pa je tako nedavno jedna porezna tvrtka na jezeru organizirala team building.

Tom su prilikom koristile dronove iznad jezera kako se fotografirali, a na površinu jezeru su postavili trampolin s kojeg su skakali u jezero i jedan od vodiča procijenio da su svojim ponašanjem ugrozili živote stotine meduza.

Na svijetu postoji oko 200 morskih jezera, djelomično su sastavljena od morske, a dijelom od obične vode, a meduze koje ne mogu nikoga opeći evoulirale su u nekoliko njih. Obzirom da obitavaju u jezeru i nisu okružene uobičajenim morskim predatorima, meduzama više nije bio potreban njihov obrambeni mehanizam, pa je tako i njihova moć da opeku ljude prilikom dodira s godinama slabila, pa potom i skroz nestala.

Ova jezera i život u njima znanstvenicima služe kao primjer da mogu istražiti što bi se moglo dogoditi s morima i oceanima kada su budu zagrijavali zbog klimatskih promjena.

Projekt Mosaic Polarstern Znanost Najveća ekspedicija ikad: Idu tamo gdje nikad nitko nije bio

"Uvjeti u jezerima su topliji, kiseliji i imaju manje kisika. Na neki način, to je ono i što nas čeka u našoj klimatskoj budućnosti", kaže Intan Suci Nurhati, morski i klimatski znanstvenik.

Prije više tisuća godina, jezero Kakaban je zapravo bila laguna povezana s morem. No, otok se podizao za vrijeme geoloških uzdizanja tla i tako se stvorilo jezero koje je danas okruženo s grebenom visokim četrdeset metara. Jezero je mješavina morske vode i kišnice i osjetno je toplije od mora koje ga okružuje. Još uvijek je povezano s morem kroz podzemne pukotine, ali su toliko male da nije moguća 'razmjena' života, osim u nekim vrlo sitnim oblicima.

Otok Kakaban gdje žive meduze koje ne peku | Author: Getty images Getty images

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 19:07 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • BESTpartizan 10:24 12.Studeni 2019.

  tamo je more puno meduza i m pasa.