Life
29267 prikaza

Ukletu vilu bivšeg šefa Udbe nitko ne želi kupiti

Vila Aleksandra Rankovića u Beogradu
1/6
Screenshot/RTS
Nekad jedan od najmoćnijih ljudi Jugoslavije proglašen je simbolom velikosrpskog nacionalizma

Samo 3,7 milijuna eura košta vila u ekskluzivnoj beogradskoj četvrti Senjak. Osim što sama zgrada ima oko 40 kvadrata, vili pripada i 40 hektara zemljišta. Nekada je bila vlasništvo Leke.

Aleksandra Rankovića - Leke, bivšeg šefa zloglasne OZNA-e, Odjeljenja za zaštitu naroda, a kasnije i Udbe Kako piše srpski B92, prije nego je na Brijunskom plenumu 1966. godine smijenjen, bio je narodni heroj i osoba od najvećeg povjerenja Josipa Broza. Uostalom, Ranković je bio i Titov vjenčani kum, ali je nakon sudbonosnog plenuma proglašen simbolom velikosrpskog nacionalizma.

Vila Aleksandra Rankovića u Beogradu | Author: Screenshot/RTS Screenshot/RTS

Ostatak života proveo je između Beograda i Dubrovnika gdje i danas stoje vile koje je on nekad koristio. Onu beogradsku, tamošnje vlasti već godinama pokušavaju prodati na raznim natječajima i aukcijama, ali kao da je ukleta i nitko je ne želi kupiti.

U ljeto 2013. godine je Rankovićeva vila u ulici Andre Nikolića procijenjena na nešto više od 4,5 milijuna eura. "Kuća je imala prostrano i lijepo dvorište u kojem smo provodili divne trenutke. U prilično zapušteno smo se i uselili i bilo je teško je zagrijati. Mi smo je održavali koliko smo mogli, ali danas je to ruševina", ispričao je u to vrijeme Slobodan Ranković, Lekin sin.

Vila Aleksandra Rankovića u Beogradu | Author: Screenshot/RTS Screenshot/RTS

Aleksandar je umro davne 1983. godine, a iza njega su u toj vili ostali sinovi Milivoje i Slobodan te supruga Slavka. Godinama su pokušavali otkupiti kuću, ali pred sami kraj prošlog tisućljeća, 1999. godine je obitelj izbačena iz vile. Uslijedilo je čitavo desetljeće zapuštanja i promjena vlasništva. Početkom 2000. vila je postala vlasništvo Srpskog olimpijskog odbora, a prešla je u gradsko vlasništvo 2012. godine.

Vila Aleksandra Rankovića u Beogradu | Author: Screenshot/RTS Screenshot/RTS

2015. godine, kada se i zakotrljala ideja o prodaji uklete vile, beogradski gradonačelnik Siniša Mali rekao je: "Ovo je pravi primjer gradske imovine koja ima veliku vrijednost, ali je trenutačno samo mrtvi kapital".

Uzevši u obzir da na prethodne tri javne licitacije nije bilo čak ni prijava nekih kupaca, izgleda će derutna vila nekad moćnog čovjeka čekati neka druga vremena.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • BESTpartizan 19:11 28.Siječanj 2019.

  drug leka nikad nije bio velikosrbin jer se borio protiuv četnika nego jugoslaven,

 • Jugoivo 09:53 24.Prosinac 2016.

  ...i još, dali vam je poznata bajka-basna o Liji i grožđu!?

 • Jugoivo 09:51 24.Prosinac 2016.

  UDBA je bila jugosrpska, jugohrvatska, ...slovenska,....makedonska, .!..crnogorska - Jugoslavenska (kako to gordo zvuči!).