Life
8398 prikaza

U ovim ćupovima našli su mrtve, ali ne zna se tko su

Misteriozni ćupovi u Laosu
1/6
Screenshot/Youtube
Misteriozne strukture otkrivene su u Laosu, a u njima su otkriveni i leševi stari preko 2000 godina

Na prvi pogled ove kamene strukture izgledaju poput velikih tegli za cvijeće ili možda nekih tunela koji vode do tajnih podzemnih bunkera. No čini se kako su ovi veliki ćupovi, nedavno otkriveni u Laosu, imali jednu puno zlokobniju namjenu - u njima su se skladištili leševi.

I to je sve što o njima znamo. 

No nisu to obični ćupovi, ovi teški preko 10 tona sjede na grobnom zemljištu i ručno su napravljeni, i to negdje oko 2500 godina prije, ali znanstvenici ne mogu saznati kako su uspjeli napraviti tak nešto. 

Nalaze se u udaljenim dijelovima Laosa, na drugoj lokaciji "Polju ćupova" u provinciji Xiangkhouang, nalaze se slične strukture ali i kosturi misteriozne grupe ljudi koji su najvjerojatnije te strukture koristili u ritualima pokapanja mrtvih, piše Popular Mechanics. 

Postavlja se pitanje tko je izgradio ove "ćupove mrtvih", a po pronalascima australskih arhitekata i onih iz Laosa, pretpostavlja se kako su izrađeni na većem području. To polje ćupova obuhvaća 400 struktura, a na ostalim se lokacijama nalazi 60 ili manje. 

Misteriozni ćupovi u Laosu | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Istraživački posao oko ovih lokacija jako je misteriozan, no prije svega jako i opasan zbog, po njihovim procjenama, 80 milijuna ne detoniranih bombi koje su na područje Laosa bačene tijekom Vijetnamskog rata. Znanstvenici će upotrijebiti sve moguće podatke i informacije kako bi kreirali digitalnu verziju lokacije i ćupova, kako bi međunarodna znanstvena zajednica mogla sudjelovati i može doprinijeti istraživanju ove misterije koji je u tijeku. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.