Life
13305 prikaza

U Beogradu se pripremala za rušenje aviona

Ostaci aviona na letu KAL 858 koji se srušio Andamansko more
1/5
YouTube screenshot
Ona je bila sjevernokorejska teroristkinja koja je uoči Olimpijskih igara u Seoulu srušila avion sa 115 putnika

Bila sam mlada i ponosna na sebe i svoju domovinu, uvjerena da radim nešto veliko za Sjevernu Koreju, kaže Kim Hyun-Hui, sjevernokorejska teroristkinja.

Kim Hyu Hui - teroristkinja koja je podmetnula eksploziv u putnički avion | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Ona je 29. studenog 1987. podmetnula eksploziv u putnički avion južnokorejske avio-kompanije i u smrt poslala 115 ljudi. Imala je tada 25 godina i netom je u Pyongyangu dovršila višegodišnju rigoroznu obuku i razna testiranja kako bi bila spremna za ovaj zadatak. 

Eksploziv u tranzistoru

- Detonator sam stavila u kućište malog tranzistora japanske proizvodnje a do njega je u maloj bočici bila eksplozivna tekućina. Tranzistor s eksplozivom ubacila sam u plastičnu vrećicu koju sam stavila u avionski pretinac za prtljagu, prisjetila se Kim Hyun-Hui kobnog leta KAL-858. 

Na zadatku nije bila sama. S njom je bio i njezin sunarodnjak,  Kim Seung Il koji joj je glumio oca. Oboje su imali japanske lažne putovnice i imena. Ona se zvala Mayumi Hachiya, a on Shinichi Hachiya. Osim eksploziva, sa sobom su nosili i cigarete u kojima je bio sakriven cijanid u slučaju da ih uhvate. 

Kutija cigareta i kapsula cijankalija | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Boeing 707-3B5C Korean Aira letio je iz glavnog iračkog grada Bagdada za južnokorejski Seoul, s međustajanjem u Abu Dhabiju i Bangkoku. Dvojac je avion napustio u Abu Dhabiju, pa su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nastavili let za Bahrain, dok je južnokorejski avion nastavio let za Bangkok, kamo nikad nije stigao.

Eksploziv se aktivirao kad je avion bio iznad Andamanskog mora, kojih 500-tinjak kilometara prije slijetanja u glavni grad Tajlanda.

- U cigaretama smo imali sakriven cijanid koji smo planirali popiti ako nešto krene po zlu. To se dogodilo u Bahrainu. Priveli su nas već na aerodromu, priča Kim Hyun-Hui. Njezin suputnik uspio je progutati cijanid, a nju su policajci spriječili da popije cijelu dozu, pa je ona uspjela preživjeti. 

Prebacili su ju u Južnu Koreju, gdje je najprije osuđena na smrt, ali ju je pomilovao južnokorejski predsjednik Roh Tae-Woo. Danas je majka dvoje djece, a udala se 1997. godine za svog istražitelja i djelatnika južnokorejske tajne službe.  

Život u strahu

- Živim i danas u strahu da me vlada Sjeverne Koreje želi ubiti. I taj strah nije bezrazložan. Za njih sam izdajica i nisam zaslužila živjeti, kaže Kim Hyun-Hui koja od tada živi pod strogim nadzorom tjelesnih čuvara, na tajnoj lokaciji u Južnoj Koreji. 

Napisala je i autobiografiju u kojoj je opisala svoje djetinjstvo i mladost. Odrasla je u obitelji sjevernokorejskih diplomata, pa je dio djetinjstva živjela i na Kubi. Školovala se u Pyongyangu i zapravo je trebala postati glumica. Čak je i glumila u prvom sjevernokorejskom filmu snimljenom u koloru. A onda su ju predodredili da bude tajna agentica.

Kao mlada Kim je mislila da će biti glumica | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Prošla je višegodišnju vojnu školu u kojoj je izučavala borilačke vještine i učila jezike. Odlično govori japanski koji ju je podučavao jedan oteti i zarobljeni Japanac. Naučila je i kantonski - najučestaliju varijantu kineskog jezika, a kad je završila obuku, Sjeverna Koreja poslala ju je u Europu da ovdje glumi japansku mladu bogatašicu, koja putuje svijetom iz zabave.

Prije no što će dobiti – kako je vjerovala – poruku pisanu rukom osobno od Kim Il-Sunga, s naredbom za terorističku akciju, obišla je i Mađarsku i Jugoslaviju, a upravo je iz Beograda poletjela za Bagdad, gdje se i ukrcala na let KAL-858 južnokorejskog Boeinga. 

Ubila sam nedužne ljude

- Shvatila sam tek kasnije da nisam ubila nikakve neprijatelje, nego nedužne ljude. Nakon što su me uhapsili i odveli u Seoul, moja obitelj koja je ostala u Pyongyangu, odvedena je u radni logor, priča danas Kim Hyun-Hui, koja je sav prihod od autobiografije donirala obiteljima žrtava njezinog terorističkog čina. 

- Ja mislim da sa Sjevernom Korejom nema lijepog načina da ih se uvjeri da zaustave nuklearni program. Taj njihov prijateljski odnos prema Južnoj Koreji i Zimskim Olimpijskim igrama je čista gluma. Oni već desetljećima sanjaju da će biti nuklearna velesila. Bojim se da se to može riješiti samo pritiscima, a ne lijepim riječima, zaključila je bivša teroristkinja Kim Hyun-Hui, a prenosi BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.